Noorderhaven Groningen

Mijn favoriete plekjes in Groningen (1)

Hoewel het voor ons amper twintig minuten rijden is, komen we maar weinig in Groningen. Toch vind ik het één van de mooiste steden die Nederland rijk is. Afgelopen zondag waren we weer eens in de hoofdstad van onze provincie te vinden. Een mooie herfstdag waarop de zon zich van haar beste kant liet zien en waarop de mensen nog massaal het terras opzochten. Dat deden wij niet, wel maakten we onze gebruikelijke ronde door de stad en genoten we volop van al die bekende en mooie plekjes. Gaan jullie gezellig met mij mee op ons rondje door Groningen?

Noorderplantsoen

Het leuke aan Groningen is onder meer dat het zo groen is. Vlak bij het centrum vind je namelijk het Noorderplantsoen. Een heerlijk mooi plantsoen met vijvertjes, oude bomen en een gezellig koffietentje waar we overigens nog nooit zijn geweest. Ook deze zondag parkeren we langs het Noorderplantsoen onze auto (op zondagmiddag gratis namelijk) en lopen we ons gebruikelijk rondje door het park.

Vanuit hier is het ook maar vijf minuten lopen naar het centrum en ook daarom is het een ideale uitgangspunt om de stad te verkennen.

Noorderplantsoen Groningen

Noorderplantsoen Groningen

Noorderplantsoen Groningen

Noorderhaven

Net als het in het Noorderplantsoen kijk ik altijd mijn ogen uit in de omgeving van Noorderhaven. Het is altijd weer afwachten welke boten er liggen, maar ook de vele mooie panden waaronder enkele pakhuizen, zijn een lust voor het oog. Het is niet voor niks dat dit een geliefd gebied is om even door heen te slenteren.

Vooral op deze zonnige zondagmiddag is het genieten en besef ik mij dat Groningen echt een super mooie stad is waar ik in de praktijk veel te weinig kom. Zeker voor iemand zoals ik die graag stadswandelingen maakt, valt er nog een hoop te ontdekken in de grote stad.

Noorderhaven Groningen

Noorderhaven Groningen

Martinikerkhof

Vanuit Noorderhaven lopen we richting de Vismarkt en de Grote Markt om vervolgens zo richting de Martinikerk te lopen. Hoewel ik normaal altijd wel een kerk binnenloop, is het er nog nooit van gekomen om de Martinikerk van binnen te bekijken. Ook deze keer laten we de kerk links liggen en maken we ons rondje door het hofje achter de Martinikerk.

Niet alleen in Belgische steden vind je vaak van dit soort hofjes, ook in onze eigen Groningen kom je ze op verschillende plekken in de stad tegen. Ik moet helaas bekennen dat ik nog nooit verder gekomen ben dan het Martinikerkhof, maar ik wil vast en zeker nog eens rond slenteren in de andere hofjes.

Martinikerkhof Groningen

Martinikerkhof Groningen

Martinikerkhof Groningen

Wat is jullie favoriete Nederlandse stad?

22 comments

 1. Yova

  Prachtig om te zien in Groningen. Wat is daar mooi om te zien. Groningen is zeker mooie stad. Grachten is daar ook mooi. Daar zijn wij heel lang niet meer geweest. Te ver voor ons om te reizen. Mooie foto’s heb je gemaakt.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Jammer dat het voor jullie te ver is. Ook de trein is geen optie?

   Beantwoorden

 2. Morgaine

  Ik weet nog dat ik de eerste keer in stad Groningen kwam, ergens in 1990? Ik verwachtte een oude stad met centrum zoals Amsterdam, Haarlem, maar tot mijn grote teleurstelling bleek de winkelstraat helemaal nieuw te zijn net alsof ik in Almere was, en kon het mij niet grijpen of pakken… de kermis zijn wij toen ook geweest, de Martinitoren was mooi met wat bomen ervoor, maar de winkelstraat, geen idee hoe die heet, weet alleen dat die op het grote plein uitkomt, hadden voor mij de das al omgedaan.

  Later in 1997 nog eens terug geweest, zelfs nog gym outfit voor mijn dochter daar gekocht, maar opnieuw… kon het mij niet bekoren.

