Värmland

Fotoblog | Ons weekje in Värmland (2)

Ergens heb ik het gevoel dat onze trip naar Zweden alweer een tijdje terug is. Toch is het nog maar slechts 7 weken geleden. Het rare is dat ik echt goed moet nadenken wat we zoal hebben gedaan. Op de één of andere manier waren er gewoon te weinig highlights. Althans, stukken minder dan tijdens vorige vakanties. Maar goed, over de eerste dagen in Värmland konden jullie hier al lezen. Hoogste tijd dus voor deel 2 van Värmland!

Dinsdag 21 juni

Nadat we wat hebben rondgekeken in Munkfors zelf, rijden we door richting Hagfors. Hier zou zich volgens mijn gids een uitzichttoren moeten bevinden met een spectaculaire uitzicht. Reden genoeg om op onderzoek uit te gaan dus! Eenmaal in Hagfors aangekomen, volgen we de bordjes richting de uitzichttoren. Het wordt goed aangegeven maar toch raken we even in verwarring als we de verharde weg verlaten en uiteindelijk bij het einde komen. Ja, er staat inderdaad een uitzichttoren maar deze ziet er uit alsof ie de laatste tijd niet meer is beklommen door wie dan ook. We vragen ons dan ook af of het wel vertrouwd is. Maar nieuwsgierig als we zijn, besluiten we toch naar boven te klauteren.

Hagfors Värmland

Meer dan hierboven valt er niet te zien, dus we houden het vrij snel voor gezien. Ook het centrum van Hagfors stelt niet veel voor dus we gaan maar gewoon wat toeren en komen onderweg nog langs een paar mooie meren.

Värmland

Värmland

Gelukkig voor ons valt alles vandaag eindelijk op zijn plaats. Zo schijnt het zonnetje volop, worden we getrakteerd op mooie blauwe luchten met prachtige wolken én kunnen we voor de verandering bij de meren komen. Dat alles zorgt er wel direct voor dat we toch het gevoel krijgen dat Zweden best een mooi land is. Ons weliswaar te rustig en te eentonig qua landschap maar ondanks dat genieten we zeker vandaag.

Värmland

Värmland

Woensdag 22 juni

Vandaag doen we het lekker rustig aan. We merken dat het vele autorijden zijn tol begint te eisen. De vermoeidheid slaat toe, net als eigenlijk ook de verveling. Een verschijnsel wat ons raar voor komt omdat we normaal altijd tijd tekort komen. Maar op dit moment weten we het gewoon niet. We luieren wat aan en gaan ’s middags even lopend naar het centrum van Munkfors. Onze route brengt ons opnieuw langs de ‘waterval’ van Munkfors. Dit keer besluiten we ook om een kijkje te nemen bij het nabijgelegen museum over de ijzerindustrie wat vroeger zijn hoogtij vierde in Munkfors.

waterval Munkfors

ijzerfabriek Munkfors

Donderdag 23 juni

Nog één keer pakken we toch de auto. Vandaag staat Karlstad op de planning. Dit is één van de grotere steden in Värmland en ligt aan de twee grootste meren die Värmland rijk is. Het is zeker een stadje waar het goed vertoeven is. Het winkelaanbod is groot en je vindt er diverse leuke cafeetjes en restaurants. Wij zijn het niet gewend maar in Zweden is het bijvoorbeeld heel gebruikelijk om tussen de middag uitgebreid warm te eten. Voor een vrij schappelijk prijsje, zo’n € 12,= p.p kun je genieten van een heerlijke maaltijd inclusief drinken en een kop koffie of thee na.

Karlstad Zweden

Na wat rondgeslenterd te hebben, gaan we richting het schiereiland Hammarö. Dit schiereiland ligt in het grootste meer van Zweden, Vänern. Een groot deel van het schiereiland is onverhard en bestaat voornamelijk uit rustige, gemakkelijk te berijden landwegen waar we maar heel af en toe een andere voertuig zien.

Hammarö

Wat vooral opvalt, is dat het echt overal echt ontzettend rustig is. Misschien zijn we gewoon te vroeg in het seizoen, want alles oogt heel erg verlaten. Op een gegeven moment komen we bij een camping terecht en ook daar zien we weinig toeristen. Het is wel mooi meegenomen voor de foto’s trouwens!

Hammarö

Vrijdag 24 juni

Onze laatste dag in Zweden is aangebroken! Het gekke is dat ik voor het eerst het wel prima vind om naar huis te gaan. Waar ik normaal absoluut niet naar huis wil en vriendlief altijd probeer over te halen om langer te blijven, wil ik dit keer maar wat graag naar huis.

Sunne

Op onze laatste dag gaan we naar Sunne, een klein havenplaatsje. Hier verkennen we nog een beetje de omgeving en ga ik op jacht naar nog een paar mooie foto’s.

Sunne

Värmland

Zaterdag 25 juni

Met gemengde gevoelens verlaten we Zweden. Het land heeft gewoon niet die indruk op ons gemaakt als waar ik zeker van was uitgegaan. Te weinig highlights en vooral geen WOW-effect. De natuur is er zeker mooi maar in onze ogen bepaald niet indrukwekkend. Het is vooral veel van hetzelfde, overal bomen en overal meren. Misschien hebben we het gewoon verkeerd ingeschat of misschien zelfs wel onderschat. Feit is dat het een bestemming is waarvan ik heel sterk het gevoel heb dat het bij een éénmalige trip zal blijven.

