Altea Costa Blanca Spanje

De hoogtepunten van ons weekje Costa Blanca

Na de Algarve in Portugal (2017) en de Costa del Sol in Spanje (2019) vormde dit jaar de Costa Blanca in Spanje het decor om aan de winter te ontsnappen. Een weekje zon, of beter gezegd, een weekje zomer in de winter. Ik kan het je aanraden hoor! Vanaf mijn allereerste voetstap op Spaanse bodem voelde ik mij weer mens na al die weken c.q. maanden van binnen hangen. We hebben dan ook van elke minuut genoten! Veel gezien, veel gedaan én vooral veel gelopen. Uitgebreide blogs volgen natuurlijk nog, maar voor nu alvast de hoogtepunten van ons weekje Costa Blanca!

Een zomerse vakantie in de winter

Voor wie de mogelijkheid heeft en het ook graag wil, kan ik je het echt aanraden. Na maanden met regen en wind, hadden we nu een weekje zon. Nog steeds wel veel wind op sommige dagen, maar dat mocht onze pret niet drukken. De zon scheen tenslotte en dat betekende dat we elke dag buiten waren. Buiten ontbijten, buiten lunchen en vooral urenlang buiten zijn. Zo enorm gemist, maar wat voelde ik me vanaf het moment dat we in Alicante zijn geland weer mens! Oh ja, het was meestal zo rond de 24 graden met uitschieters naar boven. ’s Avonds koelde het dan af naar zo’n 17 graden, maar al met al dus prima te doen!

Het oude centrum van Altea

Voor onze uitvalsbasis kozen we voor één van de mooiste plekken aan de Costa Blanca, namelijk Altea. Redelijk dicht in de buurt van Benidorm, maar dan zonder de hoge hotels en de drukte. Voor mijn gevoel bestaat Altea uit drie delen, namelijk de boulevard met zijn vele horecatentjes en ligging aan de zee, dan het middendeel met de winkels en tenslotte het hoger gelegen oude centrum.

Altea Costa Blanca Spanje

Altea Costa Blanca Spanje

Dat deel is wat ons betreft echt het mooiste deel van Altea. Een wirwar van kronkelende steegjes met allemaal witte huisjes en gevulde bloembakken. Prachtige uitzichten op zowel Altea als op Benidorm met de hoge flats in de verte en zoals hierboven op de rots van Calpe. Ja, je moet er wat trappetjes voor beklimmen, maar geloof mij, het is het echt allemaal waard!

Het kleurrijke vissersdorpje Villajoyosa

Villajoyosa Costa Blanca Spanje

Kenmerkend voor de meeste mooie stadjes in Spanje zijn de witte huisjes, maar dat geldt dus niet voor Villajoyosa. Onder de rook van Benidorm heeft dit vissersdorpje zijn authentieke charme behouden en dat betekent een kleurrijk geheel. Natuurlijk is het beeld op deze huisjes in allerlei kleuren vanaf het strand al een lust voor het oog. Vergeet echter niet om ook gewoon een steegje in te lopen, want achter deze eerste aanblik kom je in een dorpje op zichzelf terecht.

Smalle steegjes, pleintjes en overal wapperende wasgoed en dat alles tegen een kleurrijke achtergrond. Wij vonden het in ieder geval één van de mooiste dorpjes waar we ooit zijn geweest in Spanje.

De watervallen van Algar

Fonts d'Algar watervallen

Zodra ik weet dat in de directe nabijheid watervallen zijn, dan moet ik ze in het echt gaan zien. Ook aan de Costa Blanca zijn ze en wel in het achterland van Benidorm bij het dorpje Algar. Volledig toegerust op het toerisme, maar buiten het hoogseizoen om heb je het gevoel dat je het dorpje en de watervallen voor jezelf hebt.

De wandeling door het watervallenpark is niet lang, maar is absoluut een aanrader als je net als ik gek bent op watervallen.

De volkswijk Santa Cruz in Alicante

Alicante El Barrio Santa Cruz

Steeds vaker laten we grote steden links liggen, maar af en toe maken we toch een uitzondering. Zeker als we weten dat een stad een historische centrum heeft of zoals in het geval van Alicante een volksbuurt die door toeristen nog niet massaal wordt bezocht.

Zo kwamen we in Alicante eigenlijk niet verder dan de wijk van Santa Cruz, een gezellig volksbuurtje met opnieuw een wirwar aan steegjes en witte huisjes. Ik hou ervan om hier door heen te struinen en steeds weer nieuwe dingen te ontdekken. Achter elk steegje zie je weer iets nieuws, het ene nog mooier dan het andere.

Het kasteel van Guadalest

Guadalest Costa Blanca Spanje

Letterlijk een hoogtepunt, want de rit naar dit kleine bergdorpje is al een beleving op zich, maar eenmaal naar boven geklommen, krijg je de beloning die de moeite waard is. Van het oorspronkelijke kasteel is niet veel meer te zien behalve dan de klokkentoren, maar het uitzicht maakt het allemaal goed. Zowel op de restanten van het kasteel, maar ook zeker op het stuwmeer met zijn opvallende kleur.

