De Koppelpoort Amersfoort

Citytrip Amersfoort: alvast een voorproefje

Afgelopen weekend is voor ons het reisjaar 2018 begonnen. We hielden het nog lekker dicht bij huis en verbleven in Amersfoort. Voor ons allebei een onbekende stad waar we alleen wel eens langs zijn gereden maar nog nooit daadwerkelijk een kijkje hadden genomen.

Daar kwam dus in het afgelopen weekend verandering in. Waarom we voor deze bestemming kozen, kon je al lezen in mijn hoe & wat artikel over Amersfoort. Vandaag deel ik alvast wat we zoal hebben gedaan in Amersfoort en omgeving!

Dag 1: Kamp Amersfoort & eerste kennismaking met Amersfoort

Misschien niet een standaard uitje voor iedereen maar zowel mijn vriend als ik zijn allebei enorm geïnteresseerd in de WOII. Doordat we tot 22.00 uur de tijd hadden om in te checken in ons hotel besloten we om eerst een stop te maken bij dit kamp.

Kamp Amersfoort

Net als in Kamp Westerbork is er helaas weinig bewaard gebleven. Wat het interessant maakt, is het bezoekerscentrum waar we niet alleen een privélezing kregen van een vrijwilliger maar ook twee zeer indrukwekkende films zagen over het leven in het kamp én de getuigenissen van mensen uit het kamp.

Een wandeling over het overgebleven terrein mag natuurlijk niet ontbreken en doet je, dankzij de films, wel beseffen hoeveel ellende er op die plek is geweest.

De Koppelpoort Amersfoort

Na Kamp Amersfoort is het dan tijd om Amersfoort zelf te gaan verkennen. Een eerste rondje door het centrum valt in ieder geval bij ons allebei in de smaak. De Koppelpoort, oftewel de toegangspoort tot de oude kern van het centrum, is natuurlijk een absolute blikvanger. Ook het oude centrum is absoluut de moeite waard met haar karakteristieke pandjes.

De dag sluiten we af bij pizzeria Lorenzo waarna we dan eindelijk richting Het Leerhotel Het Klooster gaan.

Dag 2: Het Nationaal Militair Museum in Soest

Na een heerlijk ontbijtje maken we ons klaar voor onze tweede dag. Eigenlijk stond voor vandaag de fotoroute door het oude centrum van Amersfoort op de planning maar helaas laten de weergoden het een beetje afweten. We besluiten dan ook om onze plannen om te gooien en gaan richting Soest om daar een kijkje te nemen in het Nationaal Militair Museum.

De Schatkamer Nationaal Militair Museum Soest

Een museum waar je je prima een dag kunt vermaken, zoveel is er te zien, te luisteren en te doen. Wij houden het na een uurtje of vijf wel voor gezien en gaan richting ons hotel om even lekker te relaxen.

Later gaan we weer richting Amersfoort waar we genieten van een heerlijk diner bij Happerij & Tapperij.

Dag 3: Fotoroute / stadswandeling door Amersfoort

Op de site van de VVV Amersfoort had ik de Fotoroute al gespot. Ideaal natuurlijk om op die manier alle fotogenieke plekjes van de stad te ontdekken. Dit keer werken de weergoden wel mee en trekken we onze wandelschoenen aan voor een fikse maar koude wandeling door Amersfoort.

stadsmuur Amersfoort

Vlakbij De Koppelpoort krijgen we van een jong stel de tip om onze wandeling te starten langs de stadsmuur. Zo gezegd zo gedaan. Een deel hiervan komt ook terug op de Fotoroute maar nu lopen we ook nog deels door een mooi park. De stad komt langzaam maar zeker tot leven en zelfs de zon komt er een beetje door.

Muurhuizen Amersfoort

Ondanks dat we allebei niet bepaald winterliefhebbers zijn, genieten we toch van al het moois dat Amersfoort ons op deze wandeling voorschiet. Zo zien we onder meer De Monnickendam, de prachtige hofjes De Armen de Poth en het Dreyershof. Genieten we van de leukste winkelstraat, oftewel de Krommestraat en vergapen we ons aan alle prachtige panden in de straat Muurhuizen.

