paddenstoelen De Heemtuin herfst

Op paddenstoelenjacht in De Heemtuin

Traditiegetrouw ga ik elk jaar in de herfst op paddenstoelenjacht in De Heemtuin. Sinds een paar jaar weet ik namelijk dat ik nooit teleurgesteld word tijdens een bezoek aan dit prachtige natuurgebied. Elk jaar vind ik er wel een paar prachtige exemplaren, dus ook dit jaar ging ik weer op pad. Twee weken geleden voor het eerst en toen werd ik al verrast door een paar rood met witte paddenstoelen, maar afgelopen weekend wist ik gewoon niet waar ik moest kijken. Overal paddenstoelen, de ene nog mooier dan de andere. Klein, groot, maar vooral heel erg veel rood met wit. Mijn paddenstoelenjacht is dus geslaagd en weet je wat? Jullie mogen er nu lekker van meegenieten!

De Heemtuin

Natuurpark De Heemtuin Muntendam

De Heemtuin en Natuurpark Tussen de Venen beslaan ongeveer 50 hectare en bestaan feitelijk uit 4 te onderscheiden gebieden, die ieder hun eigen geschiedenis en karakter hebben. De Heemtuin is een unieke landschaps- tuin en bos in Muntendam en grenst aan het natuurgebied de Venen. In de Heemtuin vind je afwisselende landschappen en bijzondere flora en fauna. (bron: De Heemtuin)

Een afwisselend landschap klopt zeker. Aan de ene kant vind je er vennetjes die zoals nu vol met water staan. Aan de andere kant vele soorten bomen die juist in de herfst prachtig zijn van kleur. Daarvoor was het afgelopen weekend nog wat te vroeg, want mijn twee favoriete bomen in De Heemtuin waren nog grotendeels groen, dus terug moet ik zeker nog deze herfst. Daarnaast vind je er ook een heidegebied, bossen en zoals gezegd stelt dit natuurgebied mij nooit teleur wat betreft paddenstoelen.

Onverwachtse gasten in De Heemtuin

Natuurpark De Heemtuin schapen herfst

Meestal wandelen we de grote route, een lus van misschien een kilometer of vijf in totaal. Al vrij snel aan het begin van deze route komen we een kudde schapen tegen. Ze gluren ons ietwat nieuwsgierig aan, maar blijven verder gewoon lekker grazen terwijl ik ongestoord mijn foto’s maak.

Het is niet standaard dat er een kudde schapen loopt, dus wat dat betreft is het dit jaar echt dubbelop genieten. Het blijft toch gewoon een mooi gezicht om in zo’n prachtig natuurgebied beesten te zien lopen. Het hoort er een beetje bij en maakt het plaatje compleet wat mij betreft.

Paddenstoelen, paddenstoelen en nog eens paddenstoelen

paddenstoelen De Heemtuin

Een paar jaar geleden ontdekte ik hier voor het eerst een rood met witte paddenstoel. Deze soort heeft toch wel een enorme aantrekkingskracht op mij, maar tot daarvoor had ik ze eigenlijk nog nooit ergens in het echt gezien. In de jaren daarna was het dan ook vaste prik om zeker in de herfst even naar De Heemtuin te gaan. Ieder jaar leken er wel meer rood met witte paddenstoelen bij te komen.

paddenstoelen De Heemtuin herfst

Ook vorig jaar werd ik op dat vlak op mijn wenken bediend en kon ik mij naar hartenlust uitleven, maar dit jaar was het echt, zonder te overdrijven, een walhalla. Ik heb ze niet geteld, maar geloof mij, ik denk dat er minimaal wel duizend paddenstoelen in De Heemtuin staan. Niet alleen de rood met witte variant, maar ook de bruine en zelfs een enkele witte. Zoals je ziet, heb ik geen idee hoe ze heten en heel eerlijk, interesseert mij dat ook niet zo veel. Waar het mij vooral om gaat, is dat ik de rood met witte paddenstoelen iets magisch en sprookjesachtig vind hebben. Verder word ik vooral aangetrokken door de bijzondere exemplaren, degenen die er mooi bij staan of liggen.

paddenstoelen De Heemtuin

Afgelopen zaterdag kon ik mijn geluk dan ook niet op. Waar ik ook keek, overal paddenstoelen. De ene nog mooier dan de andere. Voor sommigen moest ik wel even wat moeite doen, want door de hevige regenval van vorige week was de ondergrond nogal drassig en glibberig. Ondanks dat ik een paar keer zowat onderuit ging en mijn schoenen en broekspijpen onder de modder zaten, was het absoluut een geslaagde paddenstoelenjacht!