Het voormalige pirateneiland Tabarca

Tabarca Costa Blanca eiland

Het kleinst bewoonde eiland van Spanje ligt voor de kust van Alicante en dat konden we natuurlijk niet aan onze neus voorbij laten gaan. Dus boekten we tickets voor de overtocht met een watertaxi en gingen we op ontdekking op dit eiland. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat er op zich niet veel meer valt te zien van het piratenverleden, maar rondstruinen door dit soort straatjes zorgt bij mij in ieder geval voor een brede glimlach!

Het eiland is niet groot, zo’n 1400 meter lang en 800 meter breed, vervoer is er niet, dus al lopend verken je het eiland. Ook wij liepen een rondje over het eiland, namen een kijkje bij de verschillende kliffen, maar waren het meest onder de indruk van het dorpje op zich. Nu leek het nog vrij verlaten, maar in de zomermaanden wemelt het hier van de toeristen en zitten de vele terrasjes gezellig vol.

Het lekkere eten

Casa Felix Altea

Bij vakantie hoort voor ons ook lekker eten en daarvoor ben je in Spanje op het juiste adres. Heerlijke tapas, paella en veel vlees en vis. Ook de verse jus d’orange smaakt onder de Spaanse zon een stuk lekkerder dan thuis, al was het alleen al vanwege de kwaliteit van het Spaanse fruit. Nog nooit zagen we zoveel sinaasappelenbomen als aan de Costa Blanca.

Het was in ieder geval voor ons elke dag weer een perfecte afsluiting.

Welk uitstapje lijkt jou het leukste om te doen?

19 comments

 1. Koen

  Alsof ‘jouw’ Spaanse zon even naar binnen schijnt in mijn werkkamer.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Graag gedaan hoor!

   Beantwoorden

  2. Alexandra

   Oh geweldig, ik wil alles zien! Ga zeker nog een keer die kant op.

   Beantwoorden

   1. Alexandra

    Ik vind Andalusie geweldig. Verliefd op al die leuke witte dorpen. Altea ken ik nog niet. Wil ik graag een keer naar toe.

    Beantwoorden

 2. lodi

  Wat ziet het er allemaal nooit uit en wat hebben jullie het fijn gehad! Alleen al het weer, heerlijk. De watervallen daar zou ik ook zeker heen willen gaan! Maar eigenlijk vind ik alles prachtig wat ik zie.

  Beantwoorden

 3. Joany

  Dat ziet er uit als een heerlijke reis. En wat een prachtige foto’s heb je gemaakt. Dankje voor het delen. Ik krijg er spontaan een vakantiegevoel van 😀

  Beantwoorden

 4. rachel

  zo nou jullie hebben inderdaad genoten zo te zien 😀 heerlijk hoor!!

  Beantwoorden

 5. Felice Veenman

  heerlijk! een weekje zon. En in Spanje is het volgens mij overal heel mooi. Maar dat piraten eiland spreekt wel tot de verbeelding

  Beantwoorden

 6. Jasmijn Bult

  Wat heerlijk om er even uit te zijn, en wat een mooie watervallen!

  Beantwoorden

 7. Georgina Lifestyle

  Wauw, wat een mooie plekken hebben jullie bezocht! Mooie foto’s. Die watervallen en het kasteel zijn heel mooi! Fijn dat jullie hebben genoten.

  Beantwoorden

 8. Mrs. T.

  Prachtige foto’s. Jullie hebben duidelijk genoten. Fijn!

  Beantwoorden

 9. Joyce - SomedayTodayNL

  Oh zo heerlijk, in de winter naar de zon vertrekken! Mooie plekken heb je bezocht!

  Beantwoorden

 10. Deborah

  Oh ik kom helemaal in de vakantiestemming na het lezen van je blog en het bekijken van de foto’s. Heerlijk om zo de winter door te komen en even een boost op te doen voor de natte grauwe dagen in NL. Ik denk dat ik mij daar ook prima zou kunnen vermaken.

  Beantwoorden

 11. Susan | The Seoulite

  Nog nooit geweest, maar jeetje wat zien die huisjes er toch leuk en mooi uit zo! ?

  Beantwoorden

 12. An

  Wat een mooie foto’s!! Ik heb 2 jaar in het Zuiden van Spanje gewoond en ik keer er zo graag terug. Het is een fantastisch mooi land.

  Beantwoorden

 13. Jouvence

  Wij gaan regelmatig in de herfst naar Benidorm, dan is het daar nog rond de 30 a 35 graden, heerlijk! De watervallen van Algar en het kasteel van Guadalest wil ik nog graag een keer heen.

  Beantwoorden

 14. Amy

  Ach wat zijn die straatjes en stadjes toch mooi daar. Zo charmant! Ik ben er nooit geweest, maar word helemaal vrolijk van je foto’s.

  Beantwoorden

 15. Sherana | Reisenergie.nl

  Wat een goed gevuld weekje zeg! Het vissersdorpje Villajoyosa en de watervallen lijken me heel leuk om te bezoeken. En oh van Spaans eten krijg ik ook geen genoeg!

  Beantwoorden

 16. Gabrielle

  Ik ben echt een wintersporter maar toch vind ik dit er heerlijk uit zien. Misschien volgens jaar toch maar eens proberen ?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.