De Koppelpoort Amersfoort

Leuk om te doen: Stadswandeling in Amersfoort!

Een paar jaar geleden waren we voor het eerst in Amersfoort tijdens een weekendje weg in de winter. Ondanks de kou wisten we dat we terug wilden keren naar deze mooie stad. Zoals gebruikelijk duurde het even, maar twee weken geleden was het dan eindelijk zo ver. Amersfoort was namelijk de stad voor onze date met onze Brabantse vrienden! Natuurlijk werd er veel gekletst en gelachen, maar ook maakten we een stadswandeling door het mooie oude centrum. Benieuwd naar mijn favoriete plekjes in Amersfoort?

Het fotogenieke plekje van Amersfoort: De Koppelpoort

De Koppelpoort Amersfoort

Ongetwijfeld heeft menig toerist of inwoner hier wel een foto van gemaakt. Ook ik kon het natuurlijk niet laten, want zeg nu zelf, De Koppelpoort is toch ook een prachtig bouwwerk om te zien? Alleen wel jammer van dat groene water, maar goed, ook met groen water op de voorgrond is De Koppelpoort een herkenbare plek in Amersfoort.

Vanaf hier beginnen we aan onze stadswandeling door het centrum, al met al een wandeltocht van zo’n vijf kilometer langs de 15 bezienswaardigheden van de stad. Eerlijkheidshalve kan ik jullie alvast verklappen dat we niet alle 15 bezienswaardigheden heel bewust hebben gezien, iets met teveel kletsen onderweg.

Wijnbar Zuster Margaux

Wijnbar Zuster Margaux Amersfoort

Terwijl we al kletsend langs de stadsmuur wandelen en op een gegeven moment even stoppen om de route te checken, blijken we zo ineens voor onze lunch adres te staan. Vriendin A. had dit van tevoren al even uitgezocht, maar het had niet veel gescheeld of we waren er straal aan voorbij gelopen.

Gelukkig kwamen we er net op tijd achter, want als je op zoek bent naar een leuke adresje om te eten of een wijntje te drinken, dan kan ik Wijnbar Zuster Margaux echt aanraden. Wat een ongelofelijke leuke locatie! We ploffen dan ook maar al te graag neer op de ons aangewezen picknick tafel in de schaduw. Heerlijk relax genieten we hier van onze Plateau Margaux en een proeverij van bitterballen. Aanrader!

Mooie plekjes aan het water

In eerste instantie waren we van plan om een rondvaart te maken door de kanalen rondom het centrum van Amersfoort. Uiteindelijk hebben we dat niet gedaan vanwege tijdgebrek, maar ook lopend kwamen we langs diverse mooie plekjes aan het water. Vaak met de Onze Lieve Vrouwentoren op de achtergrond.

Al bij onze eerste kennismaking met Amersfoort was ik onder de indruk van al die mooie plekjes, nu op deze zonnige zaterdag geniet ik nog meer!

Bijzonder straatje in Amersfoort: Muurhuizen

Muurhuizen Amersfoort

We vervolgen onze stadswandeling door het historische centrum van Amersfoort en komen dan automatisch uit in Muurhuizen. Een vrij nauw straatje met mooie oude pandjes rijkelijk versierd met diverse bloemen. Een leuk weetje: de huizen zijn gebouwd met de stenen van de oude stadsmuur!

Wat ik dan wel jammer vind, is dat dit geen voetgangersgebied is, want daardoor is het soms lastig om foto’s te maken. Maar goed, de bewoners moeten natuurlijk ook bij hun woningen kunnen komen…

Ter afsluiting: uit eten bij Restaurant Voor Iedereen

Restaurant Voor Iedereen Amersfoort

Nadat we onze stadswandeling hebben volbracht, slenteren we op onze gemak richting het restaurant dat vriendinnetje A. heeft besproken. Namelijk Restaurant Voor Iedereen en ja, ook dit is echt een aanrader! De menukaart hebben we thuis al even bestudeerd, maar eenmaal aan tafel verander ik toch nog van gedachten.

