Zierikzee Zeeland

Stadswandeling Zierikzee: mijn favoriete plekjes

Het blijft lastig kiezen, is nu Middelburg, Veere of toch Zierikzee mijn favoriete stad in Zeeland? Ik heb werkelijk geen idee, ze hebben elk hun eigen charme en hebben ons hart gestolen. Na Veere was Zierikzee de tweede stad die we bezochten tijdens ons weekje Zeeland. Een stad die ons absoluut heeft verrast en waar we een heerlijke dag hebben beleefd. Hoogste tijd dus om dit met jullie te delen!

Monumentenstad Zierikzee

Zierikzee Zeeland

Na Middelburg is Zierikzee misschien wel de tweede stad van Zeeland. Het trekt in ieder geval jaarlijks tig bezoekers, niet eens zozeer vanwege het uitgebreide winkelaanbod, maar vooral omdat Zierikzee bekend staat als een monumentenstad. Zierikzee telt namelijk maar liefst meer dan 600 monumenten, van stadspoorten (maar liefst drie stuks) tot pakhuizen en historische gebouwen. Kortom, het is een stad waar je op je gemak door heen moet slenteren en je niet alleen moet beperken tot het winkelgedeelte.

Zierikzee Zeeland

Nadat we de auto hebben geparkeerd (P1 Havenpoort, gratis), wandelen we op ons gemak richting het centrum. Wat dat betreft, hebben we duidelijk voor de mooiste toegang gekozen, want zeg nu zelf, deze Zuidhavenpoort spreekt toch tot de verbeelding? Het is in ieder geval direct één van mijn favoriete plekjes!

De Zuidhavenpoort dateert uit de 14e eeuw en moest de stad vroeger beschermen tegen indringers. Daarnaast zijn er nog twee toegangspoorten, te weten de Noordhavenpoort en de Nobelpoort, maar wat mij betreft staat de Zuidhavenpoort op nummer één.

Nadat ik mijn foto’s heb gemaakt, vervolgen we onze wandeling en komen we eerst bij de Oude Haven uit. Op deze dag is het redelijk rustig met bootjes waardoor we snel verder richting het centrum gaan. Ondertussen genieten we van de vele mooie historische gebouwen aan de Oude Haven.

Het centrum van Zierikzee

Nadat we het havengebied achter ons hebben gelaten, staan we vrij snel daarna op het Havenplein. Een mooi groot plein met diverse terrasjes en restaurantjes. Toch is het een andere gebouw die onze aandacht trekt, namelijk de Oude Vismijn. Even is het zoeken waar het voor heeft gediend, maar het blijkt dat vanaf 1804 onder de overkapping de vis werd schoongemaakt en dat in de kleine witte huisjes de vissersweduwen woonden. Tegenwoordig is het hofje privé en vindt er geen vishandel meer plaats.

Hoewel de terrasjes op het plein lonken, besluiten we om eerst verder te neuzen in het centrum. Het duurt dan ook niet lang of ons oog wordt getrokken door een mooie muurschildering. We hebben inmiddels het gezellige Maarplein bereikt, ook wel Plein Montmaertre, genoemd omdat hier in de zomermaanden diverse kunstenaars hun werk tentoonstellen.

Zeeuwse Hemel Zierikzee

Vanuit het Maarplein wandelen we richting de Melkmarkt, een leuk steegje met diverse winkeltjes en eettentjes. Dankzij een tip van een vriendin lopen we de Zeeuwse Hemel binnen waar we een plekje uitzoeken in de gezellig ingerichte tuin. Een ideale locatie om lekker te lunchen, midden in het centrum, maar toch in alle rust. Een aanrader!

Diverse mooie historische panden in Zierikzee

Zierikzee Zeeland

Zierikzee Zeeland

Voor liefhebbers van mooie historische panden met trapgevels is Zierikzee echt een walhalla. Waar je ook kijkt, in welk steegje je ook loopt, overal vind je deze mooie trapgevels. Struin dan ook gerust op je gemak rond en duik gewoon her en der een zijstraatje in. Het centrum van Zierikzee is op zich niet zo groot waardoor verdwalen haast onmogelijk is.

Daarnaast staan ook overal duidelijk de diverse bezienswaardigheden aangegeven waardoor je altijd wel weer terugkeert op een bekend plekje. Wij hebben ons in ieder geval prima vermaakt door gewoon rond te struinen en ons te vergapen aan de mooie pakhuizen en dito trapgevels.

Uitstapje in de omgeving

Mocht je geïnteresseerd zijn in een stukje Nederlandse geschiedenis, dan raad ik je aan om je bezoek aan Zierikzee te combineren met een bezoek aan het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Hier vind je alles over de watersnoodramp van 1953 die ook zeker zijn sporen heeft nagelaten in Zierikzee. Wij vonden het in ieder geval erg indrukwekkend om te zien.

Ben jij al eens in Zierikzee geweest?

3 comments

 1. Sandra

  Voor de coro a crisis gingen we vaak een weekendje naar Zeeland, maar in Zierikzee zijn we nooit geweest. Het lijkt me wel een bezoekje waard!

  Beantwoorden

 2. Tessa

  Mooie wandeling hebben jullie gemaakt. Die streetart wall is echt super tof

  Beantwoorden

 3. Frederique

  Wat ziet dat er geweldig uit. Ik ben nooit geweest maar het gaan op de wishlist.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.