  Doe mij maar Amersfoort, of Haarlem…. Amsterdam ook nog wel, maar daar wordt het nu zo druk, zelfs op de rustige dagen… wat vroeger rustige dagen waren.

  X

  Beantwoorden

  1. Wanda

   In het centrum moet je idd niet zijn, dat is allemaal nieuw en puur op het winkelen gericht. Je bedoelt denk ik de Herestraat, lange straat met alleen maar winkels en geen oude pandjes. Rondom het centrum is veel leuker en daar valt iedere keer wat nieuws te ontdekken.

   Beantwoorden

 3. lodi

  Dan toch wel Amsterdam, maar Groningen vind ik ook erg leuk, we komen er ook te weinig 🙂

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dat probleem heb ik met Amsterdam, is echt al jaren geleden dat ik er was

   Beantwoorden

 4. Ilona Wielinga

  Erg leuk om te zien! Sinds ik in Zwolle studeer is dat toch echt wel mijn favoriete stad geworden, met een mooi centrum en leuke plekjes. Maar ondanks dat vind ik Groningen ook onwijs mooi en leuk!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Zwolle is ook erg leuk. Daar kom ik meestal 1x in het jaar en blijf ik me steeds weer verbazen hoe leuk die stad is.

   Beantwoorden

 5. Koen

  Tja, wat vind ik de mooiste stad van Nederland? Ik ben geneigd om Maastricht te antwoorden maar Bergen op Zoom, Goes en zeker Middelburg zouden wel eens hoog kunnen scoren op jouw (mijn) favorieten-lijst.
  En wat leuk om de Noorderhaven (weer) te zien. In een van die pakhuizen heb ik – zo’n 15 jaar geleden – met anderen bijna drie weken gerepeteerd voor een theatervoorstelling.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Middelburg en Goes wil ik zeker nog eens heen. Wat leuk dat je daar toen hebt gerepeteerd.

   Beantwoorden

 6. Felice Veenman

  mijn favoriete plekje in Groningen? De AJM den Uylstraat….daar heeft dochterlief 4 jaar gewoond

  Beantwoorden

 7. Dhini

  Prachtig! Ik ben nog nooit naar Groningen geweest. Het lijkt mij superleuk om daar rond te kijken

  Beantwoorden

 8. Melissa

  Ik kom eigenlijk nooit I Groningen terwijl het zo dichtbij ligt. Mooiste plek in Nederland uuh geen idee denk dat alle plaatsjes wel iets heeft.

  Beantwoorden

 9. corrina

  prachtig wij komen er weleens in de kerst periode
  fijne stad

  Beantwoorden

 10. Linda

  Leuk om zo terug te zien! In september was ik met mijn moeder een weekend in Groningen. ? Ik vond het een hele leuke stad! Alkmaar vind ik ook altijd wel wat hebben.

  Beantwoorden

 11. ingrid

  ik vind maastricht erg mooi en leuk om te shoppen

  Beantwoorden

 12. Maaike | Travelbliss

  Mooie plekjes. Ik kom niet zo vaak in Groningen omdat ik echt helemaal aan de andere kant van Nederland woon, maar ik vind Groningen zeker een prachtige stad. Mijn favoriete Nederlandse stad blijft toch wel Amsterdam. En natuurlijk het oergezellige Breda waar ik het meest kom!

  Beantwoorden

 13. Ilse Witjes

  Ik ben pas een keer in mijn leven in Groningen geweest, tijd om weer eens te bezoeken..

  Beantwoorden

 14. Anette

  Deventer en Den Bosch vind ik erg gezellig en mooi. Amsterdam als je buiten het centrum blijft en Maastricht heeft ook zeker z’n charmante plekjes ?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Deventer is ook één van mijn favoriete steden. Den Bosch wil ik graag nog eens weer heen

   Beantwoorden

 15. Helena

  Staat ook nog op ons lijstje van stedentrips, dus dank je wel weer Wanda!

  Beantwoorden

 16. Luc van de Wiel

  Ik ben ook in Groningen geweest, een prachtige stad met mooie, rustige hofjes. De moeite waard!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.