Voordat jullie nu denken dat we Zweden helemaal niks vonden, dat is echt niet zo. We hebben heus wel mooie plekken gezien maar zoals gezegd waren we er niet van onder de indruk. Misschien teveel verwend door onze bestemmingen in het verleden. Dat overkomt je soms en dat hebben we in Zweden helaas ondervonden. Zo moesten we continu zoeken naar wat we wilden gaan doen. Informatie is schaars en draait eigenlijk ook allemaal maar om één ding, namelijk de natuur. Ook de lokale bevolking én zelfs de Nederlandse bakker in Munkfors konden ons niet aan andere bezienswaardigheden helpen. Op onze vraag wat we nu echt gezien moesten hebben in Värmland werd ietwat meewarig gemompeld dat er niet zoveel is, behalve meren.

Hoe dan ook, we zijn er geweest, we weten nu hoe Zweden is én ook dat het blijkbaar geen land is wat bij ons past.

10 comments

 1. Morgaine

  Ik snap je wel, als ik al hoor dat mensen naar Zweden gaan, dan gaan ze voor de rust en de stilte, niet voor bezienswaardigheden, hahahaha

  Wat ik wel hoor, is dat velen richting Noorwegen gaan dan, met al zijn fjörden waar je dan ook doorheen kunt varen en de rest is ook van hetzelfde? je zit zo noordelijk dus ja dat er veel bomen en meren zijn is eigenlijk logisch.

  Ik snap het helemaal, het staat bij mij ook niet in de top 10 of zo…

  X

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Noorwegen lijkt me idd ook stukken mooier. Twee collega’s zijn er dit jaar geweest en als ik die foto’s zie, dan is dat echt wel WOW. Maar goed, we hebben voor Zweden gekozen en we weten nu tenminste dat het land niet helemaal bij ons past maar dat is natuurlijk ook prima.

   Beantwoorden

 2. Sabine

  Ondanks je gevoel toch weer prachtige foto’s! En ja zoals ik eerder zei: ik ben van zuid naar noord Zweden gereden en al die tijd is het landschap precies hetzelfde. Ik vond het noorden in Lapland wel echt heel mooi. Als je echt spectaculaire natuur en steden wilt zien zouden jullie Noorwegen kunnen bezoeken. Ondanks dat ik je gevoel zeker deel vond ook ik het best een mooi land! Alleen niet spectaculair mooi zoals Noorwegen of Oostenrijk. Nu weten jullie dit iig en weer een ervaring rijker! En toch prachtige plaatjes 😀

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Noorwegen willen we zeker nog eens naar toe maar dat zal volgend jaar vast niet gaan gebeuren. Dan willen we toch wel een meer zonvaste bestemming. Nu 2 jaar toch wat minder geluk gehad met het weer en ook dat bepaalt natuurlijk wel je vakantiebeleving.
   Ja, over de foto’s ben ik ook wel erg tevreden hoor!

   Beantwoorden

 3. Sanne

  Mooie foto’s heb je daar gemaakt. Ik vond het uitzicht wel heel mooi, daar zou ik uren naar kunnen kijken. 🙂 Op ons lijstje staat ook al Noorwegen, je weet maar nooit. 🙂

  Beantwoorden

 4. Zo simpel is dan geluk

  De meren zijn wel echt prachtig om te zien zeg. Overigens denk ik dat het qua rust ook niet iets voor mij zou zijn om Zweden te bezoeken.

  Beantwoorden

 5. Marcella

  Toch jammer dat Zweden tegenviel. Het is toch ’t fijnste om thuis te komen met een wauw-gevoel. Maar ik herken het wel, uit Cuba kwam ik ook niet met dat wauw-gevoel. In ons geval kwam het waarschijnlijk ook doordat we ziek werden, maar verder is er ook gewoon heel weinig te zien en doen. Toch ben ik trouwens nog wel benieuwd naar Zweden. De rust lijkt me ergens juist ook wel fijn! Maar ik zal vooraf dan wel flink wat wandelingen uitzoeken, zodat we ons niet snel vervelen 😉

  Beantwoorden

 6. Stéphanie

  Tja, en als ik deze foto’s weer zie, dan denk ik dat Zweden toch wel iets voor mij is. Voor een weekje ofzo, in combinatie met Denemarken of Noorwegen, dat lijkt mij wel leuk. Je foto’s stralen de rust uit waar ik zo van hou. Ook zie ik mezelf daar al wandelen. Wel zou ik, omdat de wandelpaden volgens jou niet echt zijn onderhouden, goed voorbereid op pad gaan.

  Beantwoorden

 7. Wanda

  Ik zou Zweden zeker combineren met Noorwegen. Denemarken is mooi maar ook nogal vlak terwijl je in Noorwegen natuurlijk juist de fjorden en de bergen hebt. Om te wandelen moet je inderdaad goed voorbereid op pad gaan, veel wandelroutes zijn door de jaren heen ‘verdwenen’ of inmiddels niet meer goed begaanbaar.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.