Tip: De sfeervolle kerstmarkt in Bourtange

Wie kerstmarkt zegt, denkt natuurlijk al snel aan de kerstmarkten in Duitsland. Pleinen vol met kraampjes, dampende glühwein en vrolijke drukte. Een traditie waar veel mensen op af komen en ook in eigen land zie je op steeds meer plekken dat er kerstmarkten worden georganiseerd. Ook mijn eigen provincie (Groningen) doet hier volop aan mee.

Ondanks dat er meerdere kerstmarkten zijn, springt eentje er voor mij echt tussen uit. Dat is namelijk de kerstmarkt in vesting Bourtange. Ook dit jaar waren we weer van de partij en hebben we volop genoten. Genieten jullie met mij mee?

Vesting Bourtange, terug in de tijd

Vlakbij de Duitse grens ligt de unieke vesting Bourtange die al in 1580 door Willem van Oranje is gesticht, maar door de jaren heen is er natuurlijk wel het nodige veranderd en verloren gegaan. De huidige vesting werd vanaf de jaren zeventig opgebouwd en laat op basis van tekeningen en oude kaarten de vesting zien zoals dat in 1742 moet zijn geweest. Her en der natuurlijk aangepast aan de moderne tijd omdat de vesting nog steeds wordt bewoond.

Zowel in als rond de vesting is enorm veel te zien. Zoals bijvoorbeeld verschillende officierswoningen, de soldatenbarakken, de kanonnen, de twee toegangspoorten, de toiletten van vroeger, de bruggen, de kerk, de standerdmolen, maar ook het prachtige marktplein met zijn vele snuisterwinkeltjes en horecatentjes biedt genoeg vertier. De vesting is het hele jaar door gratis te bezoeken, maar zeker in december is het er altijd gezellig druk.

Sfeervolle kerstmarkt in Bourtange

kerstmarkt Bourtange

kerstmarkt Bourtange

In de weekenden voor kerst wordt deze kerstmarkt georganiseerd. Niet alleen vind je hier diverse kramen met lekkere streekproducten, ook vind je hier vaak unieke zelfgemaakte creaties. Daarnaast zijn alle winkels in de vesting geopend en kun je ook daar vaak tegen gereduceerd tarief een leuk cadeautje kopen.

De meeste kramen staan rondom het marktplein, maar ook rondom de molen en bij de dijk vind je verschillende kramen. Al met al gok ik dat er zo’n 100 kramen staan. Doordat de vesting vrij compact is, kun je het bijna niet missen. Sowieso is het heerlijk om door al die straatjes te dwalen en gewoon op het geluid af te gaan. Wedden dat je dan vaak voor de leukste verrassingen komt te staan?

De afgelopen twee jaar was er vanwege corona amper iets mogelijk, maar dit jaar is de vesting weer helemaal ondergedompeld in de kerstsfeer. Dat betekent ook dat bezoekers van heinde en verre hierop afkomen en dat het op bepaalde tijden druk kan zijn. Maar troost je, eenmaal in de vesting verspreiden de bezoekers zich al snel. Wel kan je soms even geduld moeten hebben als je een plekje zoekt in één van de restaurantjes in de vesting. Duurt je dit te lang, dan zijn er genoeg kraampjes waar je ook heerlijke dingen kunt kopen.

Kerstsfeer in de vesting

Niet alleen het centrale deel van de vesting, het marktplein, is in kerstsfeer. Ook de vele huisjes zijn leuk versierd met  kerstverlichting en andere kerstspulletjes. Voordeel van zo’n kerstmarkt is, is dat je vaak dit soort steegjes voor jezelf hebt en dat maakt een bezoek aan deze kerstmarkt nog leuker! Niet alleen de kerstversieringen vallen op, ook de herfst laat zich nog duidelijk zien.

kerst Bourtange

Terwijl wij op ons gemak door de bekende steegjes slenteren, genieten we van de kerstmuziek op de achtergrond. Eenmaal op het plein aangekomen, dompelen we ons onder in de drukte en besluiten we om te kijken of er inmiddels een tafeltje vrij is in restaurant ’s Lands Huys. Bij onze eerste poging was alles vol, maar nu hebben we geluk en komen er net een paar tafeltjes vrij in het achterste deel van dit restaurant.

Daarna wandelen we nog een rondje over het plein en dan zit ons bezoek er voor dit jaar weer op.

Handige informatie

 • kerstmarkt in Bourtange vindt plaats op zaterdag van 11.00 tot 21.00 uur en op zondag van 11.00 tot 18.00 uur.
 • parkeren is gratis
 • entree kerstmarkt is € 4,00 (kinderen tot 6 jaar zijn gratis)
 • let wel: honden zijn niet toegestaan vanwege de drukte
 • meer informatie over de vesting vind je op de site van de vesting (klik hier)

9 comments

 1. Jouvence

  Dat ziet er knus & gezellig uit! Ben zelf nog nooit in Bourtange geweest, maar mijn partner wel en die zegt dat het leuk is om er eens een keer heen te gaan. Misschien maar combineren met de kerstmarkt.

  Beantwoorden

  1. Melanie Hoogvliet

   Wat een knusse en gezellige kerstmarkt. Wij willen er volgend jaar een in Duitsland gaan bezoeken. Heb je nog een aanrader.

   Beantwoorden

 2. Linda+schrijft+'t+op

  Wat een gezellige kerstmarkt, ik vind de sfeer altijd leuk, mijn dochter gaat dit jaar naar de markt in Brussel.

  Beantwoorden

 3. Liesbethblogt

  Ik heb de vesting bezocht en je foto’s halen herinneringen boven, het is jammer dat het zo ver weg is.

  Beantwoorden

 4. Nicole Orriëns

  Het lijkt me net alsof je door een kerstkaart wandelt als je daar bent! Wat mooi zeg!

  Beantwoorden

 5. Rory

  Erg leuk Wanda! Mijn blik viel meteen op de (handgemaakte?) schaapjes, daar zou mijn dochter helemaal weg van zijn. Leuk dat dit ook een vesting-stad is. Zelf ben ik – zoals je misschien wel weet – helemaal weg van Naarden-Vesting. Daar wil ik echt gaan wonen, zo gezellig en knus. Bourtange ziet er heel gezellig uit. Zo’n kerstmarkt vind ik eerlijk gezegd veel leuker want intiem en kleinschalig (vergeleken met zo’n supergrote Duitse kerstmarkt – die overigens ook heel leuk is). Maar veel mensen bij elkaar vind ik nog steeds spannend (niet eens om corona, wel om andere rare dingen die soms gebeuren) dus ik zou liever voor een kleinschalige kerstmarkt zoals die jij aanbeveelt kiezen.

  Beantwoorden

 6. Sanne

  Oh wat een mooie kerstmarkt, ziet er gezellig uit. Vooral de zelfgemaakte spulletjes zijn hier favoriet. De inkom viel ook nog goed mee. Zelf ben ik helaas nog niet geweest naar een kerstmarkt. Hoop er volgende week eentje te kunnen doen. Ik vind het altijd zo een gezellige sfeer.

  Beantwoorden

 7. Tessa

  Dat ziet er gezellig uit. Ik ben er een paar keer geweest in de zomer, nog nooit in de winter

  Beantwoorden

 8. Sherry

  Het ziet er gezellig uit. Ik ben nog nooit naar een kerstmarkt geweest wilde vorig jaar gaan werd ik erg ziek. Hopelijk dit jaar.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.