Buren Ameland waddeneiland Friesland

Fotoblog: Uitwaaien op Ameland

Wat mij betreft, behoort Ameland absoluut tot één van de mooiste plekjes van Nederland. Niet alleen vind ik op onze waddeneilanden de kust het mooiste, maar ook de rust maakt het één van mijn favoriete bestemmingen. Zowel voor een weekendje weg, maar ook voor een dagje uitwaaien, is Ameland bij ons een geliefde bestemming.

De hele zomer loerden we dan ook op een kansje om naar Ameland te gaan. Toch kwam het er steeds niet van, iets met drukke raceweekenden en andere uitjes, maar steeds hielden we het wel in onze achterhoofd. Nu het nog steeds mooi weer is, konden we het dan ook niet laten. Ik nam een vrijdag vrij, boekte online alvast twee tickets voor de boot en zo gingen we alsnog een dagje naar Ameland. Natuurlijk ging ook mijn camera mee en vandaag mogen jullie dan ook meegenieten van ons dagje Ameland!

Met de boot vanuit Holwerd naar Ameland

Ameland waddeneiland Friesland

Het was maar goed dat ik al tickets via internet had besteld, want om de één of andere reden komen we altijd net op het laatste moment aan. Snel de auto parkeren en hup met de boot van 09.30 uur mee. We besluiten als echte bikkels om op het dek te gaan zitten. Best nog wel frisjes op dat tijdstip, maar op die manier begint wel al direct het genieten. Na een uurtje komen we aan in de haven van Ameland. Even een stukje lopen naar het fietsverhuurbedrijf van Kievits en dan kan ons dagje Ameland echt beginnen.

Eerste stop: koffie met appeltaart in Nes

Ameland waddeneiland Friesland

Op de boot hebben we geen koffie gehad en dus karren we eerst richting het centrum van Nes. Hier vindt je meerdere horecatentjes, maar wij ploffen traditiegetrouw altijd neer bij De Jong. Normaal bij de bistro, maar dit keer bij de Konditorei van De Jong omdat daar het terras al in de zon ligt.

Genieten van een heerlijke bak koffie met dito appeltaart bespreken we dan ook onze plannen voor de rest van de dag. Wat willen we allemaal gaan zien, welke boot nemen we terug en nog belangrijker: we moeten niks! Het enige wat voorop staat, is dat we gewoon lekker willen genieten. Even helemaal het hoofd leeg maken na de drukke en hectische weken. Voordat we verder fietsen, maken we eerst nog even een korte wandeling door Nes. Altijd leuk!

Ameland waddeneiland Friesland

Ameland waddeneiland Friesland

Ameland waddeneiland Friesland

Op de fiets richting Buren

Als we een weekend op Ameland zijn, dan zitten we eigenlijk altijd in Buren. Dit ligt zo’n 4 km fietsen links van Nes en is een stuk minder toeristisch, maar beslist niet minder mooi. We nemen even een kijkje bij ‘onze’ camping De Kiekduun en gaan vervolgens verder richting het strand. Het is op deze vrijdag echt genieten. Zon, wolken en weinig wind. Ideaal weer voor een bezoek aan een waddeneiland!

Buren Ameland waddeneiland Friesland

Buren Ameland waddeneiland Friesland

Ameland waddeneiland Friesland

Via de duinen naar Ballum en Hollum

Naast Nes en Buren zijn er nog twee plaatsjes op Ameland, namelijk: Ballum en Hollum. Laatstgenoemde is het einddoel voor vandaag, daar staat namelijk de vuurtoren. Een bezoek aan Ameland is gewoon niet compleet zonder de vuurtoren te hebben gezien! Maar eerst dus via de duinen naar Ballum. Hoewel we weinig last van de wind hebben, is het best pittig om met slechts zeven versnellingen door de duinen te fietsen.

Ameland waddeneiland Friesland

Het pad gaat op en af en we pauzeren dan ook regelmatig. Even uitrusten, maar ook om te genieten van de omgeving. Van Nes naar Hollum is uiteindelijk zo’n 10 km fietsen en tegen die tijd dat we in Hollum aankomen, vallen we nog net niet om van de lekkere trek.

