Bad Nieuweschans Groningen

Fotoserie: Struinen door Bad Nieuweschans

Bad Nieuweschans is zo’n plek waar ik normaal, lees voor corona, zo’n vier keer in het jaar kom. Je zou denken dat ik het dorpje dan wel aardig goed ken, maar dat is dus niet het geval. Ik kom namelijk nooit verder dan het wellness centrum. Nu het bad voor dagjesmensen is gesloten, vond ik het de hoogste tijd worden om een kijkje te nemen in het historische centrum van Bad Nieuweschans. Wandelen jullie met mij mee?

Bad Nieuweschans: een vestingdorpje

Bad Nieuweschans Groningen

In 1628 tijdens de Tachtigjarige Oorlog is Nieuweschans ontstaan als vestingdorp, maar na het vertrek van het Nederlandse Garnizoen in 1815 werd het vanaf 1870 niet langer als vesting erkend. Het gevolg hiervan was dat de vestingwerken werden gesloopt en de omliggende grachten gedempt.

Pas in de jaren zeventig is men begonnen met de vesting in ere te herstellen en werd het in 2009 omgedoopt tot Bad Nieuweschans vanwege het wellness- en kuurresort Fontana Bad Nieuweschans. Tegenwoordig is het historische centrum beschermd dorpsgezicht met enkele mooie monumentale panden.

Bezienswaardigheden Bad Nieuweschans

Garnizoenskerk Bad Nieuweschans Groningen

Nadat ik mijn auto traditiegetrouw bij het wellness centrum heb geparkeerd, ga ik te voet richting het historische centrum. Dankzij de voetbrug bereik ik dit gedeelte in amper vijf minuten. Onderweg kom ik dan, blijkt achteraf, al langs één van de bezienswaardigheden, namelijk het Garnizoenskerkje (1751).

Ik vervolg mijn route en sta zo ineens midden in de historische kern. Het is er rustig en slechts een enkele fietser begroet mij. Hoe raar het ook is, ik lijk altijd tegen de klok in te lopen. Ook deze keer sla ik rechtsaf om aan mijn wandeling te beginnen. Al vrij snel bereik ik het keerpunt en sta ik oog in oog met een heuse kanon.

kanon Bad Nieuweschans

Fontein Bad Nieuweschans

Teruglopend naar het midden maak ik wat foto’s van de fontein om vervolgens een zijstraatje in te duiken. Uit ervaring weet ik inmiddels dat je dan vaak tegen de mooiste plekjes aan loop. Dat blijkt ook nu het geval te zijn. Ik wandel door de Eerste Kanonnenstraat om vervolgens via de Tweede Kanonnenstraat weer richting de hoofdstraat te gaan.

Eerste Kanonnenstraat

Bad Nieuweschans Groningen

In beide straatjes vind je oude huisjes met versierde gevels en ook het enige museum van Bad Nieuweschans. Het Vestingmuseum is nu helaas gesloten, maar ongetwijfeld leuk om eens binnen te kijken en zo meer over de geschiedenis te leren.

Terug in het historische centrum valt mijn oog op een wit gebouw. Dit blijkt De Hoofdwacht (1631) te zijn. Tot in de 19e eeuw in gebruik als hoofdwachtlokaal waarvoor de wacht elk uur ceremonieel werd gewisseld.

De Hoofdwacht Bad Nieuweschans

En ja, dan zit ook mijn wandeling door Bad Nieuweschans er op. Al met al ben ik dan een uurtje aan de wandel geweest in dit vestingdorpje met her en der wat fotostops.

Het was in ieder geval leuk om weer verrassende plekjes in mijn eigen provincie te ontdekken.

Wat vind jij in jouw provincie een verrassende plek?

11 comments

 1. henk

  Leuk om weer eens iets over bad Nieuwerschans te lezen. Ik ben er jaren geleden geweest toen we de laatste etappe van the north sea trail hadden gelopen; die had dat als eindpunt. Stadje viel me toen in positieve zin op, juist doordat het zo mooi gerestaureerd was. .

  Beantwoorden

 2. Lodi

  Wat ontzettend leuk ome uit nu zo te ontdekken, hier vind ik Haarzuilens erg mooi, niets ouds, maar mooi door de leuke rood-witte luikjes voor de ramen.

  Beantwoorden

 3. Jasmina

  Ik kende het ook alleen van de welness,maar wat een mooie wandeling hebben jullie gemaakt zeg.

  Beantwoorden

 4. lindaschrijfthetop

  Goei vraag, ik vind in Den Haag Landgoed Clingendael een mooi plekje. Maar dat is meer een wandelplek dan een historisch plekje. Het Binnenhof moet je ook wel een keer gezien hebben.

  Beantwoorden

 5. Nicole Orriëns

  Dit plaatsje kende ik helemaal niet, maar na het zien van jouw foto’s ga ik er graag een keer naartoe. Het ziet er daar prachtig en interessant uit.

  Beantwoorden

 6. Kristof

  Nog nooit van gehoord! Het ziet er vooral heel rustig uit vind ik. Moet je hier al ver voor gaan zoeken…

  Beantwoorden

 7. Gemma

  Ik ken het dorp idd ook niet. Ik ben er ook alleen nog maar voor de wellness geweest!

  Beantwoorden

 8. Tessa

  Wat ziet Bad Nieuweschans er pittoresk uit. Erg leuk

  Beantwoorden

 9. Saskia

  Ziet er erg leuk uit, ik kende het nog niet… Ik vind Leiden nog steeds een prachtige stad… M’n oude dorpje…

  Beantwoorden

 10. Mandy

  Kwam daar wel eens met de vrachtwagen en ook wel eens voor fontana maar nooit echt het dorp in geweest! Ziet er wel knus uit

  Beantwoorden

 11. Rudi Jochems

  ALKMAAR – de Waag met op vrijdag de kaasmarkt. Voor de rest is binnenstad van Alkmaar ook interessant met kleine steegjes en grachtjes en de mooie kerk.
  Bedankt voor je mooie foto’s van Bad Nieuwe schans, ik was ze helaas kwijt geraakt in 2021 maar nu heb ik mijn verzameling van Groningen weer compleet kunnen maken.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.