Het Schierste Ploatje Veenkoloniën

Het Schierste Ploatje Veenkoloniën: Opdracht 1 Natuur

Al jaren roep ik dat ik dolgraag eens mee zou willen doen aan Het Perfecte Plaatje, dus toen ik werd gevraagd voor Het Schierste Ploatje Veenkoloniën hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Hoewel, daarna kwam ook wel rap de twijfel. Maar goed, wie A zegt, moet B zeggen, dus ben ik één van de zes deelnemers van Het Schierste Ploatje Veenkoloniën.

Inmiddels zit de eerste opdracht erop en is het de hoogste tijd om jullie bij te praten! Hoe heb ik het er vanaf gebracht bij de eerste opdracht én welke foto is het uiteindelijk geworden?

Het Schierste Ploatje Veenkoloniën: hoe het begon

Ergens in april kreeg ik via Instagram een berichtje of ik interesse had om mee te doen aan Het Schierste Ploatje. In mijn naïviteit dacht ik eerst nog dat het een eenmalig iets was. Tot ik de mail ontving en het mij duidelijk werd dat het wel heel erg leek op Het Perfecte Plaatje van RTL4.

Alleen dan zonder Tijl Beckand, cameraploeg, modellen, props en afvallers. Maar verder lijkt het er wel ontzettend veel op, zelfs inclusief pitch, oftewel de motivatieclip. In eerste instantie had ik zoiets van: ‘dit is toch niks voor mij’, ‘de anderen zijn vast beter’, ‘zo’n pitch opnemen is toch niet mijn ding’, maar uiteindelijk zijn het natuurlijk allemaal uitvluchten. Dit was gewoon mijn kans om iets te doen wat zo dicht mogelijk bij Het Perfecte Plaatje in de buurt komt en dat kon ik toch niet laten lopen? Mocht ik laatste worden, dan zou ik er ongetwijfeld iets van hebben opgestoken plus dan zou ik het nog steeds leuk vinden om foto’s te maken.

Dus ging ik naar de kick off bij het Star Spoorwegmuseum in Stadskanaal waar ik de andere vier (nr 5 was helaas afwezig) deelnemers en de juryleden leerde kennen.

Wat houdt het nu in?

We krijgen in totaal vijf opdrachten, per opdracht hebben we twee weken de tijd waarna de jury een week heeft om onze foto’s te beoordelen en te rangschikken. Er zijn gelukkig geen afvallers, maar wel een klassement. Na vijf opdrachten, oftewel na vijftien weken, is er dan een eindklassering. De winnaar krijgt vervolgens een expositie van zijn of haar foto’s, ergens in de Veenkoloniën.

Voor wie onbekend is met de Veenkoloniën, dit is een regio in de provincie Groningen en toevallig woon ik zelf ook in de Veenkoloniën.

Het Schierste Ploatje: opdracht 1 Natuur

Wildervanksterdallen Het Schierste Ploatje

De eerste opdracht was gelukkig wel een opdracht die bij mij paste. Ik fotografeer tenslotte vaak tijdens mijn wandelingen in een mooi natuurgebied, maar dat noem ik altijd ‘fotograferen uit het vuistje’. Oftewel, ik fotografeer wat ik tegenkom en let daarbij alleen op de compositie, maar niet op het licht e.d. Maar dat deed ik nu natuurlijk wel, oftewel fotograferen tijdens het gouden uurtje.

Dus ging ik ’s avonds regelmatig op pad om foto’s te maken. Van Wildervanksterdallen tot Borgerswold en van Borgercompagnie tot Tripscompagnie. Maar bovenstaande foto’s zijn het niet geworden.

Het Schierste Ploatje Veenkoloniën

Al vanaf het begin had ik een voorkeur voor dit plekje in Nieuw-Compagnie, een gehucht bij Kiel-Windeweer. Simpelweg, omdat dit voor mij het landschap van de Veenkoloniën laat zien, namelijk weids, landbouwgrond, kanaal, rust en ruimte. De foto maakte ik tijdens Koningsdag om 06.20 uur. Niet het tijdstip waarop ik normaal gesproken foto’s maak, maar het was het absoluut waard. Niet alleen vanwege het prachtige uitzicht, maar ook omdat deze foto mij een tweede plek heeft opgeleverd!

En dan opdracht 2

Inmiddels is de tweede opdracht begonnen en dat is wel iets heel anders. Namelijk Lekker Lokaal. Ik heb al wel wat ideetjes waar ik tijdens mijn lange Hemelvaartsweekend mee aan de slag wil gaan. Wordt vervolgd dus!

 

11 comments

 1. Anette

  Eerste opdracht en dan gelijk een tweede plek!! Proficiat meid, dat is een veelbelovende start 🤗 Succes met opdracht 2!

  Beantwoorden

 2. Nicole Orriëns

  Wat leuk zeg! Ik wens je veel succes met alle opdrachten. Goed zeg, dat je al meteen de tweede plek wist te halen!

  Beantwoorden

 3. Linda schrijft 't op

  Wat leuk dat je mee mag doen! En elke keer een nieuwe uitdaging waar je een foto van mag maken.

  Beantwoorden

 4. Koen

  Wat leuk. Mooie foto’s en weer eens wat anders op je blog … de spanning van een wedstrijd.
  Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik nog maar één keer in mijn leven in de Veenkoloniën ben geweest. En ook nog niet echt. Een cursus in Stadskanaal.
  Succes met alle opdrachten.

  Beantwoorden

 5. Sixpacks.be

  Mooie foto’s. Ik kende de streek helemaal niet maar kijk, weer iets bijgeleerd.
  Ik hou het in het achterhoofd.

  Beantwoorden

 6. Simone

  Wat super leuk zeg, zo’n plaatselijke Het Perfecte Plaatje! Ik geloof ook dat ik zonder twijfel mee zou doen. Je foto’s zijn ook mooi. Leuk dat je ons zo meeneemt 🙂

  Beantwoorden

 7. sammie

  oh wat super leuk en mooie eerste foto! ben heel benieuwd naar je volgende foto 🙂

  Beantwoorden

  1. Claire

   Wat een leuke opdracht en wat een mooie foto’s! Met de natuur ben je nooit uitgefotografeerd.

   Beantwoorden

 8. Janet

  Wat gaaf dat je hieraan meedoet. De foto van de zonsondergang is echt prachtig geworden!

  Beantwoorden

 9. Tessa

  Wat leuk dat je hier aan mee doet. Veel succes, maar vooral heel veel plezier. Ben benieuwd naar de fotos

  Beantwoorden

 10. Rory

  Wat een waanzinnig mooie foto’s! En wat tof dat je het gewoon hebt gedaan. Soms moet je een drempel over, maar het zal je zoveel brengen. Daar ben ik van overtuigd. Heel leuk. Ik ben benieuwd naar het vervolg.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.