Kühlungsborn | Wat te zien & wat te doen

Begin april maakten we onze eerste uitstapje van dit jaar en wel naar het voor ons totaal onbekende Mecklenburg-Vorpommern. Vanuit Wismar, onze uitvalbasis, maakten we meerdere uitstapjes. Zo schreef ik al over het mooie oude stadje, Schwerin, met zijn prachtige kastelen en zijn vele meren en over het toen nog rustige schiereiland, Insel Poel. Vandaag neem ik jullie mee naar Kühlungsborn, één van de vele mooie badplaatsen aan de Oostzee. Kijken jullie mee?

Even wat achtergrondinformatie…

Mecklenburg-Vorpommern heeft in totaal een kustlengte van maar liefst 1900 kilometer en kenmerkt zich vooral door elegante Oostzeebadplaatsen waaronder dus Kühlungsborn met witte stranden, eerbiedwaardige UNESCO-werelderfgoedsteden als Wismar en Rostock en een indrukwekkende natuur met kliffen enerzijds en bossen anderzijds. Kortom, een regio die voor vooral natuurliefhebbers veel te bieden heeft.

Eerste stop: de strandpromenade…

Küuhlungsborn promenade

Eenmaal aangekomen bij het strand valt direct de brede boulevard op, de verbindingsweg tussen het ene deel van Kühlungsborn met hotels, winkeltjes, terrasjes en strand en het andere deel met opnieuw vele hotels, vakantiewoningen, winkeltjes, terrasjes, natuurlijk strand, maar ook met de pier en de nog oorspronkelijke wachttoren uit het DDR-tijdperk. De promenade is zo’n kleine 4 km lang.

Natuurlijk kun je ook niet om de vele strandkorven heen, een typisch beeld voor de Duitse stranden.

Kuhlungsborn Oostee _ Wismar

Kühlungsborn strand

Wat verder vooral opvalt zijn de prachtige gebouwen met torentjes, balkonnetjes en wat al niet meer.

Kühlungsborn strand

Kühlungsborn strand

Begin april was het er nog heerlijk rustig, dus ik leef me helemaal uit en maak tig foto’s van het strand en speel vooral wat met de instellingen van mijn camera terwijl vriendlief geduldig staat te wachten op de promenade.

Kühlungsborn strand

Voormalig DDR…

Geef toe, als je mijn bovenstaande foto’s zo bekijkt, zou je toch niet zeggen dat je je ergens in het voormalige DDR bevindt? Natuurlijk, de ontwikkelingen hebben er niet stil gestaan maar laten we wel wezen, we hebben toch vaak een bepaald beeld van iets en op basis van deze foto’s klopt dat toch niet helemaal? Toch ontdek je soms wel ineens iets wat doet denken aan de DDR, prachtige leegstaande hotels die ooit een rijkdom ten toon hebben gespreid maar inmiddels in staat van vergaande glorie verkeren. Mecklenburg-Vorpommern is druk bezig om dit soort panden weer in ere te herstellen maar dat gaat natuurlijk niet allemaal in één keer…

Kühlungsborn DDR

Tweede stop: vervolg promenade

We besluiten om ook de andere kant van de boulevard te gaan verkennen en kiezen ervoor om op de heenweg achterlangs de boulevard te gaan en terug via de strandzijde. Op de heenweg komen we in ieder geval langs de prachtigste panden…

Kühlungsborn promenade

Kühlungsborn promenade

Derde stop: het centrum…

Een kilometerslange weg vol met tig winkeltjes, sommige met souvenirs maar veelal zijn het leuke originele boetiekjes.

Kühlungsborn centrum

Vierde stop: de pier

Vanuit de verte zagen we deze 240 meter lange pier al opdoemen en natuurlijk moeten we dit ook even van dichtbij aanschouwen. Een prachtig uitzicht op de boulevard en op het strand is ons deel.

Kühlungsborn pier

Vijfde stop: de Grenstoren

Kühlungsborn grenstoren

In totaal stonden er in de periode van 1971 tot 1990 27 van dit soort torens langs de kust van de Oostzee opgesteld om op die manier vluchtpogingen van mensen die de DDR wilden ontvluchten, te onderscheppen. Deze toren is in 2012 opengesteld voor het publiek en dient nu als een museum om geïnteresseerden een kijkje te geven hoe het was om in het voormalige DDR te leven en hoe het de mensen verging die een poging tot vluchten ondernamen.

