Pag stad

De mooiste plekjes op het eiland Pag

Niet alleen het vaste land van Kroatië is prachtig, ook de vele eilanden zijn zeker de moeite waard. Wat te denken van het eiland Pag dat via een brug te bereiken is? Dit eiland is het op twee na grootste eiland in de Kvarner baai. Een baai die zich uitstrekt van het noordelijkste deel van Kroatië, namelijk Istrië, tot het noordelijkste deel van het eiland Pag in de regio Dalmatië. Ook wij trokken er tijdens onze vakantie in juni een complete dag voor uit om dit bijzondere eiland te verkennen. Bijzonder omdat het landschap zo totaal anders is dan elders in Kroatië. Gaan jullie met mij mee op ontdekking?

Het bijzondere landschap van het eiland Pag

Pag Kroatië

Pag Dalmatië Keoatië

Eenmaal over de brug bij Zadar de richting van Pag ingeslagen, valt al snel het bijzondere  landschap op. Het lijkt wel of er op dit eiland nergens iets groeit en volgens mijn reisgids wordt dit veroorzaakt door de Bura wind. Deze waait vanuit het binnenland over het eiland en zorgt ervoor dat er behalve een paar olijfbomen verder nauwelijks enige begroeiing is. De Bura wind zorgt er tevens voor dat er veel zout zeewater over het eiland wordt geblazen waardoor je continu het gevoel hebt dat je het zoute zeewater op je lippen proeft zodra je een stap buiten de auto hebt gezet.

De leukste plaatsen op het eiland Pag

– Pag Stad

De hoofdstad van het eiland Pag is Pag stad. Op het eerste oog een vrij rustig stadje met een oud centrum met tig smalle steegjes waar het heerlijk slenteren is langs de diverse souvenirwinkeltjes. Stuk voor stuk komen ze vroeg of laat uit op het grote plein met de diverse terrasjes en de prachtige kerk.

Pag stad

Pag centrum

Pag eiland

Ook langs de boulevard vind je diverse terrasjes waar het heerlijk vertoeven is in de luwte. Wat direct opvalt is de bijzondere kleur van de gebouwen. Het lijkt wel of op alle gebouwen een soort van zoutlaag is blijven hangen. Her en der zitten een paar dames op leeftijd voor hun huisje kanten kleedjes te maken die je vervolgens kunt kopen in de diverse winkeltjes. Dat deze kanten kleedjes voor de lokale bevolking van belang is, blijkt wel uit het feit dat er een heus museum aan is gewijd. Wij laten deze zelf links liggen en vergapen ons wel aan de etalages in het oude centrum.

Niet alleen kant is een belangrijk product, ook is Pag beroemd vanwege zijn kaas. Al op de weg naar het stadje vind je diverse kraampjes waar je deze befaamde Pag kaas kunt kopen. In Pag Stad zelf vind je ook meerdere winkeltjes waar je deze kaas in diverse soorten en maten kunt kopen.

– Novalja

Novalja

Nadat we zijn uitgekeken in Pag Stad vervolgen we onze route over het eiland richting Novalja. Het is de tweede grote plaats op het eiland en is vooral een geliefde bestemming bij de jeugd. In de zomermaanden worden op Zrce Beach namelijk de grootste feesten gehouden waar jongeren uit heel Europa speciaal voor komen. Ook in juni is het hier al gezellig druk en zien we vele jongeren over de boulevard slenteren of met scooters door het stadje en omgeving scheuren.

Het stadje Novalja bestaat uit twee delen, namelijk Stara Novalja, het oude gedeelte, en Novalja, het nieuwe gedeelte waar je vooral de restaurants en de meeste hotels vindt.

– Lun

Lun Eiland Pag

Lun Pag eiland

Het kleine vissersdorpje Lun vind je helemaal op het noordelijkste puntje van het eiland en staat bekend om zijn vele olijfbomen. Volgens schatting staan er ruim 80.000 olijfbomen in de omgeving van Lun waarvan sommigen al meer dan 1000 jaar oud zijn. Om dit in stand te houden, is het programma Olijfbomen van Lun opgezet met als doel om op die manier de toeristen te verleiden om een wandeling over dit bijzondere park te maken tegen een geringe vergoeding. Ook kun je hier een kijkje nemen bij Uljara Lun waar je alles te weten kunt komen over het bewerkingsproces van de olijven tot de olijfolie die je overal op het eiland kunt kopen.

Zie jij jezelf al rondtoeren op het eiland Pag?

11 comments

 1. Yova

  Kroatië is zeker heel mooi om te zien. Er zijn nog meer mooie plekken om te zien. Maar deze land had ik niet zolang geleden op de tv gezien. Prachtig daar om te genieten. Eerlijk gezegd ik wist niet daar mooi was. Echt genieten. Mooie foto’s gemaakt Wanda. Onze vakantie is ook weer voorbij gegaan. Fijne week. Groetjes,

  Beantwoorden

 2. Caroline

  Ja dat lijkt me heel mooi. Ben nog nooit in Kroatië geweest en zo te zien is het echt de moeite waard. Complimenten voor de mooie foto’s.

  Beantwoorden

 3. rachel

  wat een onwijs mooie plek en fotos!!

  Beantwoorden

 4. Lisanne

  Wat een mooie foto’s en omgeving! Het eiland Pag gaat sowieso op mijn travel bucket list 🙂

  Beantwoorden

 5. Felice Veenman

  o wat een ydillisch plekje ! en het lijkt me nog niet helemaal onder de voet gelopen door toeristen

  Beantwoorden

 6. Koen

  Ja. Mooi. En ja, ik kan mezelf daar zien rondlopen.

  Beantwoorden

 7. Mandy

  Ziet er heel mooi uit! Nog 2 weekjes dan ga ik ook eindelijk richtig Kroatië, kan echt niet wachten! Misschien kan ik wel inspiratie halen uit je blogs wat ik verder nog ga doen daar 🙂

  Beantwoorden

 8. Elles

  Wat is Kroatië toch mooi! Ik ben ook naar een dorpje geweest wat hierop lijkt. Ik begin zwaar te twijfelen of dit hetzelfde stadje is als Pag stad,haha!
  Liefs,
  Elles

  Beantwoorden

 9. Anne - Ditisanne.nl

  Oef, wat een heerlijk eiland en wat een mooie plaatjes! Ziet er heel zomers en relaxt uit!

  Beantwoorden

 10. Beautyn0te

  Ohh waauw, dat ziet er prachtig uit. Fijn dat je genoten hebt ?

  Beantwoorden

 11. Melanie Hoogvliet

  Wat een mooie plekken bezoeken jullie toch! Ik snap dat je daar enorm van genoten hebt

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.