Ik zie namelijk mosselen als dagmenu staan en zo’n kans kan ik gewoon niet laten liggen. Dus worden het mosselen op Spaanse wijze, gevolgd door Bavette van de grill. In beide gevallen ga ik voor de kleine portie, want bij alle gerechten kun je namelijk kiezen voor een kleine of een grote portie. Geloof mij, de kleine porties zijn bepaald niet klein te noemen. Gelukkig hebben we nog wat ruimte voor het toetje. In mijn geval de Surprise Dessert, lekker!

Een perfecte afsluiting van een super gezellige dag in een mooie stad!

Ben jij al eens in Amersfoort geweest?

14 comments

 1. rachel

  ik ben er nog niet geweest maar het straalt wel gezelligheid uit zeg :D. Echt waar je lekker een dag of beter nog een weekje voor moet uit trekken

  Beantwoorden

 2. lindaschrijfthetop

  Ik ben er wel rondom geweest maar nog nooit in de stad. Wat ziet het er leuk uit op de foto, goed om te weten.

  Beantwoorden

 3. Koen

  Leuk verslag van een kort stadsbezoek.
  Ik moest de afgelopen week geregeld aan je denken. Kan dat, denken aan iemand die je niet in het echt kent? Ja dus. Ik was op bezoek (korte vakantie) bij heel goede vrienden in Duitsland. We bezochten twee mooie stadjes bij hen in de buurt. Helemaal jouw ding … om het populair te zeggen. Duitsland, mooie vakwerkhuizen, straatjes, stadspoorten, pleintjes, steegjes, bloemen, terrasjes … helemaal ‘Wanda’. Ik deed er kort verslag van op mijn blog. Groetjes 🙂

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Overkomt mij ook weleens hoor! Maar je hebt mij nu wel nieuwsgierig gemaakt dus ik kom even kijken welke stadjes dat zijn!

   Beantwoorden

 4. Felice Veenman

  ik ken in Amesfoort eigenijk maar een weg: die van het station naar het ziekenhuis

  Beantwoorden

 5. Nicole Orriëns

  Toen mijn man en ik Utrecht woonden gingen we nog wel eens naar Amersfoort. Dat was inderdaad een erg leuk plaatsje!

  Beantwoorden

 6. Rory

  Dat groene op het water, dat is blauwalg toch? Toevallig weet ik dat (of denk ik dat te weten) omdat we hier in Lauwersoog ook veel last ervan hebben gehad (een dag dan bij het plekje aan het meer waar wij zitten). In de haven blijft het echt hangen. Leuk om dit zo te lezen over Amersfoort. Eigenlijk ben ik daar nog niet eerder ‘echt’ geweest. Dat is dan weer een voordeel bij het hele grote nadeel van deze situatie, dat we Nederland steeds meer gaan ontdekken.

  Beantwoorden

 7. Anette

  Wat een leuk verslag van onze date! Ja, we hebben wat afgeketst en zuster Margaux kwam op t juiste tijdstip voorbij want onze keeltjes moesten echt gesmeerd worden:-) Foto’s spreken voor zich, nu nog bedenken welke stad we de volgende keer gaan ontdekken ?

  Beantwoorden

  1. Anette

   Afgeketst= afgekletst ha..ha ? Jouw lezers zullen wel denken:-)

   Beantwoorden

 8. Melanie Hoogvliet

  Amersfoort is heerlijk om in rond te wandelen. En zo te zien hebben jullie enorm genoten

  Beantwoorden

 9. Tessa

  Amersfoort is een leuke stad. Ben toen der tijd naar het Mondriaan huis geweest en een boottocht gemaakt. Beide erg leul

  Beantwoorden

 10. Beautyn0te

  Oehh dat klinkt gezellig en wat een leuke foto’s! Gelijk zin om erheen te gaan.

  Beantwoorden

 11. Melissa

  Wat een leuke stad he. En wat zien de fotos er super gezellig uit.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.