Project Wandelen: Hoe ga ik mijzelf uitdagen?

Net als vorig jaar ga ik ook dit jaar weer bewust aan de slag met Project Wandelen. Niet alleen om mijn conditie verder op te bouwen, maar ook om vooral te genieten van al het moois dat moeder Natuur ons te bieden heeft. Vorig jaar heb ik mijn ‘doel’ van 1.200 kilometer net niet gehaald, dus hoe ga ik ervoor zorgen dat het dit jaar wel lukt? En hoe wil ik mijzelf op dit vlak nog verder gaan uitdagen?

Doel: 1.200 kilometer wandelen

Natuurpad Norg

Afgelopen jaar bleef de teller hangen op 1.105 kilometer. Mede doordat ik in de herfst maar weinig op pad ben geweest, is het uiteindelijk niet gelukt. Ik ben nu eenmaal een droog c.q. mooi weer wandelaar en ga er zeker niet op uit als het regent.

Slecht weer bestaat niet, wel slechte kleding

Klopt helemaal, maar toch, mij krijg je niet naar buiten als het regent of als de kans groot is dat het gaat regenen. Dan pak ik mijn moment wel op een andere dag.

Maar goed, ook dit jaar ga ik dus voor die 1.200 kilometer. Tot nu toe heb ik al een aantal wandelingen gemaakt, maar ik heb geen idee waar ik nu op zit. Ik kijk namelijk bewust niet naar het totaal omdat ik mijzelf geen druk op wil leggen en het wel zie aan het einde van dit jaar.

In coronatijd ben ik er bijvoorbeeld mee gestart om op mijn thuiswerkdag eerst te gaan wandelen en dan te gaan werken. Dat beviel mij prima, maar op de een of andere manier is het ook weer verwaterd. Hoogste tijd dus om dit idee weer van de plank te halen en op die manier dichter bij mijn doel te komen.

Welke routes wil ik dit jaar gaan wandelen?

Zeegse Duinen

Bovenstaande routes staan al enige tijd op mijn lijstje, maar zijn inmiddels ook alweer aangevuld.

 • Ommetje Niehove (4 km)
 • Ommetje Onderdendam (4 km)
 • Zeegse Duinen (6,5 km)
 • Landgoed Lemferdinge Paterswolde (5 km)
 • Hamerlandenroute Gasselte (7 km)
 • Sprokkelspoor Grolloo (7 km)
 • Beleef het Bos Drouwen (4,5 km)

Het grappige is dat deze routes al een tijdje op mijn lijstje staan, maar toch kies ik op het moment zelf voor een andere route. Waarom? Grotendeels door de ‘schrik’ om de afstanden, want normaal wandel ik vaak een route van maximaal 5 kilometer. Op zich is het conditioneel geen probleem, maar wel moet ik oppassen dat ik mijn knieën niet overbelast. Zeker nu ik ook twee keer per week naar de sportschool ga, moet ik hier wel een juiste balans in vinden.

Toch wil ik mij de komende periode hier aan gaan wagen. Een soort van test om te zien of het sporten mij verder brengt dan die vijf kilometer.

Een hogere snelheid bereiken

Ik heb helemaal geen inspiratie om te gaan hardlopen en het is ook zeker niet zo dat ik als een slak wandel, maar wel wil ik mijzelf uitdagen door een tandje bij te schakelen.

De enige manier om dat te bereiken, is dat ik zonder camera op pad ga en ook zeker niet aan de wandel ga in een natuurgebied. Gewoon mijn vaste rondje door mijn woonplaats en dan de kracht van herhaling optimaliseren. Een soort van extra training dus.

Aantal stappen per dag

Er wordt vaak geroepen dat 10.000 stappen per dag wenselijk is, maar dat haal ik zeker op mijn werkdagen bij lange na niet. En al helemaal niet in de herfst c.q. winter.

Nu het mooier weer is/wordt en het ’s avonds weer langer licht is, wil ik zeker mijzelf op dit vlak weer gaan uitdagen. Die 10.000 is niet direct mijn doel, maar wel om bijvoorbeeld gedurende een week elke dag 7.500 stappen te halen. Tegelijkertijd moet het ook gewoon leuk blijven, het moet zeker niet gaan voelen als moeten, want dat werkt bij mij heel slecht.

Kortom, langere afstanden wandelen, vaker wandelen en tempo-wandelen, dat is waar het dit jaar om gaat!

Hoeveel stappen zet jij gemiddeld per dag?

4 comments

 1. Yova

  Jammer dat je niet gehaald hebt. Toch wind toch knap zoveel kilometer gehaald hebben. Heide is zeker mooi om wandeling te zien. Mooie foto’s. Succes!! Fijne dagen.

  Beantwoorden

 2. Rory

  Poeh, ik heb geen idee. Veel te weinig in ieder geval. Ik werk vanuit huis dus als ik de deur niet uitga dan gebeurt er vrij weinig. Wel ga ik altijd veel trappen lopen (tussendoor de was doen op zolder). Plus ik sport elke dag (bijna), dat doe ik online. Een beetje krachttraining (lijkt weinig, maar na het jaren te hebben gedaan zie ik echt resultaat met strakkere armen en best wel wat biceps), yoga en meditatie. Het is natuurlijk niet zoveel als een uur een les in de sportclub. Maar ik ben er echt van overtuigd dat iedere dag iets doen meer doet voor je lijf en leden (en mind, als ik meditatie in ogenschouw neem).

  Beantwoorden

 3. Melanie Hoogvliet

  Ik loop momenteel echt veel te weinig door mijn gezondheid. Ik maak momenteel rondjes van zo.n 2000-4000 stappen maar goed dat is beter dan helemaal niks! Benieuwd of je eind van het jaar die 1200 km gaat halen ik blijf je zeker volgen dus ik zie het van zelf. Als ik wandel zet ik wel graag een muziekje of luisterboek op.

  Beantwoorden

 4. Jenn

  Ik ga wel voor de 10000 per dag, en meestal haal ik dat ook, uitzonderingen daargelaten. Ik heb als doel om gemiddeld over het jaar 9000 per dag te stappen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.