Postalmstrasse Salzburgerland Oostenrijk

Postalmstrasse: de mooiste autoroute van Salzburgerland!

Het is inmiddels al twee jaar geleden, maar nog steeds denk ik met veel plezier terug aan de Postalmstrasse in Salzburgerland! Sowieso zijn we groot fan van het rijden van een mooie autoroute, maar zeker in Oostenrijk is dit genieten. Prachtige vergezichten, haarspeldbochten, almhutten waar je heerlijk kunt eten én vooral koeien, heel veel koeien.

Het is dan ook eindelijk tijd om jullie mee te laten genieten van dit stukje natuurschoon in Oostenrijk!

Postalmstrasse, 28,5 kilometer lang genieten

Strobl Wolfgangsee Postalmstrasse Oostenrijk

De Postalmstrasse is een 28,5 kilometer lange autoroute in Salzburgerland van Abtenau naar Strobl aan de Wolfgangsee en brengt je uiteindelijk naar 1.300 meter hoogte. Door de vele haarspeldbochten verandert het uitzicht continu, waardoor je van elke kilometer geniet.

Niet alleen is het één van de mooiste autoroutes die wij in Oostenrijk hebben gereden, ook de Postalm zelf is ontzettend mooi. De Postalm is namelijk het grootste almgebied van Oostenrijk en de één na hoogste hoogvlakte van Europa.

Voor wandelliefhebbers is het trouwens een walhalla, want in dit gebied ligt voor ruim 100 kilometers aan wandelroutes. Van wandelroutes voor het hele gezin tot pittige bergbeklimmingen. Ook zijn er diverse mountainbikesroutes uitgezet. Kortom, tijdens een vakantie in Salzburgerland mag een bezoek aan de Postalm niet ontbreken!

Almblumenweg: genieten van al het moois

Ongeveer halverwege de Postalmstrasse komen we bij een grote parkeerplaats waar de diverse wandelroutes starten. Na enige bestudering besluiten we om te gaan voor de Almblumenweg, een rondwandeling van ongeveer een uurtje. Volgens het informatiebord een makkelijke wandeling door een gevarieerd landschap waarbij bloemen en koeien centraal zijn. Ideaal voor ons dus!

Ondanks dat deze wandeling ook geschikt wordt geacht voor gezinnen met kleine kinderen, is het eerste deel van de wandeling toch behoorlijk pittig. Eenmaal voorbij dit punt is de rest van de Almblumenweg prima te doen en genieten we volop van het prachtige uitzicht.

Onderweg spotten we diverse almbloemen en gelukkig voor ons staan er bordjes met informatie want onze kennis van de plaatselijke flora en fauna is te beperkt om ze zonder informatie te herkennen.

Oog in oog met de bewoners van de Postalmstrasse

We hadden ze in de verte al zien liggen, maar het duurt niet lang voor we echt oog in oog met de bewoners van de Postalmstrasse staan. Geen meter gaan de dames aan de kant en houden ons nieuwsgierig in de gaten.

Postalmstrasse Salzburgerland Oostenrijk

Postalmstrasse Salzburgerland Oostenrijk

Op gepaste afstand maak ik mijn foto’s terwijl René ondertussen beste vriendjes aan het worden is met de dames. Hoewel ik koeien, en zeker Oostenrijkse koeien met hun bellen om de nek, prachtig vind, kom ik er nooit echt dicht bij in de buurt. Laat staan dat ik ze aai.

Op verschillende plekken tijdens onze wandeling komen we de koeien tegen. Sommige lekker aan het grazen, anders liggen lekker te chillen en weer een ander komt nieuwsgierig dichterbij. Wat is het toch mooi om te zien! Mijn camera maakt dan ook overuren, want zeg nu zelf: dit is toch het ultieme Oostenrijk gevoel?

Genieten van typische Oostenrijkse specialiteiten

Postalmstrasse Salzburgerland Oostenrijk

Hoewel je tijdens de Postalmstrasse geen enkel dorpje passeert, zijn er op deze autoroute wel een aantal plekken waar je heerlijk kunt eten. In deze authentieke boerderijen worden de koeien nog op de ouderwetse manier gemolken en wordt de kaas ter plaatse in de almhutten gemaakt.

Ook wij kunnen de verleiding niet weerstaan en ploffen neer op het terras. Ondanks de ruime keuze, gaan we voor de specialiteit van deze berghut, namelijk een Jausenplank. Oftewel, een plank met diverse heerlijkheden en allemaal vers bereid in de berghut. Genieten!

Vanaf hier is het nog een kwartiertje terug wandelen naar de parkeerplaats, maar voor we daar zijn, komen we eerst weer langs een kudde koeien. En ja, dan zijn we toch echt terug bij het begin en stappen we in de auto voor het tweede deel van de Postalmstrasse!

Praktische informatie over de Postalmstrasse

 • lengte: 28,5 kilometer
 • van Abtenau naar Strobl aan de Wolfgangsee
 • betreft een tolweg, vanaf Abtenau betaal je € 11,-
 • diverse wandel- en mountainbikes routes
 • zorg voor goede wandelschoenen indien je aan de wandel gaat
 • Horeca aanwezig, maar neem voor de zekerheid eten en drinken mee

 

5 comments

 1. nicole orriens

  Wat een prachtige autorit lijkt me dit! En hij is ook weer niet eindeloos lang. De foto’s zijn ook prachtig erbij.

  Beantwoorden

 2. Kijkje in huis en tuin

  Wat een heerlijk gebied om te wandelen en een te zijn met de natuur.

  Beantwoorden

  1. Claire

   Wauw wat is het er mooi!!! En die koeien ook!!! Smelt!!! Oostenrijk stond al op mijn wensenlijstje om te bezoeken maar schuift nu nog een paar plekjes omhoog. Prachtig! Dankjewel voor het delen!

   Beantwoorden

 3. Eat Live Travel

  Wat is het prachtig. Als ik aan Oostenrijk denk, zijn dit te typische beelden die bij mij opkomen. Het lijkt me een wandel-walhalla.

  Beantwoorden

 4. Yova

  Echt geweldig dat jullie daar bent geweest. Zowat naast de koeien staan lekker te aaien. Prachtig om te zien zo van dichtbij. Lopen altijd daar los. Wat is daar mooie omgeving. Hoge bergen op achtergrond is zeker geweldig. Jullie hebben ieder geval genoten.Fijn weekend.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.