paddenstoelen Drouwen

Genieten van de herfst in de bossen bij Drouwen

Uitgerekend de herfst is de periode waarin ik het liefst zo vaak mogelijk naar het bos wil voor een mooie wandeling. Genieten van die prachtige gekleurde bomen, stampen door een lekker dik bladerdek én natuurlijk de vele paddenstoelen. De natuur is wat mij betreft in de herfst op haar mooist.

En ja, tot nu toe was het deze herfst er nog niet van gekomen. Iets met regen, snotterig zijn en andere plannen, maar afgelopen zondag was het dan zo ver. We gingen heerlijk aan de wandel in de bossen bij Drouwen. Gaan jullie met mij mee op ontdekking?

Drouwen: het buitencentrum Boomkroonpad

Aangezien we in de provincie Groningen niet echt veel bossen hebben, is het vaste prik om naar onze buurprovincie Drenthe te gaan. Doordat we niet te ver wilden rijden én verzekerd wilden zijn van een gevarieerde route, reden we naar het buitencentrum Boomkroonpad.

Ik was hier al een paar keer eerder geweest en wist dat hier maar liefst vijf gemarkeerde routes van Staatsbosbeheer zijn uitgezet. In eerste instantie wilde ik de blauwe route Beleef de bomen van 4,5 kilometer gaan doen, maar aangezien René liever een wat gevarieerdere route wilde, werd het toch (weer) de paarse route Tussen heide en vennen van 4 kilometer. Deze route heb ik vorig jaar ontdekt en behoort sindsdien tot één van mijn favoriete routes.

Tussen heide en vennen

vennen Drouwen

vennen Drouwen

Zoals de routenaam al aangeeft, het is een wandeling waarbij je langs een drietal vennetjes komt en een heidegebied. Het heidegebied is niet super groot, maar toch een aanrader in het heideseizoen. Voor nu was ik vooral benieuwd hoe het bosrijke gedeelte eruit zou zien.

herfstkleuren Drouwen

heidegebied Drouwen

De afgelopen week had ik op weg naar mijn werk al gezien dat de herfstkleuren nu toch echt hun intrede doen en ja, dat was ook duidelijk te zien tijdens deze route. Sommige bomen nog groen en vol in blad, anderen al mooi geel verkleurd met op de grond inderdaad al een mooie bladerdek.

Paddenstoelen in de bossen van Drouwen

paddenstoelen Drouwen

Hoewel ik deze keer niet specifiek op paddenstoelenjacht was, viel het mij natuurlijk wel op. Overal waren paddenstoelen, veelal kleintjes, maar toch prachtig om te zien. Normaal vind ik de rood met witte stippen alleen in De Heemtuin in Muntendam, maar ook tijdens deze wandeling kwam ik ze regelmatig tegen.

Het was in ieder geval reden genoeg om regelmatig even stil te staan en een poging te doen om ze een beetje leuk op de foto te krijgen.

Praktische informatie:

 • gratis parkeren bij Buitencentrum Boomkroonpad Drouwen
 • diverse gemarkeerde routes starten bij het Boomkroonpad
 • paarse route Tussen heide en Vennen, 4 kilometer. Tijdsduur: 1.30 uur inclusief fotostops
 • horeca aanwezig bij de parkeerplaats
 • meer informatie vind je op de site van Staatsbosbeheer, klik hier

16 comments

 1. Kijkje in huis en tuin

  Heerlijk eropuit om de bossen van Drenthe te ontdekken, in dit gebied ben ik nog nooit geweest.

  Beantwoorden

  1. Amina

   Drenthe is zo prachtig! De herfstkleuren zijn daar echt amazing. En ik vind het heel bijzonder dat er dus echt rode paddestoelen met witte stippen bestaan, hahahaha! Nog nooit gezien hier in de Randstad 🫣

   Beantwoorden

 2. Jouvence

  Wat een prachtige locatie en wat fijn dat er zoveel verschillende grootten routes zijn om te wandelen! Wij gaan regelmatig wandelen op de Veluwe.

  Beantwoorden

 3. Claire

  Wauw wat is de herfst toch prachtig en wat een mooi bos zeg!

  Beantwoorden

 4. Simone

  Wat een goede tip! Ik kom met enige tijd wel eens in de buurt van Drouwen. Mijn oom en tante wonen in Drenthe namelijk. Ik ga deze even opslaan 🙂

  Beantwoorden

 5. Uniek overnachten

  Prachtige foto’s! De natuur is nu echt op haar mooist. Heerlijk om in te wandelen!

  Beantwoorden

 6. Krystle

  Ik ben dol op herfstwandelingen! De paddenstoelen vinden wij altijd zo mooi, maar zeker ook al die gekleurde bladeren, heerlijk zo met het zonnetje erbij

  Beantwoorden

 7. Tessa

  Ik ben echt dol op de kleuren van de herfst. Wil binnenkort weer naar het park bij mij in de buurt om fotos te maken

  Beantwoorden

 8. Anette

  De herfst wanneer het droog is en de zon schijnt vind ik prachtig! Zodra de regenjas aan moet en de temperatuur daalt denk ik, wanneer is het weer zomer:-)

  Beantwoorden

 9. Yova

  Herfst in de bossen zie je hier heel goed. Mooie temperatuur in deze tijd. Wel veel regen. Er komen steeds meer. Mooie foto’s van deze mlooie paddenstoelen en zwammen. Prachtig!! Fijne dag.

  Beantwoorden

 10. Tania

  De herfst is echt mijn favoriete seizoen alleen al om te gaan wandelen. Straks ook nog een wandeling maken want we moeten bladeren gaan zoeken voor school

  Beantwoorden

 11. Mirjam

  Drenthe is prachtig! Wij hebben deze zomer het Boomkroonpad bewandeld en toen vonden we het er ook al zo mooi. Ik kan me voorstellen dat het tijdens een mooie herfstdag nog leuker is.

  Beantwoorden

 12. sandra

  Wat een mooie locatie en de foto’s van de paddenstoelen zijn zo prachtig!

  Beantwoorden

 13. Saskia

  O heerlijk! dit moet ik echt ook vaker gaan doen: frisse neus halen in het bos én de camera mee. Prima combinatie.

  Beantwoorden

 14. Gabrielle

  Prachtige foto’s, dit ziet er als een fijn bos uit. Ik heb meteen zin om naar buiten te gaan, jammer dat het nu vreselijk weer is..

  Beantwoorden

 15. Liesbethblogt

  Ik verlang zo intens naar een paar zonnige dagen op mijn vrije dagen zodat ik ook het bos eens in kan. Drouwen is helaas wat ver maar je maakt het wel aanlokkelijk.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.