En ja, dan is het helaas alweer tijd om richting het hoge noorden te gaan. Onze eerste trip van dit jaar was in ieder geval zeer geslaagd en smaakt absoluut naar meer!

Lijkt Amersfoort je wat of trekt zoiets je totaal niet?

20 comments

 1. Amelie

  Ziet er een hele toffe en gezellige stad uit waar er wel wat te beleven valt!

  Beantwoorden

 2. Marlies

  Het trekt me niet zo. Ik zou dan eerder naar Utrecht gaan.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Waarom trekt het je niet zo dan? Utrecht was ik toevallig een week geleden heel eventjes en maakte ook zeker indruk op me maar heb ik helaas nog te weinig van gezien.

   Beantwoorden

 3. Shirley

  Ik ben vorig jaar in Amersfoort geweest en ik vond het echt een supergezellig stad. Mooi oud centrum, leuke plekken om te ontdekken, lekker wandelen langs de muurhuizen. Ik was positief verrast. En dat zo dichtbij huis (Utrecht).

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dan is het inderdaad lekker dichtbij! Voor ons is het bijna 2 uurtjes rijden maar ach, ook dat valt best wel mee natuurlijk.

   Beantwoorden

 4. Nicole Orriëns

  Toen ik nog in Utrecht woonde, gingen mijn man en ik wel eens winkelen in Amersfoort. Ik vond het altijd een leuk plaatsje.

  Beantwoorden

 5. Cynthia | Cynspirerend.nl

  Ik heb tijdens mijn studietijd in Amersfoort maar bar weinig gezien van de stad, besef ik me nu. Misschien maar eens mijn man en ukkie meesleuren naar die stad. Bedankt voor de inspiratie!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Vast wel iets mee gekregen van de vele horeca-gelegenheden toch?

   Beantwoorden

 6. Melissa krijns

  Amersfoort moet echt mooi zijn. Wij gaan bij nieuwe plaatsen altijd op zoek naar leuke geocaches ( schatzoeken en zo de stad ontdekken)

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Daar heb ik inderdaad wel van gehoord, is een leuke manier om een nieuwe stad te verkennen!

   Beantwoorden

 7. Ellen

  Wat een mooie historische plekjes heeft Amersfoort! Het doet me een beetje aan ‘mijn’ Zutphen denken. Is het ook nog een beetje leuk winkelen daar?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ja, je kunt er ook prima winkelen. Niet alleen de bekende ketens maar ook vele leuke boetiekjes. Echt een aanrader!

   Beantwoorden

 8. Bianca

  Ziet er een mooie stad uit, prachtig kasteel ook weer 🙂

  Beantwoorden

 9. Tom Outdoor

  Mooie stad! Leuk oud centrum.
  En ziet er uit alsof er leuke en interessante dingen zijn te beleven.
  Rij er wel eens langs. Nooit in de stad geweest.

  Beantwoorden

 10. Janet | thatonetime

  Heerlijk om door de straatjes en steegjes van een stad te slenteren. Die Koppelpoort is wel echt gaaf zeg!

  Beantwoorden

 11. Sabine

  Vind het altijd leuk om nieuwe steden te ontdekken en Amersfoort dus ook! 😀

  Beantwoorden

 12. Saskia

  Oh dit ziet er wel heel tof uit. Volgens mij ben ik er niet geweest, maar lijkt me een toffe plek! Altijd wat te zien, vindikleuk!

  Beantwoorden

 13. Yova

  Amersfoort gaan waarschijnlijk ook naar toe. Wij willen omgeving bekennen. Je foto’s zijn prachtig geworden. Het lijkt wel leuk om toe te gaan. Vaak gaan dan doorheen wandelen. Dan maken wij ook foto’s van.

  Beantwoorden

 14. sammie

  Ziet er uit als een hele charmante stad. Ik moet ook echt eens wat meer tripjes plannen dicht bij huis, heb nog veel te veel steden niet gezien.

  Beantwoorden

 15. Marcella

  Amersfoort is leuk! Ik was er een aantal jaar geleden met mijn moeder, maar ik wil graag eens terug om de stad beter te ontdekken. Jullie hebben het er leuk gehad, fijn!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.