mondkapjes Duitsland

Vakantievieren in Duitsland in coronatijd? Ik vertel je er alles over!

Vakantievieren in Duitsland… lange tijd leek het erop dat het er dit jaar niet meer in zou zitten. Ook wij gooiden onze vakantieplannen vanwege de corona op de schop. De drie weken van juni zijn verplaatst naar september en het weekje van september planden we in juni. Achteraf gezien een goede keuze, omdat we de eerste twee weken van juni nog geen kant op konden. Voor de derde week van juni ging het licht op groen en dat zorgde toch wel voor een jubelstemming. Alsnog op vakantie, maar de grote vraag was natuurlijk waar heen én vooral hoe zou het gaan? Vakantievieren met de nodige regeltjes? Benieuwd naar onze ervaringen? Ik vertel je er alles over!

Corona speelde een rol in keuze voor Duitsland

Saarburg Rijnland-Palts Duitsland

Voor ons stond direct vast dat we met eigen auto op pad zouden gaan, niet te ver en het liefst een regio waar het qua besmettingen mee is gevallen. Na enige speurwerk viel onze keuze op Rijnland-Palts in Duitsland, in de buurt van de Moezel en de Eiffel. Een ritje van nog geen vijf uurtjes, dus ook prima te doen mochten we onverhoopt onze vakantie moeten afbreken vanwege het terugdraaien van de versoepelingen.

Vakantiehuis, stacaravan of hotel?

Landal Park Warsberg

Wij zijn van nature al niet zulke hotelgangers en het idee om aan een gezamenlijk ontbijt te zitten, stond ons totaal niet aan. Een week in een hotelkamer vinden we sowieso al benauwd gezien de beperkte ruimte, dus een vakantiehuis of een stacaravan moest het gaan worden.

Al vrij snel viel onze keuze op Landal Park Warsberg, mooie prijs (€ 380,= voor een week) en qua ligging ideaal. Natuurlijk waren niet alle voorzieningen op het park volledig geopend, maar dat maakt voor ons toch niet uit, omdat je ons niet in het zwembad of buffetrestaurant aan zult treffen. Zolang de parkwinkel maar geopend is voor heerlijke verse broodjes dan vinden wij het helemaal prima.

Coronaregels in Duitsland

mondkapjes Duitsland

In grote lijnen zijn de regels in Duitsland hetzelfde, 1,5 meter afstand (soms zelfs 2 meter), handen wassen en thuisblijven bij klachten. Grote verschil is echter het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes. Op voorhand vond ik dit zelf wel een dingetje, want ik zie het dragen van mondkapjes als soort van schijnveiligheid, maar hé, het is verplicht dus als je wat wilt dan moet je er gewoon aan geloven.

Dus kochten we een doos van vijftig mondkapjes bij de Lidl en zorgden we ervoor dat we altijd een exemplaar bij ons hadden als we op pad gingen.

Mondkapjes in de praktijk

Saarschleife Duitsland

Zoals gezegd is het dragen van mondkapjes verplicht in openbare ruimtes. Dat betekent ook als je een tankstation in loopt om af te rekenen of even naar het toilet wilt, dan moet je een mondkapje op. Ook in winkels is het verplicht, zo ook in de parkwinkel. Ook al ben je slechts twee tellen binnen, zonder mondkapje word je niet toegelaten.

Buiten is het normaal niet verplicht, maar kan het wel verplicht worden indien de afstand van 1,5 meter niet gehouden kan worden. Wat dat betreft hadden we bij het Baumwipfelpfad naar de Saarschleife geluk. Daar kan het namelijk verplicht worden gesteld als het te druk wordt.

rommelmarkt Moezel Duitsland

Bij restaurants is het verplicht bij binnenkomst en als je je in het restaurant verplaatst. Eenmaal aan tafel dan natuurlijk niet. In principe geldt dit ook als je een terras oploopt, maar onze ervaring is dat ze daar wel soepel mee omgaan.

De enige keer dat we wel buiten een mondkapje moesten dragen was bij ons bezoek aan een rommelmarkt. Weliswaar in de buitenlucht en op een groot terrein, maar toch verplicht.

Weingut Walter J. Oster

Het grappige was bij ons bezoek aan de Weingut Walter J. Oster aan de Moezel. Amper mondkapje op of we kregen al wat te proeven aangeboden. Tja, in dat soort situaties heeft het volgens mij totaal geen zin om een mondkapje voor te doen.

