Evertsbos Anloo Drenthe

Genieten van de herfst in het Evertsbos

In de herfst ben ik altijd op zoek naar mooie wandelroutes in het bos. Bij Marcella las ik over Het Evertsbos en mijn nieuwsgierigheid was direct geprikkeld. Nog nooit van gehoord, maar als zo’n bos zich op nog geen twintig minuten van mijn huis bevind, dan moet ik dat natuurlijk met eigen ogen zien. Gaan jullie met mee aan de wandel in Het Evertsbos?

Het Evertsbos bij Anloo

Op het voormalige landgoed Ter Borgh bij Anloo kun je naar hartenlust wandelen, de frisse bosgeur opsnuiven en genieten van de natuur. Maar behalve een ‘gewoon’ wandelbos is het gebied ook een schatkamer van de geschiedenis. Je vindt er de sporen van duizenden jaren menselijke activiteiten. Ook is het een heel afwisselend bos omdat er zoveel verschillende soorten bomen geplant zijn. Vennen en heidevelden voegen extra natuurlijke rijkdom toe. De coniferencollectie in het Pinetum en het onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog liggen ook langs de route en zijn een bezoek waard (bron: Staatsbosbeheer)

Aangezien ik momenteel vooral voor routes ga van om en nabij de vijf kilometer, werd ik direct enthousiast bij het zien van de gele route. Precies vijf kilometer. Ideaal dus voor op een zonnige zondagmiddag.

Cultuur-historische wandelroute

Aangekomen bij de parkeerplaats Galgwanderveen in Eext schrikken we in eerste instantie van de drukte. Geen plekje meer te vinden, maar gelukkig is parkeren langs de onverharde weg ook mogelijk, dus parkeren we daar de auto en kijken we voor de zekerheid nog even op het informatiebord.

De bedoeling was de gele route te gaan lopen en ook na een blik op het informatiebord blijven we daarbij. Altijd leuk om natuur, cultuur en een stukje geschiedenis met elkaar te kunnen combineren. Ik ben benieuwd wat we zoal zullen tegenkomen!

Evertsbos Anloo

visvijer Evertsbos

Vlak bij de parkeerplaats komen we al langs de eerste fotostop, namelijk een visvijver. Ik kan me zo voorstellen dat als je hier ’s ochtends vroeg bent dat je dan oog in oog zou kunnen komen te staan met hertjes. Eigenlijk zou ik dat gewoon eens moeten doen, maar op de één of andere manier komt dat er in de praktijk nooit van. Een wandeling rondom de visvijver is mogelijk, maar aangezien we nog vijf kilometer voor de boeg hebben, houden we het bij het maken van een paar foto’s.

Het Oorlogsmonument in Het Evertsbos

Evertsbos Anloo Drenthe

Oorlogsmunment Evertsbos Drenthe

Als we na de visvijver het bos inlopen, komen we al vrij snel op een breed pad terecht. Niet veel later lopen we langs een afgeschermd natuurgebied en zien we het Oorlogsmonument in de verte al opdoemen. Voor bij het hek lezen we het informatiebord en ontdekken we op die manier dat in de Tweede Wereldoorlog op de plek van het monument een onderduikershol moet zijn geweest.

Daar is helaas niks meer van te zien, maar elke steen van het Oorlogsmonument staat voor een persoon die tijdens de WOII in dit gebied is gefusilleerd.

Herfsttaferelen in Het Evertsbos

herfst Evertsbos Anloo

We vervolgen onze route en komen al vrij snel in een groot heidegebied terecht. Nu natuurlijk uitgebloeid, maar ik hou het zeker in gedachten voor volgend jaar om hier in augustus naar terug te keren. Aan de rand van dit heidegebied genieten we van diverse mooie bomen.

Her en der zien we een paar paddenstoelen, maar vooralsnog spot ik nog niet mijn favoriete, de rood met witte stippen.

Op een bepaald moment slingeren we het bos weer in en komen we langs een gebied met veel varens. Ook hier staan de nodige paddenstoelen én zelfs nog een paar rood met witte stippen exemplaren! Echt genieten dus!

Hunebed D11 en het Pinetum Ter Borgh

Hunebed D11 Evertsbos

Drenthe staat natuurlijk bekend om zijn vele hunebedden en ook in het Evertbos staat er eentje, de D11. Blijft toch bijzonder om zoiets te zien en te bedenken dat er ooit mensen in hebben gewoond. Voor ons is het nu slechts een korte fotostop. Bij dit hunebed staat ook een bordje dat wijst in de richting van Pinetum,

Pinetum Evertsbos

Ook de gele paaltjes wijzen in die richting, dus gaan we verder op ontdekking. Bij de ingang van het Pinetum zien we een informatiebord en komen we erachter dat het Pinetum een naaldbomentuin is dat is aangelegd door de familie Everts. Prachtig om te zien, vooral als alles in bloei staat. Voor nu genieten we van de prachtige naaldbomen en houden we het bij een klein rondje in dit gebied.