Ben jij al op paddenstoelenjacht geweest?

22 comments

 1. Skyblog

  Wat is daar mooi om te wandelen. Wauw deze keer zie je veel roden paddenstoelen. Prachtig gezicht. Mooie omgeving daar. Mooie foto’s geworden. Ik ben niet paddenstoelenjacht geweest. Maar ik zou wel willen. Ik heb ogenblik pijntjes. Komt wel goed.

  Beantwoorden

 2. lodi

  Nog niet op jacht geweest, al zagen we ze laast wel, maar nu weet ik even niet meer waar dit was. Die rood met witte stippen dat zijn toch de echte he! Erg Mooi.

  Beantwoorden

 3. rachel

  wat is het daar mooi!! Was vroeger al gek op paddenstoelen en als ik dit zo weer zie denk ik ik wil ook weer eens op jacht 😀

  Beantwoorden

 4. Marcelina de Boer

  Wat heb je een prachtige paddenstoel foto’s kunnen maken zeg! Ik ben nog steeds op zoek naar de ‘rood met witte stippen’ haha 🙂 Leuke wandeling lijkt dat me!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Als je in de buurt woont van Muntendam, dan kun je er heel veel zien!

   Beantwoorden

 5. Ilona Wielinga

  Wat een prachtige plek. Ik word altijd zo blij van paddestoelen, haha.

  Beantwoorden

 6. Nicole Orriëns

  Ik vind die rood met witte stippen paddenstoelen altijd zo mooi. Ik snap niet dat we die hier helemaal niet hebben in de Achterhoek. Ik hoop dat ze nog gaan komen.

  Beantwoorden

 7. Jouvence

  Wat een prachtige herfstige foto’s! Binnenkort ook maar gauw eens naar het bos.

  Beantwoorden

 8. Alexandra

  Oh wat prachtig, De vennen Muntendam, staat nu op mijn verlanglijstje. Lijkt me een prachtig gebied om te wandelen.

  Beantwoorden

 9. Melissa

  Nog niet echt op jacht maar nog niet gespot tijdens ons wandelingetjes. Hopelijk snel wel

  Beantwoorden

 10. Marijke

  Wow, wat een mooie herfstplaatjes! Ik hou van wandelen, dus zet de Heemtuin zeker een keer in de agenda!

  Beantwoorden

 11. monique

  Wat super mooi! heerlijke plaatjes!

  Beantwoorden

 12. Rory

  Wat mooi! Ik heb ze ook nog niet eerder in het echt gezien. Prachtige foto’s. Vroeger – toen we eens bij mijn familie in Duitsland logeerden – gingen we op (eetbare) paddestoelenjacht. Alleen stuitten we toen op een – volgens mij onschuldig – slangetje en mijn moeder ging wat uit haar dak. Vlak erna stopten we onze tocht 😉 Ik weet het nu nog.

  Beantwoorden

 13. Daphne - verdraaidmooi

  Wat een prachtige herfstfoto’s! Ik heb spontaan zin om wat meer herfstspullen in mijn interieur te zetten.

  Beantwoorden

 14. An

  Echt mooi. Ik had bovendien nog nooit over dit natuurgebied gehoord.

  Beantwoorden

 15. Chloë

  Oooh dit is echt toch een zalig seizoen! ?????

  Beantwoorden

 16. Gabrielle

  Wat een mooie foto’s, ik vind het ook echt geweldig om tijdens het wandelen op zoek te gaan naar paddenstoelen en ze te fotograferen 😉

  Beantwoorden

 17. Manon

  Wauw, dit is toch wel hoe paddenstoelen eruit horen te zien! Prachtig.

  Beantwoorden

 18. Caroline - HippeShops

  Helaas nog geen tijd voor gehad maar deze paddenstoelen zijn echt geweldig om te zien!

  Beantwoorden

 19. Stefaan De Winter

  Echt super leuk die foto’s van de paddenstoelen! ondanks dat ik niet echt hou van de herfst vind ik de natuur in dit seizoen wel weer prachtig!

  Beantwoorden

 20. Sherry

  Nee nog nooit geweest maar het ziet er gezellig uit. Ik zou graag een keer willen.

  Beantwoorden

 21. Marcella

  Wat gaaf, al die rood-witte mooierds!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.