Colmar Elzas Frankrijk

Zien, doen & proeven in… Colmar

Colmar is zo’n stadje waar je op slag verliefd op bent als je er voor de eerste keer komt. Mij overkwam dat vorig jaar juni toen we voor de eerste keer in de Elzas/Vogezen (Frankrijk) waren. Een stadje geheel naar mijn hart, prachtige vakwerkhuizen, versierde gevels, fonteinen, grachten en een hoop bezienswaardigheden. Vandaag vertel ik je dan ook alles over Colmar, wat je er kunt, of beter gezegd moet doen, wat je er zoal kunt zien en wat je absoluut moet gaan proeven!

Achtergrondinformatie over Colmar

Colmar ligt in het noordoosten van Frankrijk en is uitgegroeid tot één van de grootste steden van de Elzas. Het is in de middeleeuwen ontstaan en is uitgegroeid tot een bloeiende handelsstad. Veel van die oude handelshuizen zijn bewaard gebleven waardoor je het gevoel krijgt dat de tijd hier heeft stilgestaan. Colmar is door de jaren heen een aantal keren van ‘eigenaar’ gewisseld en stond dan weer onder Duits bewind en dan weer onder Frans bewind. Beide invloeden vind je terug in Colmar, zo doen de vele vakwerkhuizen in het centrum van Colmar Duits aan, maar heeft het stadje echt zo’n typische Franse sfeer.

Wat moet je echt gaan zien in Colmar?

Eigenlijk kom je ogen tekort als je in de oude binnenstad van Colmar rondloopt. Niet alleen tref je hier de vele prachtige vakwerkhuizen aan, ook tref je de meest bijzondere versieringen aan op de diverse gevels. Dat kan variëren van bloemen tot bloemengieters en allerlei andere attributen waarmee de panden een kleurrijk geheel vormen. Natuurlijk zijn er een aantal plekken die je echt niet mag missen tijdens je stadswandeling in Colmar.

Colmar Elzas Frankrijk

Rue des Marchands Colmar Elzas Frankrijk

 • Le Quartier des Tanneurs. Dit was vroeger de armste wijk van de stad waar de leerlooiers woonden. In deze wijk vind je dan ook vele vakwerkhuizen die door de jaren heen prachtig zijn gerestaureerd en nu echt een lust voor het oog zijn. Wandel dan ook op je gemak door de mooiste straat van deze wijk, de Rue des Marchands, en geniet van de vele prachtige winkels, de mooie gevels én van bijvoorbeeld het Schwendifontein.

Maison Pfister Colmar Elzas Frankrijk

 • Vergeet vooral ook niet in de Rue des Marchands een blik te werpen op Maison Pfister, een opmerkelijk gebouw uit 1537. Het gebouw heeft een smalle traptoren met klokvormig dak. Aan de buitenkant zie je allerlei schilderingen met afbeeldingen van diverse personen zoals Duitse keizers uit de 16e eeuw, de evangelisten, kerkvader en diverse bijbelse figuren.

Petite Venise Colmar Elzas Frankrijk

 • La Petite Venise, oftewel klein Venetië. Wie ooit al in Venetië is geweest, zal het hier ongetwijfeld wel mee eens zijn. Natuurlijk kun je deze wijk al lopend verkennen maar ook een korte rondvaart door de grachten behoort tot de mogelijkheid. Deze wijk is dan ook zeer geliefd bij de toeristen en dan met name de brug van waar je een prachtig uitzicht hebt op het kleine riviertje en de bont gekleurde huizen aan de waterkant.

Marché Couvert Colmar Elzas Frankrijk

 • Voor wie de drukte iets wil ontvluchten, kun je het beste deze wijk uitlopen en even genieten van het prachtige bouwwerk van de overdekte markt, Marché Couvert. Vergeet vooral ook niet om binnen een kijkje te nemen want niet alleen is het bouwwerk prachtig om te zien, ook de streekproducten doen je watertanden!
 • Kijk ook eens omhoog, want daar zie je dan de mooiste uithangborden. Vroeger deed het dienst als reclamebord voor de winkel die in het desbetreffende pand was gevestigd, later werd het ook een herkenningspunt voor de toeristen van buitenaf. Inmiddels kan de bestemming van het pand zijn veranderd, maar blijven de uithangborden prachtig om te zien en herinneren ze aan de ooit zo eens welvarende handelsstad.

Colmar Elzas Frankrijk

 • Colmar is de stad van de fonteinen, deze kom je op diverse plekken in het centrum tegen. Zo vind je er het Schwendifontein wat ontworpen is door de beroemdste kunstenaar van Colmar, Auguste Bartholdi. Deze kunstenaar heeft onder andere het Vrijheidsbeeld in New York City ontworpen. Een ander bekende fontein van Bartholdi is de Roesselmann fontein. Deze vind je op een pleintje op de hoek van de Rue Grand en de Rue Turenne en is een eerbetoon aan Jean Roesselmann, een rechter die uit zijn ambt werd gezet in de dertiende eeuw, maar vervolgens terugkwam om de stad te verdedigen tegen bisschop Walter Geroldsteck.
 • Verwonder je over Maison des Têtes, oftewel het huis met de hoofden dat je kunt vinden aan de Rue de Têtes. Op de gevel van dit pand zie je meer dan honderd verschillende hoofden en maskers. Het gros betreft Bijbelse figuren, maar ook enkele Duitse keizers en andere mythologische figuren vind je hier terug.

