Hotton Ardennen

Internet op vakantie? Een must of rust?

Tegenwoordig kun je binnen de Europese Unie gewoon gebruik maken van je internetbundel zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht. Ideaal natuurlijk, maar het betekent ook dat je, mits je je bundel aan hebt staan, altijd bereikbaar bent tijdens je vakantie. Wil ik dat wel of vind ik het juist wel lekker om tijdens een vakantie meer offline te zijn? Daar kom je vandaag dus achter op mijn blog!

Is internet een must tijdens onze vakantie?

Ja en nee. Voor mijn vriend in ieder geval wel, want zo kan hij zijn mail even checken en desnoods reageren. Dat neemt vaak hooguit een uurtje per dag in. Wat dat betreft zorgen we er in ieder geval wel voor dat we een accommodatie hebben inclusief wifi. Het liefst gratis natuurlijk, maar tegen een kleine vergoeding is het ook nog prima te doen. Voor mij is het niet direct een eerste vereiste omdat ik een bundel heb en dus daar nu gratis gebruik van kan maken tijdens onze vakantie.

Maar wil ik wel continu ‘aan’ staan tijdens vakantie?

Aquabrava Begur Costa Brava Spanje

Nou, nee, dat hoeft voor mij dus echt niet. Wat dat betreft vind ik het ook wel jammer dat die roamingkosten niet meer van toepassing zijn. Begrijp me niet verkeerd hoor, ik zit echt niet op meer kosten te wachten, maar nu komt het, het kost jezelf nu wel meer discipline om offline te zijn doordat het zo verdraaid gemakkelijk is om gewoon je bundel aan te zetten en dus continu ‘aan’ te staan.

Even direct een foto delen op Instagram Stories, even inchecken bij dat leuke restaurantjes zodat je vrienden op Facebook weten waar je zit te genieten. Het is allemaal wel heel verleidelijk en gemakkelijk. In het tijdperk van de roamingkosten was ik alleen ’s avonds bereikbaar als we terug waren in de accommodatie en dus gebruik konden maken van de wifi. Nu zonder die roamingkosten betrap ik mijzelf erop dat ik ook overdag toch even wat vaker iets plaats op Instagram of alvast het thuisfront wat fotootjes app.

Vakantie betekent vooral genieten en ontspannen

Hotton Ardennen

Natuurlijk zal ik ook deze vakantie weer de nodige foto’s maken met mijn telefoon en die her en der delen, maar wel met mate. Laat staan dat ik overdag continu ‘aan’ sta, dus ik wil echt proberen om mijn bundel gewoon uit te zetten tijdens de vakantie en alleen gebruik te maken van de wifi in ons appartement.

Maar ook in ons appartement wil ik niet, net zoals menig avond thuis, alleen maar online zijn. Ook tijdens mijn vakantie draait de wereld wel gewoon door en hoef ik niet alles direct mee te krijgen. Ook het appen wil ik in de vakantie wat meer aan banden leggen. Aangezien ik de leesflow weer helemaal te pakken heb, wil ik dit zeker ook in de vakantie gaan doen. Lijkt me heerlijk om op ons balkon te ontspannen met een goed boek terwijl de zon op mijn snufferd schijnt of juist net ondergaat.

Kortom, vakantie draait om minder online zijn. Hoe zit dat bij jou?

16 comments

 1. Mrs. T.

  Ik wil toch elke dag wel online kunnen zijn. Nieuws lezen, bloggers bijhouden, facebook, instagram, wat woordjes leggen. Dat soort dingen.

  Beantwoorden

 2. Saskia

  Als ik vakantie heb ben ik veel minder online en ik laat hem zelfs uit (wifi/internet want gebruik hem uiteraard wel voor foto’s) als ik echt op vakantie ergens ben. Heerlijk even offline! Dit weekend wil ik mijn telefoon ook lekker links of rechts laten liggen.