Kühlungsborn grenstoren

Erg indrukwekkend om deze verhalen te lezen, het doet je tegelijkertijd ook beseffen dat het nog niet eens zo gek lang geleden is dat Duitsland nog gescheiden was door de IJzeren Muur.

Conclusie…

Vanuit Wismar is het zo’n 45 km rijden en is het zeker een aanrader om hier een dagje voor uit te trekken. Heerlijk flaneren op de brede boulevard, even uitwaaien op het strand of misschien zelfs wel zo’n strandkorb te huren maar ook je gewoon vergapen aan de prachtige panden die of nieuw zijn gebouwd of al zijn gerestaureerd maar je ook verbazen over de rijkdom die hier ooit moet hebben geheerst, ook ten tijde van de DDR.

15 comments

 1. Sabine

  Mooi en interessant! En inderdaad: je zou zo niet zeggen dat je je in voormalig DDR gebied bevindt. Leuk uitstapje!

  Beantwoorden

 2. Morgaine

  Ik weet het nog exact, die val van de muur, 2 jaar zitten zwoegen met geschiedenis op Stalin, Lenin en Musolini, de Balkan en het ijzeren gordijn en het communisme… ik had net examen gedaan, ik had net gehoord dat ik geslaagd was en twee dagen later viel die muur… het eerste wat ik zei… nou daar gaat mijn diploma met geschiedenis….. die klopt nu al niet meer!

  hahahaha

  En mijn ouders gingen er al vrij snel heen om het zelf te zien daar, nee ik was niet mee, ik woonde net samen, ik weet nog dat ik het heel eng vond eigenlijk… Dat zij gingen.

  Dat moet gewoon nog steeds indrukwekkend zijn hier en daar, nog veel van te zien…

  X

  Beantwoorden

 3. Ferry & Jacqueline

  prachtig in Duitsland aan zee. Daar hebben erg leuk strand huisjes. Ik vind je foto’s heel mooi om te zien. Vroeger ging ik met ouders op vakantie in Duitsland. Dan ergens in midden. Hoge bergen kon ik niet tegen. Ik was daar ziek geworden. Maar jou foto;s valt eigenlijk mee. DDR toren is zeker interassant om te lezen. Jullie hebben daar genoten.

  Beantwoorden

 4. sammie

  Het plaatsje ziet er prachtig uit, die panden.. Wauw.

  Beantwoorden

 5. Sas

  Oh wauw, dat ziet er prachtig uit zeg! Ik wil zeker wat vaker het stand bezoeken dit jaar..

  Beantwoorden

 6. Saar

  Wauw, die foto’s prachtig!

  Beantwoorden

 7. Mrs. T.

  Zo, ziet er prachtig uit daar.

  Beantwoorden

 8. Gerda Esser

  Wat een leuk ries verslag
  En de foto’s zijn ook weer mooi ( super )

  Groetjes Gerda

  Beantwoorden

 9. Yvonne

  Wat een mooie boulevard en schitterende grote huizen. Die Duitse strandkorven vind ik altijd zo leuk! Deze streek spreekt me erg aan, ze zouden jou als ambassadeur moeten kiezen, je hebt me echt overtuigd dat ik hierheen wil!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Nou, misschien moet ik eens een balletje gaan opgooien bij de Duitse VVV! Leuk om te horen dat je er nu naar toe wil!

   Beantwoorden

 10. LJ

  Ik denk dat jouw vriend meer geduld heeft dan de mijne… 🙂
  Alwéér prachtige foto’s!
  En waar dienen die strandkorven juist voor? Zijn dat van die omkleedhokjes?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Nee joh, dat is gewoon om in te zitten en dan te genieten van het zonnetje! Je zit een beetje beschermd zeg maar!

   Beantwoorden

 11. Flavie

  Mooi foto’s!
  Inderdaad jammer dat zo’n mooi oud gebouw staat te vervallen, wellicht een prachtig hotel geweest in zijn tijd.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Het was vroeger inderdaad een hotel met een grote balzaal!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.