Plitvici meren Dalmatië Kroatië zomer

Onze zoektocht naar een bestemming voor de zomer

Vorige week deelde ik vier potentiële bestemmingen voor de zomer met jullie. Inmiddels zijn de plannen concreet en hebben we zelfs al geboekt. Dat klinkt allemaal heel eenvoudig, maar zo’n hapklare brok was het toch niet helemaal. Dus nieuwsgierig hoe wij uiteindelijk bij onze bestemming zijn gekomen? Lees dan lekker verder!

Auto of vliegtuig?

Tot voor kort waren we echte autovakantieliefhebbers. Gewoon lekker tijd aan jezelf en onderweg even stoppen bij zo’n typische Duitse Raststätte voor een lekker broodje. Toch stond het dit jaar niet vast dat we met de auto op pad zouden gaan. Reden hiervoor was dat we door omstandigheden niet te lang weg kunnen en daardoor niet meer dan 1000 km willen rijden. Op die manier zouden we er in één dag kunnen komen en niet teveel reisdagen kwijt zijn. Klinkt logisch, maar toch begon het bij mij te knagen.

Wil ik überhaupt wel met de auto op pad dit jaar? Wil ik niet veel liever, ondanks de stress dat het vliegen mij kan geven, met het vliegtuig ergens heen? Uiteindelijk waren we het erover eens dat het niet zozeer het vliegtuig was dat de doorslag gaf, maar wel het feit dat we gewoon graag naar een zonzekere bestemming willen en met slechts 1000 km op de teller zit je, zeker in juni, dan vaak nog net aan de verkeerde kant. Tel daarbij op dat bestemmingen als Spanje, Portugal en Griekenland ons ook echt het vakantiegevoel geven. Oostenrijk en Frankrijk voelen veel meer als soort van thuis aan, zeg maar. Het vliegtuig dus!

Spanje of Griekenland dus?

Rhodos potentiële bestemming
@Pixabay

Nou, nee, beide landen zijn het niet geworden. Voor Spanje konden we leuk geprijsde tickets vinden, maar een leuk geprijsde accommodatie in juni ergens op Mallorca of aan de Costa Blanca? Niet echt, tenzij we bereid waren om flink in de geldbuidel te tasten en dat was nu net niet onze bedoeling.

Wat betreft Griekenland, daar waren juist de accommodaties niet het probleem, maar de tickets. Ook qua dagen en tijdstippen kwam het niet echt goed uit, dus moesten we opnieuw gaan zoeken.

Macedonië misschien?

Vriendinnetje D. appte een leuke aanbieding voor Macedonië, maar dat was een bestemming dat überhaupt nog nooit bij ons was opgekomen. Dus dankzij google zagen we al snel dat het absoluut een leuke bestemming is met genoeg mogelijkheden voor leuke uitstapjes. Bijna waren we overtuigd, maar toen ik iets las over een niet zo goed wegenstelsel (lees: puin en schildpadden op de weg) gevolgd door een opmerking over Macedoniërs als zijnde kamikaze rijders, kreeg ik het toch lichtelijk benauwd. Maar wat dan wel?

‘Reisbureau A’ bracht uitkomst

Dalmatië Kroatië zomer
@Pixabay
Plitvici meren Dalmatië Kroatië zomer
@Pixabay

Vriendinnetje A. melde zich ook op whatsapp en al snel kwam het gesprek over de naderende zomervakantie. Ik noemde Macedonië, zij noemde Kroatië. Dat klonk direct aantrekkelijk, maar waar in Kroatië? Voor mij stond direct vast dat we dan ook een dagje naar de Plitvice meren willen, maar wat is dan een geschikte centrale plek, want rondreizen was niet onze bedoeling. Gewoon lekker op dezelfde plek en van daaruit de omgeving verkennen.

Trogir Dalmatië Kroatië zomer
@Pixabay

Mijn telefoon bleef vervolgens maar bliepen, want voor ik het wist, had reisbureau A. het al helemaal uitgedokterd. Vliegen op Zabar, verblijf in Biograd na Moru en vandaar uit is het ‘slechts’ twee uurtjes rijden naar de Plitvice Meren. Vanuit Biograd zouden we dan ook naar Sibenik en Trogir kunnen gaan, maar ook Nationaal Park Krka en enkele eilanden voor de kust waren een bezoekje meer dan waard, aldus vriendinnetje A.

Ook enkele links van potentiële accommodatie werden over en weer geappt en voor ik het wist, was alles in kannen en kruiken!

Kroatië, here we come!

We gaan dus op ontdekking in Kroatië want voor ons wordt het een eerste kennismaking met dit land wat jaarlijks duizenden Nederlanders trekt. Al met al zullen we 11 dagen op pad zijn in de provincie Dalmatië. Overbodig te zeggen misschien, maar we kijken er allebei enorm naar uit om weer een nieuw land te ontdekken!