Ameland waddeneiland Friesland

Ook hier volgen we onze traditie en dat is dat we neerploffen bij Onder de Vuurtoren. Dit restaurantje vind je direct aan het einde van het fietspad door de duinen en kun je dus niet missen. Natuurlijk is het ook leuk om bij het strandpaviljoen te zitten, maar uit ervaring weten we dat het daar altijd druk is.

We genieten van onze pauze en van onze boerenomelet en schrikken ons vervolgens wild van de rekening. Maar liefst 47 euro wordt ons in rekening gebracht voor een biertje, een ijsthee en twee keer de boerenomelet. Al vrij snel blijkt dat een groep mensen voor ons ‘vergeten’ is om af te rekenen.

Genieten van de vuurtoren en het strand in Hollum

Ameland Hollum waddeneiland Friesland

Ameland waddeneiland Nederland

Ameland Hollum waddeneiland Friesland

Zoals gezegd, is een bezoek aan Ameland niet compleet zonder de vuurtoren. Hoewel we er nog nooit in zijn geweest, vind ik het altijd fascinerend om dit soort torens te zien. Vanuit verschillende hoeken fotografeer ik de vuurtoren terwijl ik besef dat ons dagje Ameland er bijna op zit. Nog even genieten op het bankje bij het strand, wat is Ameland toch ontzettend mooi en wat komen we er toch te weinig!

Ameland Hollum waddeneiland Friesland

Hollum Ameland waddeneiland Friesland

Een lange zware fietstocht terug naar de boot

Poeh, terug gaan we via de normale weg en dat betekent dat we last krijgen van wind. Dat is trouwens niet het enige waar we last van hebben. Ook onze knieën en bibs zijn gevoelig na een dagje fietsen. We stoppen dan ook een paar keer om onze ledematen weer even in gareel te krijgen, maar zijn uiteindelijk mooi op tijd voor de boot terug van 18.30 uur. Ietwat onelegant stappen we af bij het fietsverhuurbedrijf waarna we nog een dikke vijf minuten moeten lopen naar de boot.

Genieten van de zonsondergang

Als we, met enige vertraging, de haven verlaten, is het nog licht, maar dat duurt niet lang meer. Even na zevenen begint het al te schemeren en voltrekt zich voor ons een mooi schouwspel. Op de terugreis zijn we maar gewoon benedendeks gaan zitten, maar dat maakt het uitzicht er niet minder om. De meest prachtige kleurschakeringen trekken aan ons voorbij, terwijl we ondertussen genieten van een kopje mosterdsoep (en ja, de ramen van de boot waren nogal smerig inderdaad…)

Ameland waddeneiland Friesland

Terug in Holwerd rekenen we nog even onze parkeerkaart (€ 5,00 voor de hele dag) af en dan is het nog een dik uurtje rijden naar huis. Moe maar voldaan liggen we die avond in bed met een duidelijke belofte aan onszelf dat we volgend jaar echt weer eens een weekendje Ameland willen gaan doen!

Zijn jullie weleens op Ameland geweest?

22 comments

 1. Yova

  Ameland is daar ook heel mooi om te zien. Lekker rustig bijkomen van alles. Lekker aan de strand wandelen is daar schitterend om te zien. Veerboot ben ik bang voor. Ik heb iets met de zee. Lunch eten ziet lekker uit. Zonsondergang is zeker mooi gezicht. Mooie foto’s.

  Beantwoorden

 2. Helena

  Wat gaaf Wanda… staat vanaf nu dan toch echt op mijn lijstje 🙂 Dank je wel.

  Beantwoorden

 3. Lindsey Beljaars

  Wat een leuke foto’s! Met dat weer is het echt fantastisch om uit te waaien op het strand!

  Beantwoorden

 4. Dhini

  Ik ben nog nooit naar Ameland geweest maar ik heb goed dingen gehoord en zo te zien op je foto`s zijn inderdaad prachtig daar. Prachtig!

  Beantwoorden

 5. Linda

  Ik ben er nog nooit geweest! Wel op Terschelling en Schiermonnikoog!

