Kasteel Cannenburch Veluwe Nederland

In beeld: Wandelen bij Kasteel Cannenburch

Heb jij ooit gehoord van Kasteel Cannenburch? Ik tot voor kort ook niet hoor, maar daar kwam afgelopen weekend verandering in. Mijn ouders hadden namelijk een weekendje Epe geboekt en wij zochten ze daar gezellig op. Dé uitgelezen kans om weer op ontdekking te gaan op de Veluwe.

Met slechts beperkte tijd viel ons oog uiteindelijk op Kasteel Cannenburch in Vaassen, slechts een kwartiertje rijden vanaf het park, dus ideaal om op zondagmiddag even naar toe te gaan. Enige nadeel was wel, het kasteel was nog gesloten voor het publiek. Vanaf 1 april kun je het kasteel wel bezoeken, maar wij moesten het doen met de buitenkant en een wandeling door het omringende park. Gaan jullie met mij mee?

Kasteel Cannenburch

Kasteel Cannenburch Veluwe Nederland

Mijn ouders maakte ik wijs dat niemand minder dan Maarten van Rossem (bekend van De Slimste Mens o.a.) eigenaar is van dit kasteel, maar dit is dus niet het geval. Ene veldheer, Marten van Rossem kocht het kasteel in 1543. Toentertijd een ruïne en dankzij deze Van Rossum werd er op deze plek een heus kasteel herbouwd.

Door de jaren heen is het kasteel diverse keren verkocht en is er van de oorspronkelijke versie niet zoveel meer over. Inmiddels is het kasteel eigendom van Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen en is het kasteel in ere hersteld. In het kasteel zelf is een museum gevestigd waar je meer te weten komt over het reilen en zeilen van de oorspronkelijke bewoners. Daarnaast kun je voor een versnapering terecht in het naastgelegen restaurant, ’t Koetshuis. Het andere pand deed ooit dienst als woning en opslag, maar bevat tegenwoordig een winkeltje en kun je een kijkje nemen in de nagemaakte woning van de rentmeester.

Het park rondom Kasteel Cannenburch

park kasteel Cannenburch

Hoewel het kasteel helaas nog gesloten was, is het toch een leuk uitje om even naar toe te gaan. Het park is weliswaar niet heel erg groot, maar wel mooi aangelegd. Je vindt er ontzettend veel rhododendronstruiken, nu natuurlijk nog niet in bloei, maar met een maandje ongetwijfeld wel. Vast en zeker een prachtig gezicht.

park kasteel Cannenburch

Daarnaast zijn er leuke bruggetjes en zie je bijna vanuit alle hoeken het kasteel opdoemen. Een gemarkeerde wandelroute is niet aanwezig, maar doordat het park bepaald niet groot is, kun je er prima op je gemak door heen slenteren.

Ook zijn er diverse in- en uitgangen, maar ik zou voor een rondwandeling kiezen zodat je uiteindelijk weer uitkomt bij het kasteel. En ja, dan is het aan te raden om je bezoek aan het kasteel c.q. park af te sluiten met een terrasje bij ’t Koetshuis. Ook binnen is het trouwens prima vertoeven, maar bij mooi weer is het terras een heerlijke plek om dit uitje mee af te sluiten!

Voor meer informatie over een bezoek aan dit kasteel, check hier de site.

Bezoek jij graag kastelen en zo ja, welke staat nog op je lijstje?

7 comments

 1. Linda schrijft ' t op

  Ik kom graag op de Veluwe dus dit kasteel ga ik onhouden.

  Beantwoorden

 2. Mirjam Hart

  Wat een mooie plek. Daar zou ik ook best eens met mijn camera willen wandelen. Wij hebben Kasteel Radboud in de buurt, maar dat is eigenlijk maar een klein ding. Er worden wel vaak markten rondom gehouden en dat is altijd erg leuk.

  Beantwoorden

 3. Gabrielle

  Ik ben dol op kastelen, ook hier ben ik wel eens geweest. De omgeving is echt prachtig om te wandelen!

  Beantwoorden

 4. Rory

  Schaam schaam. Ik heb dat – in Nederland – denk ik nog nooit gedaan. Zelfs Muiderslot niet. Laat staan andere kastelen. Waarom eigenlijk niet? Jij doet zoveel mooie wandelingen. Leuk om mee te lezen en zelf inspiratie door op te doen.

  Beantwoorden

 5. Nicole Orriëns

  De provincie Gelderland is best heel groot, want ik woon erin, en ik had hier nog nooit van gehoord. Wat een prachtig kasteel zeg!

  Beantwoorden

 6. Tessa

  Ik bezoek graag kastelen en paleizen. Versailles staat heel hoog op mijn wenslijst

  Beantwoorden

 7. Cynthia

  Wat een mooie plek. Maarten van Rossem zal wel balen dat ie niet de echte eigenaar is van die mooie plek. Hihi!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.