Kiel-Windeweer Project Fietsen

Project Fietsen: waar staat de teller inmiddels op?

Vorig jaar ontdekte ik dat fietsen toch ook best een leuke bezigheid is, dus besloot ik om dit jaar Project Fietsen te starten. Echt specifieke doelen had ik niet hierbij, behalve dan misschien dat ik inzet op 150 kilometer fietsplezier dit jaar. Of dat gaat lukken? Tja, geen idee, maar daar gaat het ook niet om. Waar het dan wel om gaat? Nou, om hier bewuster mee bezig te zijn, dus routes samenstellen én daadwerkelijk vaker de fiets te pakken in plaats van de auto of de benenwagen.

Nu mei bijna op zijn einde loopt, is het de hoogste tijd voor een update. Hoeveel kilometers heb ik tot nu toe weggetrapt?

Project Fietsen: knooppunten samenstellen

Fietsknooppunt Project Fietsen

Ik wil altijd van tevoren weten hoeveel kilometer ik ga fietsen, zodat ik weet wat ik kan verwachten. Ik ben nu eenmaal geen geoefende fietser en krijg al vrij snel last van mijn achterwerk en knieën, dus rustig opbouwen is voor mij wel een must.

Waar ik bij wandelen altijd online een gemarkeerde route zoek, is dat bij fietsen iets lastiger. Althans, in het geval van wandelen, maakt het mij niet uit om eerst met de auto naar de startplek te rijden. Bij fietsen lukt dat helaas niet en moet ik dus op zoek naar routes vanaf mijn vertrekpunt.

Dat betekent dus een route samenstellen van knooppunt tot knooppunt. Hiervoor gebruik ik de app Fietsknoop voor. Ideale app, want niet alleen kun je zo heel gemakkelijk een route samenstellen, maar zie je ook direct hoeveel kilometer de route in totaal is. En ook niet geheel onbelangrijk, ook kun je zien hoe ver je moet fietsen naar je eerste knooppunt.

In het begin was het nog wel even puzzelen, maar al snel kreeg ik er handigheid in en heb ik inmiddels al een aantal routes samengesteld. Op dit moment zijn het nog routes van zo’n 15 km, maar dat wil ik binnenkort gaan uitbreiden naar 20 tot 25 kilometer.

Project Fietsen: welke routes heb ik al gefietst?

Zuidlaren Project Fietsen

Nou, tot nu toe staat de teller nog maar op twee routes. De eerste keer was begin mei en ging ik op de fiets vanaf de camping naar Zuidlaren, al met al 14 kilometer. Prima te doen op de heenweg, maar op de terugweg had ik de wind vol tegen en was het iets minder leuk en een stuk zwaarder.

Dit was trouwens geen uitgestippelde knooppuntroute, maar gewoon een kwestie van immer gerade aus en dan kom je uiteindelijk in Zuidlaren uit.

Een week later haalde ik opnieuw mijn stalen ros tevoorschijn. Dit keer voor mijn eerste fietsknooproute. Een rondje Kropswolde, Kiel-Windeweer, Zuidlaarderveen en Kropswolde. Al met al een route van 15 kilometer, maar uiteindelijk fietste ik 18 kilometer.

Kiel-Windeweer Project Fietsen

Kiel-Windeweer Project Fietsen

Een leuke route trouwens waarbij ik op plekken kwam waar ik nog niet eerder was geweest. Logisch natuurlijk, als je bedenkt dat de route deels over fietspaden gaat. Enige nadeel was dat ik juist deze route vanwege het rustpunt in Zuidlaarderveen had uitgekozen c.q. samengesteld, maar deze was/is op zondag helaas gesloten.

Niettemin is het absoluut een route die ik in gedachten hou voor toekomstige fietsritjes en wellicht de route ook nog wat ga uitbreiden.

Waar staat de teller nu op?

Na twee fietstochtjes staat de teller op 32 kilometer, bepaald nog niet veel maar de zomer moet nog komen, dus er komen ongetwijfeld nog wel de nodige kilometertjes bij.

Voor de goede orde: mijn fiets staat op de camping en dat betekent dat ik alleen fiets als we daar zijn en niet thuis ’s avonds nog even een rondje kan gaan fietsen. Wie weet word ik nog zo besmet met het fietsvirus dat ik nog een fiets koop zodat ik ook thuis in een andere omgeving nog wat kilometers kan wegtrappen.

En jij? Fiets jij veel?

 

7 comments

 1. Yova

  Deze fietstochtje is zeker leuk om te doen. Dan kom je overal tegen. WAt mooie omgeving om te fietsen. Veel fiets plezier gewenst. Mooie foto’s.

  Beantwoorden

 2. Gemma

  Ik vind 32 km best veel! Ik kom denk ik niet verder dan 15 km. Ik fiets niet heel veel; af en toe.

  Beantwoorden

 3. Nicole Orriëns

  Nee, ik heb echt een enorme hekel aan fietsen… Volgens mij komt dat doordat ik vroeger een takkeneind naar school moest fietsen elke dag.

  Maar ik zou het wel graag leuk willen vinden, want zo’n knooppunten route lijkt me wel heel leuk om te doen.

  Beantwoorden

 4. Claire

  Wat een leuke app!!! Voordat ik kinderen had fietste ik ook heel erg veel. Ik zou nu dolgraag een bakfiets willen zodat ik ook met kleintjes op pad kan. Maar eerst nog even sparen.. Maar bedankt voor de tip!

  Beantwoorden

 5. Linda schrijft 't op

  Ik fiets graag een stukje maar ik weet ook graag waar ik aan toe ben qua tijd maar ook of we stijlen stukken hebben of door dorpjes gaan enz.

  Beantwoorden

 6. Rory

  Heel eerlijk? Ik heb een bloedhekel aan fietsen. Het is echt zó niets voor mij. Daarentegen heb ik wel een fiets van mijn moeder geërfd en daar wil ik ook iets mee doen. Nog eerlijker… ik heb pas een ritje gemaakt en dat is van ons huisadres naar de stad en terug 🙈 Ik moet zeggen dat ik mij daar toch wel een tikje voor schaam, dus er gaat verandering in komen.

  Beantwoorden

 7. Tessa

  Ik fiets veel: dagelijks 15 km naar werk en ook minstens 1 x per week naar Rotterdam op de fiets. Soms op vrije dagen ga ik een stukje fietsen

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.