Ben jij al eens in Dalmatië geweest? Zo ja, tips zijn welkom!

12 comments

 1. Naomi

  Ahh wat leuk! Biograd na Moru is voor mij een beetje mn tweede woonplaats geworden! Ik ben er al zo’n 5 keer geweest en kan het echt aanraden! Geweldige boulevard, leuke winkeltjes en restaurantjes en enorm veel gezelligheid! Inderdaad is er vanaf daar enorm veel te doen, persoonlijk vond ik Krka (waar je een foto van hebt geplaatst) mooier dan Plitvice. Bij krka kan je bijvoorbeeld ook zwemmen voor de waterval! Ga ook zeker een dagje naar de stad Split, ook echt een aanrader, net als Zadar! Je zult je zeker niet vervelen. Veel plezier alvast!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Leuk om te horen! Dus Krka is nog mooier dan Plitvici? Dat belooft dan wat! Split stond nog niet echt op ons lijstje, maar dat is vooral vanwege de afstand, misschien toch maar overwegen.

   Beantwoorden

 2. lodi

  Ik ben hier nog noot geweest, ik ben benieuwd wat jullie er van vinden. Mooi weer is wel heel belangrijk voor de vakantie, wij gaan naar de bergen en wachten altijd tot het laatste m moment op definitief de keuze te maken, wat het gaat worden, want drie weken regen in je tentje zit je ook niet op te wachten.

  Beantwoorden

 3. Anette

  Wat ontzettend leuk Wanda, ein-de-lijk Kroatië 😉 Er is zoveel te zien, te doen dus dat wordt genieten. En ’s avonds lekker eten en drinken en dan alle indrukken van die dag doornemen, love it! Leuk om te lezen dat Naomi Biograd zo goed kent en dus ook enthousiast is. Met zoveel tips kom je straks nog dagen te kort ha..ha. Dus tja, dan weet je nu al dat je een keer terug moet. Dan zou je Split als uitvalsbasis kunnen gebruiken en ook dan heb ik uiteraard nog veel tips want wij zijn nu zelf 3x in Kroatië geweest (van noord naar zuid) en dat zal beslist niet de laatste keer zijn. De cultuur, het klimaat, de natuur en het lekkere eten & drinken maken het voor mij een ideale vakantie bestemming. En ook de mensen vonden wij erg gastvrij en vriendelijk. Alvast heel veel plezier met de voorpret! Ciao, ciao

  Beantwoorden

 4. Anne - Ditisanne.nl

  Leuk! Ik ben alleen in Dubrovnik geweest maar Kroatië als land beviel mij erg goed! Hebben ook nog een roadtrip naar Bosnië gemaakt en dat staat nu helemaal op mijn lijst om nog eens te bezoeken.

  Maar Plitvice moet ook supermooi zijn inderdaad dus ben heel benieuwd naar jullie ervaringen!

  Beantwoorden

 5. Janet

  Kroatie staat ook hoog op mijn lijstje! Mijn zus gaat er in de meivakantie heen, ik ben erg benieuwd! Bij het kiezen van mijn bestemming voor de zomer heb ik me laten leiden door goedkope vliegtickets. Uiteindelijk is het Jordanië geworden.

  Beantwoorden

 6. Rory

  Ach! Ik keek er al jaren geleden naar, maar het is er nooit van gekomen. Laatst wilde ik het er nog over hebben met H. als potentiële zomervakantie-tip maar uiteindelijk lazen we dat je ook voor Kroatië inentingen moet hebben? En dat willen we nog niet voor ons dochtertje. Het wordt voor ons dit jaar Frankrijk (met de auto. Terwijl we eigenlijk altijd met het vliegtuig gaan). Heel veel plezier in Kroatië. Het schijnt inderdaad prachtig te zijn.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Inentingen voor Kroatië? Geen idee joh, heb ik nog nooit gehoord

   Beantwoorden

 7. Nicole Orriëns

  Ik ben daar nog nooit geweest, maar het klinkt goed. Het doet me denken aan die gelijknamige honden!

  Beantwoorden

 8. Stefaan De Winter

  Ik hoor bij vrienden dat het er prachtig is! Ook niet te duur om te eten en te drinken. het staat ook op men lijstje maar zal nog niet voor dit jaar zijn.

  Beantwoorden

 9. Bryan

  Ooh lijkt mij een fantastische bestemming. Bij ons staat die ook al lang op het verlanglijstje.

  Beantwoorden

 10. Kristof

  Zelf ben ik een grote liefhebber van Griekenland! Spanje heb ik ook wel een keer gedaan, ook leuk maar minder dan Griekenland.
  Kroatie heb ik al veel van gehoord maar nog niet geraakt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.