Schloss Neuschwanstein

Op mijn wishlist: Bestemmingen in Duitsland

Als kind ging ik met mijn ouders altijd al op vakantie naar Duitsland. Eenmaal op eigen benen ontdekte ik andere bestemmingen en zag ik Duitsland vooral als het land waar tout bejaard Nederland naar toe gaat. De laatste jaren heb ik echter Duitsland weer helemaal herontdekt. Misschien dat de jaren dan toch gaan tellen, wie zal het zeggen?

De afgelopen jaren waren we dan ook regelmatig in Duitsland te vinden. Zo waren we onder meer een paar dagen in het Harz, een paar dagen in Wernigerode en ontdekten we de schoonheid van Mecklenburg-Vorpommern. Ook ontdekte ik een voorliefde voor die typische Duitse stadjes met die schitterende vakwerkhuizen.

Dit jaar staan er maar liefst twee vakanties gepland in Duitsland. Zo gaan we in maart een weekje naar Cochem aan de Moezel en in september een weekje met mijn ouders naar de Saksische Schweiz.

Onlangs publiceerde het Duits Verkeersbureau een lijst met 100 topbestemmingen in Duitsland. Grappig om te zien dat ik daar dan toch al een aantal van af kan strepen. Zo ben ik onder meer geweest in:

Nr 3 Kasteel Neuschwanstein

Schloss Neuschwanstein Duitsland

Een schitterend gelegen kasteel wat bij mij inderdaad op nummer één staat wat betref de mooiste kastelen die ik ooit heb bezocht.

Meer weten over dit prachtige kasteel? Dat kan! Ik geef je namelijk al mijn tips zodat je goed voorbereid bent op je bezoek aan Schloss Neuschwanstein!

Nr 11 Dom van Keulen

Eerlijkheidshalve moet ik hierbij wel vertellen dat ik Keulen alleen ken van onze kerstmarktreisjes. Twee jaar geleden waren we met vrienden op een heuse kerstcruise en deden we onder meer Keulen aan. Doordat het voor de verandering eens niet te druk was bij de Dom besloten we om ook binnen een kijkje te nemen. Echt een aanrader!

Nr 23 National Park Harz met Brocken

Drie jaar geleden trokken we in maart erop uit voor een paar dagen in het Harz. Lekker dichtbij en toch een compleet andere omgeving. Prachtige natuur en pittoreske stadjes. Wij keken in ieder geval onze ogen uit en genoten van het prachtige uitzicht.

Harz Duitsland

Nr 54 Kasteel van Schwerin

In april 2015 gingen we vijf dagen naar Mecklenburg-Vorpommern. Vanuit onze uitvalbasis Wismar maakten we diverse uitstapjes in de omgeving. Zo gingen we onder meer een dagje naar Schwerin waar we een kijkje namen bij het Kasteel. Helaas voor ons was het Kasteel tijdelijk gesloten vanwege verbouwingen. Dus eigenlijk moeten we nog een keertje terug!

Schwerin Duitsland steden

Ook door te strepen:

nr 34 Lorely, nr 35 Kasteel van Cochem, nr 37 Brandenburger Tor in Berlijn, nr 49 Düsseldorf, nr 57 Teutoburger Wald, nr 73 Weimar, nr 77 Stadhuis in Wernigerode en nr 90 Rijksdag in Berlijn.

Dat Duitsland ontzettend veel te bieden heeft, is mij in ieder geval wel duidelijk. Vooral na het zien van deze top 100 heb ik weer een aantal bestemmingen toegevoegd aan mijn wishlist voor Duitsland. Benieuwd welke dat zijn? Ik zet ze voor je op een rijtje!

Mijn wishlist voor Duitsland

5 Oude binnenstad van Rothenburg ob der Tauer

6 Dresden met onder meer de Frauenkirche

7 Oude binnenstad en kasteel van Heidelberg

13 Nationaal Park Schwarzwald

17 Nationaal Park Berchtesgäden en Köningssee

22 Eiland Rügen en de krijtrotsen

25 Burcht Eltz

26 Nationaal Park Saksische Schweiz

44 Bergpark Wilhelmshöhe

64 Oude binnenstad van Quedlinburg

78 Zweefbaan Wuppertal

95 Hangbrug Geierlay

Zoals gezegd is Duitsland dit jaar hofleverancier voor onze vakanties dus ik denk dat ik eind dit jaar wel een aantal kan doorstrepen!

Hebben jullie nog tips in Duitsland?

22 comments

 1. Felice Veenman

  Ik heb geen tips, maar ooit ben ik met mijn ouders een paar dagen vakantie gaan vieren langs de Moezel. Prachtige natuur en heerlijke wijnen! In van die leuke blauwe karafjes, fris en koel, ik proef ze nog!
  Ik heb zo’n karaf meegenomen: ik heb hem nog!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Wij gaan in maart die kant op dus ben benieuwd of ik ze daar nog tref.

   Beantwoorden

 2. Saskia

  Hangbrug Geierlay staat ook op mijn wishlist. Wil ook graag nog eens richting het Harz gebergte. Cochem al een paar keer bezocht, stadje zelf valt beetje tegen, leuk om eens rondgelopen te hebben, dan ga ik veel liever nog eens richting Trier. Maar omgeving van cochem is weer geweldig.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Cochem stelt idd niet zoveel voor maar de omgeving maakt alles goed!