  Beantwoorden

 3. Balou

  Ik zeg.. goed bezig! Het is ook belangrijk te genieten van al dat moois om je heen en je er echt bewust van te zijn! Foto’s maken is altijd super mooi voor herinneringen!

  Beantwoorden

 4. Henk

  Omdat we vaak bergvakanties hebben kijk ik tijdens vakanties altijd even actuele weer, en ook zaken als treintijden, maar Facebook, mail etc laat ik die weken links liggen. Wereld vergaat niet met 2 weken geen social media etc.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Mail check ik idd niet, Social media wel, maar dan vooral Instagram stories

   Beantwoorden

 5. Maaike | Travelbliss

  Toegang tot internet vind ik toch wel belangrijk. Even het nieuws checken, dingen opzoeken of een berichtje sturen. En met een stel pubers is internet echt wel een must 😉 Maar tijdens de vakantie zit ik veel minder op social media dan anders. Maar het is ook een mooie manier om contact te hebben met het thuisfront. Bellen via Whatsapp is helemaal super.

  Beantwoorden

 6. Sofie Vanden broeck

  Ik verwijder bewust mijn gmail applicatie zodat ik geen werkmails kan lezen. Andere apps (sociale media) hou ik wel! 🙂

  Beantwoorden

 7. Amy

  Goed onderwerp Wanda. Ik merk bij mijzelf namelijk hetzelfde: door het altijd kunnen internetten binnen de EU ben je ook altijd online. Afgelopen zomer merkte ik dat ik in de eerste week ook helemaal niet loskwam van mijn werk, omdat er steeds mails binnen kwamen. Ook de discipline om social media links te laten liggen heb ik niet zo.. Voor komende zomer wil ik daar wel een soort challenge van maken voor mijzelf, minder online zijn en bijvoorbeeld meer lezen.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik kan gelukkig mijn zakelijke mail niet inzien op mijn telefoon en de laptop waarop het wel kan, is niet de laptop die we mee nemen dus dat scheelt een hoop. Social media links laten liggen, vind ik ook lastig, maar is deels wel gelukt deze vakantie

   Beantwoorden

 8. Wendy Schuchmann

  Ik ga dit jaar niet op vakantie, maar neem wel verlof op (vakantie aan huis :)). Als ik verlof heb, lees ik niet mijn werkmail. Mijn gewone mail, social media en blog houd ik wel bij.

  Beantwoorden

 9. Francis | Mamazetkoers

  Ik vind internet voor de kids (af en toe even afschakelen achter de tablet) echt wel een must hoor!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Deels snap ik dat wel, maar tegelijkertijd… Wij hadden als kind ook geen internet dus hoe deden onze ouders het dan?

   Beantwoorden

 10. Sabine

  Het is wel fijn hoor die internetbundel door heel Europa. Even snel de route checken, als je aan het wandelen bent, een appje naar de rest van het reisgezelschap dat elders is, enzovoort. Daarnaast vind ik het op een regenachtige dag tijdens de vakantie ook heerlijk om de hele dag een beetje te switchen tussen een boek, filmpje of serie (op de laptop via Netflix) en lekker bloggen. Online zijn hoort voor mij gewoon bij het dagelijks leven tegenwoordig. Ook op vakantie.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Serieus? Vind je dan niet dat je minder geniet of minder tot rust komt als alles gewoon doorgaat? Vroeger hadden we het ook niet en vermaakten we ons ook prima.

   Beantwoorden

 11. Lizzie

  Ik hoef het niet de hele dag, maar vind het toch wel prettig als ik even kan inloggen.

  Beantwoorden

 12. Saskia

  Ik ben zo’n vreemd twijfel gevalletje. Op de camping hebben we gewoon heel slecht bereik. En dat kan soms héééérlijk zijn. je bent dan ook echt ‘uit’. Even geen appjes en facebook en instagram. Maar soms zou ik ook wel willen werken aan mijn blog daar. Met uitzicht op het bos met een kop thee binnen handbereik.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.