Voor ons is dit op het einde van de wandeling, maar wil je niet de hele route van vijf kilometer lopen, dan kun je het Pinetum ook bereiken na een korte wandeling vanaf de parkeerplaats aan de Anderenseweg.

Zoals gezegd waren we hier nog niet eerder geweest, maar het is zeker een gebied waar ik terug zal komen. Een gevarieerd landschap dat ongetwijfeld in elke jaargetijde iets moois te bieden heeft. Zo wil ik zeker terug in augustus als de heide in bloei staat.

Praktische informatie over het Evertbos

 • diverse parkeerplaatsen: Galgwanderveen in Eext en Anderenseweg in Anderen
 • start gele route: parkeerplaats Galgwanderveen in Eext
 • hoogtepunten gele wandelroute: visvijver, gevarieerd landschap, Oorlogsmonument, hunebed D11 en Pinetum
 • zorg voor stevige wandelschoenen, de gehele route is onverhard en kan drassig zijn
 • totale lengte gele route is vijf kilometer, wij deden er inclusief stops 1,5 uur over
 • geen horeca onderweg

18 comments

 1. Felice Veenman

  met al die mooie foto’s krijg ik toch direct zin om mijn wandelschoenen aan te trekken!

  Beantwoorden

 2. rachel

  wat een prachtige foto’s!! het is nu juist heerlijk weer om te wandelen in de bossen vind ik! en dan bij thuis komst een lekkere kop thee of warme chocomelk 😀

  Beantwoorden

 3. Krystle/Batboy

  Prachtige foto’s en wat een mooie route! 5 km is voor mij ook precies goed, heerlijk zo in het bos met het zonnetje!

  Beantwoorden

 4. Jouvence

  Wat een mooie wandelroute en prachtige foto’s heb je gemaakt! Ik vind het helaas erg druk in de bossen de laatste tijd.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dat is het grote voordeel van het noorden, hier valt het qua drukte heel erg mee gelukkig

   Beantwoorden

 5. Lodi

  Wat een prachtige foto’s, je krijgt meteen zin om hier te gaan wandelen, vandaar ook dat het er zo druk was, ik snap het wel, iedereen heeft nu helemaal zin om er lekker even tussen uit te zijn .

  Beantwoorden

 6. Lindaschrijfthetop

  Wat heerlijk het bos in. Mij maak je altijd blij met een wandeling in de natuur.

  Beantwoorden

 7. Felice Veenman

  nou dat is boffen!! zo’n mooi bos zo dicht bij je woonplaats! Ik wou dat ik dat had

  Beantwoorden

 8. Cynthia

  Oh ik vind het heerlijk om te wandelen in het bos tijdens de herfst. Wat een mooie plaatjes heb je gemaakt!

  Beantwoorden

 9. corrina wassenaar

  Prachtig dank weer voor je mooie verslag. Deze ga ik onthouden

  Beantwoorden

 10. Daisy de Vos Burchart

  Dit is hier gewoon om de hoek, dus dit komt zeker op de to go lijst voor als het weer het toelaat!

  Wat een mooi verslag en wat een prachtige foto’s ook!

  Beantwoorden

 11. Tessa

  Ik ontdek ook steeds meer mooie parken bij mij in de omgeving

  Beantwoorden

 12. Yova

  Deze mooie omgeving is zeker heel mooi om te zien. Evertbos heb ik nooit van gehoord. Je ziet overal herfst. Prachtig! Het was gelukkig mooi weer.

  Beantwoorden

 13. MC Kleuver

  Mooie foto’s en het is duidelijk te zien dat de zon laag is! Cultuur en natuur worden mooi verenigd in de wandelroute.

  Beantwoorden

 14. Frederique

  Wel lekker rustig zo te zien. Ik houd zelf echt niet van de herfst en wandel dan ook liever in andere seizoenen.

  Beantwoorden

 15. jasmina

  Wat een prachtige foto’s, die herfstkleuren zijn echt mooi ???

  Beantwoorden

 16. Marcella

  Leuk om te lezen dat jullie dezelfde route hebben gedaan. Erg tof daar en heel afwisselend. Leuke ontdekking!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.