zweden zondagse

Zweden #5 | Wat willen we gaan doen in Värmland

De tweede week van onze trip naar Zweden brengen we door in Värmland, maar wat kunnen we daar zoal aantreffen én nog belangrijker wat willen we daar echt gaan doen?

De provincie Värmland ligt in het westen van Zweden en de westkant grenst aan Noorwegen. Värmland is één grote natuurattractie. Het bosrijke landschap is bezaaid met 10.000 meren en de langste rivier van Zweden, de Klarälven, deelt de provincie in tweeën alvorens uit te monden in het Vänernmeer, een van de grootste meren van Europa in de buurt van Karlstad. (bron: VisitSweden)

Typisch een provincie waar we hopelijk veel tijd buiten zullen doorbrengen, lekker de natuur in, lekker wandelen en vooral genieten van prachtige vergezichten. Zo zie ik onder meer dit wel zitten:

Picknicken rondom het sluizencomplex “Bjurbäckens slussar”

sluiscomplex

Dit is een sluizencomplex in het Bergslagskanal dat een hoogte verschil van 11 meter overbrugt. Het kanaal loopt tussen Filipstad en Karlskoga en verbindt een aantal meren met elkaar, is in totaal zo’n 64km lang en kent een hoogteverschil van 16 meter dat overbrugt wordt door 6 sluizen.

Wandelen rondom de oevers van het grootste meer, Vanernmeer, in combinatie met Karlstad

Karlstad

Het grootste meer van Värmland is de Vanernmeer en wordt door liefhebbers ook wel ‘Little Canada’ genoemd dankzij de grote hoeveelheid aan water, bossen en wilde dieren. Aangezien ik ooit in een grijs verleden (we hebben het dan over 1998) in Canada ben geweest, trekt dit mij natuurlijk enorm. Gewoon wat rondlopen, genieten van prachtige vergezichten en dan vervolgens op een terrasje aan de oever neerploffen in de hoofdstad van deze regio, Karlstad.

Genieten van het uitzicht vanaf Tossebergklätten

Varmland Zweden

Gelukkig is vriendlief wel wat gewend want de route naar boven schijnt vrij smal en steil te zijn maar eenmaal boven word je dan beloond met een fantastisch mooi uitzicht. Ook staat er nog een uitkijktoren wat zeker de beklimming waard schijnt te zijn.

Maar het zou ook zo maar kunnen dat we heel andere dingen gaan doen want op dat gebied zijn we nogal veranderlijk aangelegd!

5 comments

 1. ~ Inge ~

  Heerlijk! Jullie vertoeven al lekker in Zweden! Hier al even niet geweest, maar gelukkig is er nog FB en daar had ik jullie al in Zweden gespot! Lekker verder genieten! Enne, naar boven klauteren? Niks voor mij…ik hou niet van kuitenbijters! 😉

  Beantwoorden

 2. Elaintje

  Wat een mooie foto’s zeg! Ik zie hier bij een ander comment staan dat ik dus even op FB moet kijken voor jullie foto’s. Ga ik zeker doen. Ben benieuwd. Fijne vakantie!

  Beantwoorden

 3. Sabine

  Superleuke plannen! Ben echt benieuwd naar wat jullie uiteindelijk hebben gedaan en hoe het beviel. En naar je foto’s natuurlijk!

  Beantwoorden

 4. Sanne

  Dat ziet er leuk uit seg. Ik ben stiekem wel een beetje jaloers maar door je artikels kan ik toch nog een beetje mee genieten. Mooie plannen hebben jullie.

  Beantwoorden

 5. Stéphanie

  Mooie vooruitzichten! Ik volg je sowieso op FB en Insta dus de foto’s en updates zal ik geregeld voorbij zien komen. Geniet ervan!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.