Wat moet je echt gaan doen in Colmar?

 • Slenter gewoon rond en vergaap je aan al die prachtige panden. Wedden dat je camera overuren draait?
 • Maak een selfie op de beroemde brug in de wijk La Petite Venise. Okay, het is even wachten tot een rustig momentje, maar zo’n typische toeristische foto mag gewoon niet ontbreken in je vakantieboek.
 • Neem ook eens een kijkje in een bijzonder museum annex winkel, namelijk Village Hansi. Een museum dat geheel gericht is op de kunstenaar Jean-Jacques Waltz. Deze schilder legde Colmar c.q. Elzas in vele schilderijen vast. In de bijbehorende winkel vind je allerlei streekproducten die je waarschijnlijk maar met moeite kunt weerstaan!

Colmar Elzas Frankrijk

 • Natuurlijk is het leuk om zo’n stadje als Colmar te voet te ontdekken, maar wat dacht je van een rondvaart met een platbodemboot? Wedden dat je dan heel anders tegen al die prachtige panden aankijkt? In La Petite Venise vind je op meerdere plekken een opstapmogelijkheid.
 • Tijd genoeg? Neem dan een kijkje in Museum Unterlinden, het belangrijkste museum van Colmar. Het is gevestigd in het voormalige Dominicanenklooster en wordt jaarlijks door zo’n 200.000 bezoekers bezocht.

Colmar Elzas Frankrijk

 • Klinkt misschien raar, maar ook winkelen is een serieuze optie tijdens je bezoek aan Colmar. Neem gerust een kijkje in één van de vele delicatessewinkeltjes, maar struin ook op je gemak rond in die typische souvenierswinkels waar je het symbool van deze streek kunt kopen, namelijk de ooievaar.

Colmar Elzas Frankrijk

 • Of je het echt moet gaan doen, moet je natuurlijk geheel zelf weten, maar ook in Colmar kun je aan boord stappen van een toeristentreintje en op die manier de bezienswaardigheden van de stad bewonderen.

Wat moet je echt gaan proeven in Colmar?

 • De Elzas staat bekend als zijnde een wijnstreek. In de omgeving van Colmar vind je dan ook diverse wijnvelden en wijnboeren waar je tegen een kleine vergoeding de wijnen van de Elzas kunt proeven én kopen natuurlijk. Ook in het centrum vind je overal speciale wijnkelders.
 • Een andere specialiteit van deze streek is de Flammkuchen, een soort pizza maar dan met een dunnere knapperige bodem. Belegd met diverse lekkere dingen zoals zalm, geitenkaas of iets anders uit de streek.

Ben jij al eens in Colmar geweest? Zo ja, heb je dan nog tips?

10 comments

 1. Koen

  Ja, ik herinner me Colmar ook. Van lang geleden. Ergens begin jaren 80. Twee of driemaal een dagje verbleven … Mooi stadje.

  Beantwoorden

 2. Ingrid Poisson

  Ik ben niet zo Frankrijk-minded omwille van alle geweld in de hoofdstad, maar voor zo’n pittoresk dorp wil ik graag mijn mening bijstellen

  Beantwoorden

 3. lodi

  Ik ben er nog nooit geweest maar ik kan na het zien van de foto’s wel zien hoe mooi het er is, goed om te weten.

  Beantwoorden

 4. Lizzie

  Ik kom er bijna jaarlijks op weg naar wintersport in Zwitserland. Wat n heerlijke plaat is het toch!!

  Beantwoorden

 5. Nicole Orriëns

  Het ziet er heel pittoresk uit. Wat een leuk stadje lijkt me dat. Zeker een bezoek waard.

  Beantwoorden

 6. Melissa

  Nog nooit geweest maar je foto’s zien er heel mooi en sfeervol uit.

  Beantwoorden

 7. ingrid

  nee ik ken het niet maar ziet er echt leuk uit met al die mooie huizen en gebouwen

  Beantwoorden

 8. Yova

  Colmar is zeker prachtig om te zien. Je ziet daar ook van alles. De kleuren van huizen is bijzonder mooi om te zien. Ik hou wel van. Mooie foto’s. Het is daar ook beleven om te zien. Wij hebben helaas geen auto. Met de auto kun je overal naar toe gaan. Wij zijn daar nooit geweest. Fijne dag.

  Beantwoorden

 9. Danielle

  Om de een of andere reden spreekt frankrijk mij nooit zo aan, maar dit ziet er dan wel weer heel erg schattig uit!

  Beantwoorden

 10. Custodia Chineva

  Wat leuk foto’s zeg ze zien er zo leuk uit, ik ben gek op Frankrijk xx

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.