kerstmarkt vesting Bourtange

Sfeervolle kerstmarkt in Vesting Bourtange

De meeste Nederlanders gaan voor de kerstmarkten naar Duitsland, maar wist je wel dat er ook in eigen land hele leuke en gezellige kerstmarkten zijn? Wat dacht je van de kerstmarkt in vesting Bourtange? Sowieso is een bezoek aan deze vesting een absolute must tijdens een weekendje in de provincie Groningen, maar in december kan ik je het helemaal aanraden. Let wel, deze unieke kerstmarkt is alleen in het weekend!

Vesting Bourtange

Vesting Bourtange Groningen

Vlakbij de Duitse grens ligt de unieke vesting Bourtange die al in 1580 door Willem van Oranje is gesticht, maar door de jaren heen is er natuurlijk wel het nodige veranderd en verloren gegaan. De huidige vesting werd vanaf de jaren zeventig opgebouwd en laat op basis van tekeningen en oude kaarten de vesting zien zoals dat in 1742 moet zijn geweest. Her en der natuurlijk aangepast aan de moderne tijd omdat de vesting nog steeds wordt bewoond.

Zowel in als rond de vesting is enorm veel te zien. Zoals bijvoorbeeld verschillende officierswoningen, de soldatenbarakken, de kanonnen, de twee toegangspoorten, de toiletten van vroeger, de bruggen, de kerk, de standerdmolen, maar ook het prachtige marktplein met zijn vele snuisterwinkeltjes en horecatentjes biedt genoeg vertier. De vesting is het hele jaar door gratis te bezoeken, maar zeker in december is het er altijd gezellig druk.

Kerstmarkt in Bourtange

kerstmarkt vesting Bourtange

In de weekenden voor kerst wordt deze kerstmarkt georganiseerd. Niet alleen vind je hier diverse kramen met lekkere streekproducten, ook vind je hier vaak unieke zelfgemaakte creaties. Daarnaast zijn alle winkels in de vesting geopend en kun je ook daar vaak tegen gereduceerd tarief een leuk cadeautje kopen.

De meeste kramen staan rondom het marktplein, maar ook rondom de molen en bij de dijk vind je verschillende kramen. Al met al gok ik dat er zo’n 100 kramen staan. Doordat de vesting vrij compact is, kun je het bijna niet missen. Sowieso is het heerlijk om door al die straatjes te dwalen en gewoon op het geluid af te gaan. Wedden dat je dan vaak voor de leukste verrassingen komt te staan?

Versierde huizen in Bourtange

De vesting wordt ook tegenwoordig nog volop bewoond en ook deze panden zijn altijd prachtig versierd. Zeker het straatje net buiten de vesting is altijd een lust voor het oog. Maar vergeet ook zeker niet een kijkje te nemen in de steegjes direct na de hoofdingang. In elke jaargetijde kom je weer nieuwe versieringen tegen waardoor gewoon leuk blijft om de vesting te bezoeken.

kerstmarkt vesting Bourtange

kerstmarkt Bourtange

kerstmarkt vesting Bourtange

Niet alleen de huizen zijn prachtig versierd, maar wat dacht je van de toegangspoorten en de molen? Zeker aan het eind van de middag bezorgen deze de vesting een soort van magische sfeer en worden er ongetwijfeld een hoop foto’s van gemaakt. Mijn tip: ga rond een uurtje of drie naar de kerstmarkt zodat je er weggaat als het schemert.

Rondom de vesting

Niet alleen binnen is er genoeg te zien, ook is het zeker aan te raden om een wandeling over de dijk te maken. Op die manier heb je dan een mooi uitzicht op het dorpje zelf, maar ook kun je dan direct genieten van de prachtige omgeving. Vergeet ook zeker niet om even een kijkje te nemen bij de indrukwekkende kanonnen. Vaak vinden er nog demonstraties mee plaats op de zondag en ook dat is absoluut indrukwekkend om te zien én te horen.

Wat ook zeker tot de verbeelding spreekt, zijn de wachthuisjes waar vroeger de soldaten de wacht hielden en de hangende toiletten boven de grachten. Blijft bijzonder om te zien, toch?

Handige informatie

 • kerstmarkt in Bourtange vindt plaats op zaterdag van 11.00 tot 21.00 uur en op zondag van 11.00 tot 18.00 uur.
 • parkeren is gratis
 • entree kerstmarkt is € 3,50 (kinderen tot 6 jaar zijn gratis)
 • let wel: honden zijn niet toegestaan vanwege de drukte
 • meer informatie over de vesting vind je op de site van de vesting (klik hier)

Welke kerstmarkt bezoek jij dit jaar?

12 comments

 1. Henk

  Met zo;n omgeveing kan een kerstmarkt al bijna niet mislukken. Veel nederlandse kerstmarkten worden in een zien er qua sfeer zo nietszeggend uit, daar heeft deze totaal geen last van.

  Beantwoorden

 2. Saskia

  Oh wat een prachtige setting zeg. Kan me voorstellen dat het genieten is. Ik vind kerstmarkten altijd zo leuk!

  Beantwoorden

 3. rachel

  oh hoe leuk daar en mooi 😀 wij zoeken het wat dichter bij huis op denk ik 😉

  Beantwoorden

 4. Jasmijn

  Wat leuk dat de vestiging nog wordt bewoont! En het ziet eruit als een hele gezellige kerstmarkt ☺️

  Beantwoorden

 5. Sanne

  de kerstmarkt is niet zo duur. Die kerstmarkt ziet er super leuk uit.
  Ik ben geweest naar winterland, kerstmannen tuin en een kersthuis. Misschien dat ik nog leuven ga doen. Maar weet het nog niet goed.

  Beantwoorden

 6. Ilona Wielinga

  Zo leuk om te zien! Prachtige omgeving ook.
  Ik ben zelf nu twee keer naar een kerstmarkt in duitsland geweest, en moet zeggen dat ik dat ook altijd wel speciaal blijf vinden. Nou woon ik ook in Drenthe, dus we zijn zo de grens over, wat wel echt een voordeel is.

  Beantwoorden

 7. Sherana | Reisenergie.nl

  Wauw, wat een prachtige omgeving! Ik ben gek op de kerstsfeer dus hier ga ik zeker een keer heen. Bedankt voor de tip!

  Beantwoorden

 8. Gabrielle

  Wat een leuke plek om naartoe te gaan, binnenkort moeten we toch naar Groningen op kerstbezoek dus misschien kunnen we dat wel combineren met een bezoekje aan de Vesting van Bourtange.

  Beantwoorden

 9. Monique

  De ideale locatie en omgeving voor een fijne kerstmarkt. Heerlijk. Bedankt voor de tip.

  Beantwoorden

 10. Janet

  Het ziet eruit als een hele toffe plek om naartoe te gaan. Ik had er nog nooit van gehoord.

  Beantwoorden

 11. Melanie Hoogvliet

  Wat een geweldige omgeving voor een kerstmarkt. Hoewel ik gek ben op kerst sla ik de markten meestal over mij te druk.

  Beantwoorden

 12. Quirina

  Hey dat ziet er leuk uit! Zal hem zeker op mijn lijstje voor volgend jaar zetten. Tnx voor de tip!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.