Het Schierste Ploatje Veenkoloniën: Opdracht 3 Water

Na opdracht 1 Natuur en opdracht 2 Lekker Lokaal draaide het bij opdracht 3 om Water. Een onderwerp waar je alle kanten mee op kan. Zeker in de Veenkoloniën! Benieuwd wat ik er uiteindelijk van heb gemaakt en hoe dat door de jury is beoordeeld?

Het Schierste Ploatje: Water

Net als bij de eerste opdracht was ook opdracht drie vrij breed. Ga je voor een activiteit op het water of ga je voor bijvoorbeeld een foto van één van de kanalen die de Veenkoloniën rijk is? Of heb je nog iets anders in gedachten?

Activiteiten vastleggen op water vraagt om spelen met sluitertijden en aangezien ik bepaald niet de meest technisch ingestelde fotograaf ben, leek mij dit niet iets waar ik hoog mee zou scoren. Alleen sprak mij een foto van een kanaal ook niet direct aan en om nu de hele dag te gaan staan wachten tot er een leuk bootje voorbij kwam varen…

Maar wat dan wel? Vooral omdat ik vanwege mijn vakantie maar beperkt de tijd had om mijn foto te maken. Normaal staat er twee weken voor, maar nu had ik slechts één week om op pad te gaan en te gaan kijken naar wat geschikt zou kunnen zijn.

Water gebruiken als reflectie

Bij Opdracht 1 had ik al water gefotografeerd als onderdeel van mijn Veenkoloniaal landschap. Maar deze plek was ook zeker geschikt voor opdracht 3, want aan de andere kant stond namelijk een oude fabriek, tegenwoordig in gebruik als hal voor rommelmarkten, en mij leek het juist leuk om hiervan de reflectie in het water vast te leggen.

Zo gezegd zo gedaan, alleen dat viel nog best wel tegen. Volgens mij ben ik in totaal drie keer terug geweest op deze locatie, maar het lukte mij niet om de reflectie zo te krijgen dat ook de letters De Toekomst, duidelijk zichtbaar waren in het water. Balen dus, want wat nu?

Een rondje Veenkoloniën bracht mij in Oude Pekela en daar zag ik een ander fabriekspand, HempFlax, gelegen aan het Pekelderdiep. Water, reflectie, brug, dit moest hem wat mij betreft gaan worden.

Ook dit was nog niet zo simpel, want het was opnieuw best wel lastig om de reflectie juist te krijgen. Uiteindelijk maakte ik onderstaande foto waardoor ik met een tevreden gevoel op vakantie kon gaan.

Heel eerlijk? Ik was er eigenlijk van overtuigd dat dit wel een top 3 klassering zou opleveren, maar helaas. Ik werd ‘slechts’ vijfde.

Het oordeel van de jury

Per opdracht krijgen we niet alleen te horen op welke plek we zijn geëindigd, we krijgen ook een heus juryrapport met daarin per deelnemer het oordeel van de jury inclusief tips en toelichting.

Benieuwd wat de jury zei over mijn foto?

Jouw foto laat duidelijk de Veenkoloniën zien. Dat je zo specifiek voor de regio hebt gekozen, is een plus. De foto vertelt een verhaal, de compositie is mooi en weloverwogen. We missen de actie in deze foto en de nadruk ligt op de fabriek. Wel laat de foto mooie kleuren zien en vindt de jury de vlaggen en de weerspiegeling mooi. Het lijnenspel is keurig en kijkt lekker weg. Scherpte/diepte kon beter. Tip: de foto had mogelijk iets lager genomen kunnen worden waardoor je nog een mooiere weerspiegeling krijgt en de nadruk meer op het water was komen te liggen. Mogelijk wat hoge grassprieten op de voorgrond (denk aan opdracht 1 en de tips van Melvin). Technisch een mooie foto maar misschien wat vlak. Wel een mooie vijfde plaats voor jou Wanda!

Kan ik mij daarin vinden? Absoluut! Door inderdaad vanaf ooghoogte te fotograferen, draait het in mijn foto meer om de fabriek dan om het water. Een gemiste kans waar ik wel van baal, maar tegelijkertijd blij met de opmerking over de compositie, weerspiegeling en het lijnenspel.

Benieuwd naar de andere foto’s? Check dan hier de volledige uitslag

En dan opdracht 4

Na Natuur, Lekker Lokaal en Water draait het bij opdracht 4 om Industriële Architectuur. Een heel mond vol én ja, ook een behoorlijke uitdaging. Architectuur is één ding, maar industrieel? Ik ga in ieder geval weer mijn best doen en zal ook zeker de tips in mijn achterhoofd hoofd houden!

7 comments

 1. Yova

  Och dit is zeker heel spannend voor Jury. Ik ben zeker heel benieuwd of deze foto goed is. Spiegeling op de water had moet beter stil zijn. Maar ik vind heel mooi dit kunnen doen. Succes voor jou. Ik hoop dat je wint. Fijne dag verder.

  Beantwoorden

 2. Kijkje in huis en tuin

  Wat een mooi komentaar heb je gekregen over je zelfgemaakte foto met de weerspiegeling in het water.

  Beantwoorden

 3. Nicole Orriëns

  Wat klinkt dat leuk zeg! Op die manier foto’s maken, in opdracht van. Dat lijkt mij zelfs erg leuk, terwijl ik helemaal niet van het fotograferen ben.

  Beantwoorden

 4. Jouvence

  Wat een mooie foto en wat een toffe opdrachten! Jammer dat je op de 5e plaats bent geëindigd met deze mooie foto.

  Beantwoorden

 5. Tania

  Ik vind het resultaat mooi geworden hoor. Handig dat je ineens ook tips van de jury krijgt

  Beantwoorden

 6. Tessa

  Wat een fijne en bruikbare tips krijg je in het juryrapport. Succes met de volgende uitdaging

  Beantwoorden

 7. Amina

  Betekent ‘Het Schierste Ploatje’, Het mooiste plaatje in het Fries? Wat leuk! En wat een mooie foto’s, ook zeker die eerste die je maakte! Een mooie 5e plek. Ben heel erg benieuwd naar je volgende opdracht xxx

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.