   Beantwoorden

 3. Monique

  Duitsland heeft zoveel mooie plekjes! Zelf een aantal keer naar het schwarzwald geweest en het is daar ook echt zo mooi!

  Beantwoorden

 4. Me over ME Travel

  Duitsland heeft zoveel mooi plekjes. Het Schwarzwald en Bavaria. En Berlijn. Dat is en blijft een bijzondere stad.

  Beantwoorden

 5. Deborah

  Zoveel moois, zo dichtbij. Ik vind het kasteel trouwens echt een plaatje! Zelf ben ik nog nooit in Duitsland op vakantie geweest. Het staat nog wel op mijn te bezoeken landen lijst. En dan is jouw blog een mooi naslag werk.

  Beantwoorden

 6. Nicole Orriëns

  Mijn ouders gingen ook altijd naar Duitsland. Ik heb daardoor heel lang Duitsland stom gevonden. Maar misschien is het toch wel leuker dan ik me herinner.

  Beantwoorden

 7. Helena

  Tja, we komen er dus veel te weinig. Al wel wat gezien gelukkig, Berlijn, Dresden Cochem, Keulen e.d. maar het wordt tijd voor weer een tripje en dan neem ik jouw tips zeker mee! Dank je wel 🙂

  Beantwoorden

 8. Morgaine

  Nee, heb geen tips, gezien jij al meer hebt gezien dan ik, hahahaha Wat je zegt, leek meer voor ouderen, en kinderen bungelden mee, eigenlijk dus voor beiden, alleen ja… wat gaan je ouders doen met jou. Ik had altijd wel inspraak, dus werd er ook gewinkeld bijv. 😉 Iets wat ik nu niet meer hoef, tenzij toeristen, ja zo ben ik dan weer wel, op zoek naar dat ene magneetje voor bij mijn ouders op de koelkast, whahahaha of een sleutelhanger voor mijn dochter.

  😉

  X

  Beantwoorden

 9. Bryan

  Het Kasteel Neuschwanstein heb ik al eens gedaan. En dat is echt prachtig en een aanrader! Echt doen 😉

  Beantwoorden

 10. Frederique

  Staat al op je wishlist maar mijn tip is Rothenburg ob der Tauber. Ik vond het zo’n gezellig en mooi stadje. Wel heel toeristisch maar dat vind ik niet perse erg. Ik ging vroeger juist nooit naar Duitsland, de eerste keer was op mijn 20ste toen we gingen interrailen. Ik was toen al positief verrast :).

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Lijkt me echt een prachtig stadje om rond te slenteren!

   Beantwoorden

 11. LHOÉnl

  Ben net naar Berlijn geweest en hier dichtbij ligt Potsdam. In een woord prachtig! Echt heel bijzonder om mee te maken waar nou eigenlijk de koude oorlog is begonnen en hoe veel andere historie daar heeft plaats gevonden.

  Beantwoorden

 12. Laura

  Ik wil ook al zo lang een keertje naar Slot Neuschwanstein. Volgens mij nog mooier en indrukwekkender dan op de foto’s:)

  Beantwoorden

 13. gea

  Wat een leuk lijstje heb je gemaakt! Indrukwekkend ook. Zelf ben ik vandaag in Dusseldorf geweest, ook leuk 🙂

  Beantwoorden

 14. gea

  Wat een leuk lijstje heb je gemaakt! Indrukwekkend ook. Zelf ben ik vandaag in Dusseldorf geweest. Duitsland vind ik altijd leuk om te bezoeken.

  Beantwoorden

 15. Tania

  Jaren geleden zijn wij ook naar Kasteel Neuschwanstein geweest. Echt prachtig

  Beantwoorden

 16. Marcella

  Ik ben elk jaar wel in Duitsland, maar meestal bezoeken we een stad. Bij mij staat de natuur dus vooral hoog op mijn wishlist. Ik hoop over een paar maanden het Teuteborgerwold te ontdekken!

  Beantwoorden

 17. Sheila

  Ik vind Duitsland een schitterend land. Alleen reis ik steeds buiten Europa. Ik heb zoiets, ik bewaar Duitsland voor ‘later’. Dan ligt het toch in de buurt. Dus vooralsnog bezoek ik Duitsland vaak voor inkopen (ik woon vlak bij de grens) of voor stedentrips. En wat dat betreft is Dresden wel favoriet. Ik vind het mooier en leuker dan Berlijn.

  Beantwoorden

 18. Rowan

  Ik zou Duitsland wel beter willen leren kennen. Vooral die prachtige kastelen trekken mij heel erg, die staan dan ook zeker op mijn lijstje.

  Beantwoorden

 19. Ech Wel

  Vroeger had ik ech een hekel aan Duitsland (zo word je als RotterdammerT nou eenmaal opgevoed) maar sinds ik het tot mijn levenstaak heb gemaakt al het werelderfgoed van Unesco te bezoeken, ben ik het land toch erg gaan waarderen. Elk jaar reizen we iig met de kerst naar het oosten en zodoende hebben we al heel wat gezien. Tips te over, maar sowieso zou op elk lijstje Goslar, Bamberg en Lubeck niet mogen ontbreken. Ook leuk maar geen werelderfgoed: Leipzig! Gute reise!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.