  Beantwoorden

 6. Julie

  Wat een toffe foto’s heb je gemaakt! Ik ben nog nooit in Ameland geweest maar ga ook wel eens graag uitwaaien aan de zee! 🙂

  Beantwoorden

 7. Gerdi - Blond&Bruin

  Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt! De waddeneilanden zijn zo mooi he, onze favoriet is Vlieland! We wonen dichtbij maar komen er toch nog erg weinig.. Snel weer eens een dagje doen.

  Beantwoorden

 8. Britt - DailyDazzle.nl

  Ziet er heeeerlijk uit! Ik ben nog nooit eerder op Ameland geweest maar dat wil ik zeker nog eens doen.

  Beantwoorden

 9. Manon / Hey Frits

  Neeee, ik ben nog nooit op Ameland geweest. Maar als ik jouw foto’s zie dan ga ik daar in 2019 verandering in brengen!

  Beantwoorden

 10. Ilona Wielinga

  Leuke foto’s! Ik ben zelf aardig vaak op Ameland geweest en blijf het altijd lekker vinden er te zijn.-

  Beantwoorden

 11. Yvonne

  Wat is Ameland een heerlijk eiland hè?! Ik ben er dit jaar gewoon 2 keer geweest. Eerst met de ene dochter en later met de ander. In 2 verschillende seizoenen, ook wel leuk. Zo te zien hebben jullie ook genoten en prima weer gehad ook. Fijn!

  Beantwoorden

 12. Kristof

  Ziet er inderdaad heel mooi en rustig uit. Ben nog niet zo hoog in Holland geweest. Onlangs wel een keer gaan zeilen in Zeeland en dat was ook heel tof. Volgende keer misschien eens de Waddeneilanden proberen.

  Beantwoorden

 13. Balou

  Heerlijk! Ik zou zoooo graag dichtbij een strand willen wonen, maar helaas.. hier vanaf Tilburg is het strand altijd een stukje rijden.

  Beantwoorden

 14. Sherry

  Wat een leuke fotoblog met leuke foto´s. Ik hoop er ook een keer weer heen te willen.

  Beantwoorden

 15. Sherry

  Wat een leuke fotoblog met leuke foto´s. Ik hoop er ook een keer weer heen te willen.
  Het lijkt me prachtig.
  xx

  Beantwoorden

 16. Koen

  Ameland is mooi. Mooie dagbestemming / weekend.
  Terschelling is mooier. Groter, gevarieerder …
  En nu weet ik dat de discussie kan losbarsten.
  Conclusie … Ameland is mooi.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Terschelling ben ik nog nooit geweest helaas maar wil ik zeker nog heen.

   Beantwoorden

 17. Eline Bons

  Wat heerlijk genieten dit! Lekker uitwaaien. Prachtige foto´s ook!

  Liefs Eline

  Beantwoorden

 18. Elke

  Ik ben nog nooit op de Waddeneilanden geweest, maar ik wil er graag (als belg) toch eens een weekendje naartoe. Ameland lijkt me wel erg gezellig, leuk om een wandeling naar die vuurtoren te maken!

  Beantwoorden

 19. Morgaine

  Nee nog niet geweest, de belofte was, dat ik met beter weer, afgelopen december kwam die belofte, ik naar Ameland zou gaan voor een dagje, maar dit is er nooit van gekomen… valse beloften, kortom, staat nog op mijn lijstje, wel ben ik eindelijk op Texel geweest, maar ja, staat op blog nu ook, dat was een grijze dag, hahahaha

  Nieuwe ronden, nieuwe kansen 😉 het ziet er prachtig uit!

  X

  Beantwoorden

 20. Manon

  Je hebt echt hele mooie foto’s gemaakt zeg! Ik ben zelf alleen op Texel geweest. Een stuk toeristischer dan Ameland!

  Beantwoorden

 21. Rory

  Sinds 2013 elk jaar! Voorheen twee weken in de zomervakantie, maar na de verregende vakanties gaan we nu meestal een week in de meivakantie. Heerlijk. We logeren overigens altijd bij HappyNes in … je raadt het al, Nes 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.