Fietsknooppunt

Project Fietsen: Waar staat de teller op?

Net als vorig jaar staat ook dit jaar Project Fietsen op mijn lijstje. Vorig jaar stond mijn doel op 150 kilometers en werden het er slechts 100. Dit jaar ging dit project in de herkansing. Niet omdat ik met alle geweld moet fietsen, maar vooral omdat ik het zag als een mooie aanvulling op mijn Project Wandelen en Gezonder Leven. Dus ja, de grote vraag is dan ook: hoeveel kilometers heb ik tot nu toe weggetrapt?

Project Fietsen: wel of geen E-bike?

Fietsknooppunt

Meestal krijg ik na zo’n twintig kilometer fietsen best wel last van mijn knieën, dus ergens in het voorjaar bedacht ik dat een E-bike misschien wel de uitkomst kon zijn. Misschien zou dat beetje ondersteuning ervoor zorgen dat ik minder tot geen last zou krijgen én ook verder zou kunnen fietsen.

Dus gingen we op onderzoek uit, bezochten een paar fietsenzaken en lieten ons voorlichten. Conclusie: wat zijn die dingen vreselijk duur! Echt, je bent zo € 2.500,- kwijt voor een E-bike. Aangezien het geen optie is om op de fiets naar mijn werk te gaan, 65 km heen en 65 km terug, vond ik dit toch wat te veel van het goede. Dus nee, ik heb uiteindelijk geen E-bike gekocht.

Hoeveel fietstochtjes heb ik dan wel gemaakt?

Nou, dat kan ik jullie zo vertellen. Slechts drie keer heb ik gefietst, ja, ik weet het, het is bar weinig. Excuses heb ik niet, of het moet al zijn dat mijn fiets bij ons vakantiehuisje staat zodat ik in ieder geval niet alle dagen de fiets kan pakken.

Los daarvan zijn we natuurlijk vaak bij ons huisje geweest, dus nee, een goed excuus heb ik niet. Geen lichamelijke klachten, geen gestolen fiets, gewoon helemaal geen excuus.

Wat mij dan wel heeft weerhouden? Ik heb werkelijk waar geen idee. Sowieso gaat mijn voorkeur eerder uit naar wandelen dan fietsen, want dat vind ik nu eenmaal relaxter. Zeker als het gaat om wandelen in een natuurgebied. Daarnaast kan ik dan makkelijker foto’s maken en hoef ik niet eerst te stoppen en mijn camera uit mijn fietstas te pakken.

Hoeveel kilometers heb ik gefietst?

Tja, twee keer hebben we in de omgeving van onze camping gefietst. Ik denk dat dat in totaal zo’n 20 kilometer zal zijn geweest. In beide gevallen was het een kwestie van op de fiets naar het terras en weer terug naar de camping. Geen bijzondere fietstochtjes in ieder geval.

Schiermonnikoog

Wat wel leuk was, was onze fietstochtje op Schiermonnikoog! In augustus waren we een weekend op Schier en had ik voor de zondag elektrische fietsen gehuurd. Uit ervaring weet ik dat fietsen op een waddeneiland vooral betekent: duintje op, duintje af. We deden dit altijd op gewone fietsen met als gevolg zadelpijn én vooral pijnlijke knieën.

Om dit een beetje te voorkomen huurde ik dus twee elektrische fietsen. En ja dat beviel op zich wel goed, maar alsnog zadelpijn natuurlijk, want dat maakt tenslotte geen verschil. Wat betreft mijn knieën, dat ging tot een kilometertje of twintig prima, maar daarna kreeg ik alsnog last en besloten we het voor gezien te houden.

De teller is uiteindelijk blijven steken op nog geen 50 kilometer. Een hele magere score en daar zal het helaas voor dit jaar ook bij blijven, vrees ik.

Hoe nu verder met Project Fietsen?

Ik heb werkelijk waar (nog) geen idee. Aan de ene kant vind ik fietsen leuk omdat je dan een grotere afstand kunt afleggen. Aan de andere kant, het komt er gewoon niet van.

Feit is in ieder geval dat ik ondanks verschillende pogingen dit niet echt van de grond krijg. Geen schande, want zoals ik in het begin van dit jaar al heb aangegeven, het is geen moeten. Het is vooral bewust ergens mee aan de slag gaan en blijkbaar heeft fietsen dan toch niet zoveel prioriteit bij mij.

Wil ik dit project nog voortzetten of hou ik het voor gezien en maak ik het eventueel onderdeel van Project Gezonder Leven? Ik denk het laatste, mocht het volgend jaar toch mijn fietsjaar gaan worden, dan kan ik er altijd nog een artikel aan wijden!

En jij? Fiets jij graag én veel?

 

5 comments

 1. Claire

  Oeh Schiermonnikoog staat nog op mijn wensenlijstje! Goed om te weten dat je hier zo fijn kunt fietsen.

  Beantwoorden

 2. Tessa

  Ik ga altijd op de fiets naar mijn werk en naar mijn ouders. Zit er aan te denken om een ebike te gaan kopen in het voorjaar

  Beantwoorden

 3. Yova

  E-Bike kost zeker heel duur. Belachelijk duur. Wat vervelend dat last van knie krijgt. Ik heb ook last van. Ik heb dan artrose in knie. Fysio is net afgelopen. Zeker maanden bezig geweest. Het is wel vooruitgang bij mij. Maar niet helemaal. Werden wel gezegd dat niet helemaal over gaat. Mooi klaar mee….Daar is zeker mooi om te fietsen. Mooie plek. Daar zijn wij nooit geweest. Vuurtoren hou ik zo van. Prachtig foto. Fijne dag.

  Beantwoorden

 4. Jouvence

  Ik heb echt een hekel aan fietsen. Ik ga het liefst lopen (of met de auto als het erg ver is natuurlijk) & als je de 4Daagse een paar keer hebt gelopen is niks echt te ver om te lopen 😂.

  Beantwoorden

 5. Liesbethblogt

  Ik ben een fietser, ik baal als ik niet naar mijn werk kan fietsen als het regent. Ik weet het slecht regenpakken werken niet voor mij de lucht en het gevoel bah. Je bent een wandelaar, waar je wandelt dat is heel anders dan waar je fietst misschien ligt het daar aan? Zet eens een doel (of meerdere) een paar minibiebs of een bakker met lekkere dingen zoiets. En je hebt wel een smoes, het is een belachelijk slechte zomer geweest en ook de herfst is niet tof.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.