Ik moet zeggen dat ik er zeker in het begin moeite mee had. Ik vond het vrij benauwd. Je ademt natuurlijk je eigen adem weer in en dat voelde gewoon niet fijn. Na een paar keer raakte ik eraan gewend en voelde het ook totaal niet meer als een belemmering.

Blij dat we naar Duitsland zijn gegaan

Ik had verwacht dat we niet echt zorgeloos en vrij op vakantie zouden kunnen gaan vanwege het hele coronagebeuren. Dat viel echter in de praktijk reuze mee. Ja, we moesten een mondkapje dragen, maar het is ons totaal niet overkomen dat we al binnen stonden zonder mondkapje.

Ook uit eten was totaal geen probleem. Ja, je moet eigenlijk reserveren, maar beide keren werden we zonder reservering gewoon toegelaten. Weliswaar waren we al vroeg in het restaurant en was het natuurlijk geen hoogseizoen. Wel moesten we een formulier invullen met onze gegevens voor het geval er een corona-uitbraak zou zijn geweest. Beetje vreemd, want in winkels kun je gewoon zo naar binnen terwijl je daar misschien wel de meeste risico’s loopt.

Al met al hebben we gewoon alles kunnen doen wat we wilden doen en hebben we ons totaal niet beperkt gevoeld door de coronaregels.

Durf jij nog naar het buitenland?

12 comments

 1. Yova

  Leuk dat je naar Duitsland bent gegaan. Met deze toestand. Ik hoorde gisteren veel besmettingen daar. Grrr… Jullie durven wel. In Duitsland is daar altijd veel te zien. Lekker eten. Markten zijn daar ook te zien. Jullie hebben daar genoten. Ik zie wel lopen met mondkapjes. Benauwd. Ik heb ze wel in huis. Geen 1 keer gebruikt. Nog steeds niet weg geweest. Ferry vandaag de laatste dag werken. Dan hebben wij vakantie. Fijn weekend gewenst.

  Beantwoorden

 2. Lodi

  Ik durf wel, maar hou het allemaal wel even in de gaten. Ik snap helemaal dat je het fijn vond om weer even weg te zijn en dan niet te ver weg en in een vakantiehuisje is dan heel fijn. Er gewoon weer even tussenuit is al goed en ook goed om te lezen dat het allemaal goed ging.

  Beantwoorden

 3. Nicole Orriëns

  Duitsland lijkt mij dan ook prettig inderdaad, omdat je altijd nog makkelijk zelfstandig weer naar huis kunt en niet afhankelijk bent van een vliegtuig.

  Beantwoorden

 4. felice veenman

  ik heb geen haast…ik wacht het liever allemaal even af..het slaat zo snel weer om allemaal
  En volgens mij kan een mens heel goed een keertje een vakantie overslaan, er zijn ergere dingen

  Beantwoorden

 5. Mrs. T.

  Wij zouden naar Frankrijk gaan, maar hebben dat al ruim 6 weken geleden geannuleerd. Nu gaan we twee weken naar Nederland. Een keer naar het noorden (of nou ja, midden) en een keer naar het zuiden.

  Beantwoorden

 6. Tessa

  Interessant om te lezen hoe het in Duitsland er aan toe gaat. Ik hoop in december naar Engeland te kunnen

  Beantwoorden

  1. Heidi

   Wat fijn dat het dan toch mee gevallen is in Duitsland. Ik denk dat we dat gewoon moeten worden dat we eenmaal ergens binnen ga gewoon een mondkapje moeten aan doen. Ik zelf heb die meestal in mijn handtas zitten.

   Beantwoorden

 7. Monique

  Ik vind Duitsland altijd wel leuk om heen te gaan en met wat aanpassingen kan het nog steeds. Wij blijven dit jaar in NL

  Beantwoorden

 8. Anette

  Jazeker durf ik naar t buitenland te gaan. Wij volgen de ontwikkelingen over de grens want begin dit jaar hebben we 10 dagen Toscane geboekt. Mocht het nog steeds verantwoord zijn dan gaan we in september die kant op. Daar gelden dezelfde maatregelen als in Duitsland en als ik hoor hoe jij het ervaren hebt dan ga ik mij vast verheugen ?

  Beantwoorden

 9. Manon

  Klinkt alsof het goed geregeld is, al vind ik het ook wel dubbel als ik lees dat in Duitsland de Corona-gevallen weer groter worden.

  Beantwoorden

 10. jasmina

  Wij waren vandaag ook in duitsland…moest wel ff wennen aan die mondkapjes op

  Beantwoorden

 11. rachel

  ik durf het zelf nog niet aan maar de maatregelen daar zijn goed getroffen lijkt mij

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.