Aalden Rondomme

Aan de wandel: de Aalden Rondomme

In 2019 ging ik met vriendinnetje T. aan de wandel in Aalden en was ik direct onder de indruk van dit pittoreske dorpje en haar omgeving. Het duurde echter nog een tijdje voor ik op herhaling ging, maar in het lange Hemelvaartweekend was het dan eindelijk zo ver. Gaan jullie gezellig met mij mee?

Aalden Rondomme: van Aalden naar Zweeloo

De wandeling Aalden Rondomme is in totaal zeven kilometer en is door de inwoners zelf uitgezet. Een wandeling van het pittoreske dorpje Aalden met haar oude boerderijen naar het kunstenaarsdorpje Zweeloo.

Het vrij compacte Aalden bestaat uit twee delen die door de Aelderstraat, de doorgaande weg, van elkaar worden gescheiden. Aan de ene kant ligt Oud-Aalden, oftewel het oude esdorp waar je uitsluitend Saksische boerderijen vindt. Dit deel is tevens aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Aan de andere kant van de Aelderstraat liggen de nieuwbouwwijken van het dorp. Misschien best mooi, maar de grote aantrekkingskracht van Aalden ligt natuurlijk in het beschermd dorpsgezicht.

Vincent van Gogh Aalden Zweeloo

Zweeloo daarentegen staat vooral bekend als kunstenaarsdorp. Ook Vincent van Gogh was duidelijk onder de indruk van Zweeloo toen hij het voor het eerst bezocht in 1883. Zo schilderde hij er onder meer een fruitboomgaard en het kerkje van Zweeloo. Tegenwoordig is er een heus straatje van Van Gogh en ook onze wandeling komt hier langs.

Genieten van de natuur

Aalden Rondomme

Aalden Rondomme

Aangezien het een rondwandeling betreft, kun je de wandeling op elk gewenst punt beginnen. Wij vertrekken deze keer bij restaurant Het Wapen van Aelden en verlaten daardoor al vrij snel het dorp.

We slingeren door het bosgedeelte en komen al vrij snel in het buitengebied van Aalden. Hoewel we in de verte de auto’s horen, hebben we toch het gevoel dat we alleen zijn. Her en der duiken leuke bruggetjes en zitplekken op en doordat de wandeling steeds slingert, verveelt het geen moment.

Alleen het deel langs de camping heeft iets minder charme te bieden, maar gelukkig duiken we al vrij snel weer het bos in en komen we uiteindelijk weer terug in Aalden. Deze keer in het nieuwere deel van het dorp waar we onder meer langs de gerestaureerde Jantina Hellingmolen wandelen. Helaas nu niet geopend voor publiek, maar desondanks mooi om te zien.

Het beschermd dorpsgezicht van Aalden

Aalden

Niet lang daarna zijn we terug in Oud Aalden, wat geheel terecht is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Hier vind je alleen maar met rieten daken bedekte Saksische boerderijen met schuurtjes van zwart rabat. Het voelt alsof de tijd hier heeft stil gestaan en op ons gemak struinen we dan ook door het dorp.

Het oogt enigszins verlaten, maar dat is slechts schijn. Na een tijdje verlaten we via De Brink, waar normaal ook vaak wel schapen grazen, Oud Aalden en keren we terug naar ons beginpunt, Het Wapen van Aelden, waar we deze heerlijke dag afsluiten.

Praktische informatie:

 • Aalden ligt in Drenthe, nabij Emmen
 • beschermd dorpsgezicht
 • grote parkeerplaats naast pannenkoekenboerderij ’t Hoes van Hol-an, maar ook bij restaurant Het Wapen van Aelden kun je gratis parkeren
 • wandelroute Aalden Rondomme (7 km) en Dichtersroute (6 km)
 • diverse fietsroutes
 • bezienswaardigheden: beschermd dorpsgezicht, Jantina Hellingmolen, Jantina Korenhofje, straatje Van Gogh

6 comments

 1. Linda schrijft 't op

  Wat een heerlijk gebied, met de boerderijen en de mooie natuur om je heen.

  Beantwoorden

 2. Evendelen.be

  Wat een prachtige boerderijen zeg. Wow daar zou ik ook wel willen wonen.
  Zo’n wandelingen zijn echt wel mijn ding. Lekker ontspannen in de natuur, liefst met onze honden erbij. En uiteraard, ideaal om net zoals jij mooie foto’s te nemen. Mooi!

  Beantwoorden

 3. Claire

  Wat een prachtig groen gebied! Het ziet er heel mooi en rustgevend uit.

  Beantwoorden

 4. Tessa

  Wat zijn er veel mooie wandelgebieden in de regio waar jij woont. Ik woon in de stad waar niet zo veel mooie wandelgebieden zijn

  Beantwoorden

 5. Malou

  Het ziet er daar mooi uit! En wat leuk dat het door de inwoners zelf is bedacht

  Beantwoorden

 6. Melanie Hoogvliet

  Oooh dit ziet er uit als een superleuk wandelgebied. Ik ga hem op mijn lijstje schrijven.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.