Tuk Tuk Lissabon

Doen in Lissabon: de stad verkennen per Tuk Tuk!

Normaal verkennen wij een stad vooral lopend, maar in Lissabon maakten we voor het eerst een rondrit met een Tuk Tuk. En ja, dat is ons ontzettend goed bevallen. Okay, het is zeker niet de goedkoopste manier om een stad te zien. Maar daar staat wel tegenover dat je geen last krijgt van zere voeten! Plus met een beetje geluk heb je een hele leuke gids die je plekken laat zien waar je anders waarschijnlijk niet was gekomen!

Hoe belanden wij ineens in een Tuk Tuk?

Op onze derde dag in Lissabon kwam ’s ochtends de regen met bakken naar beneden, dus deden we het lekker rustig aan. ’s Middags klaarde het op en gingen we alsnog aan de wandel. Op ons dooie gemak slenterden we richting Placa do Comercio, het grootste plein van Lissabon.

Eigenlijk wilden we nog een keertje tramlijn 28 pakken, maar zo ineens raakten we in gesprek met een jonge dame bij een Tuk Tuk. Ik gok dat ze ons zag twijfelen en haar kans schoon zag. Om een lang verhaal kort te maken; ze liet ons de verschillende opties zien, vroeg waar we al waren geweest en beloofde ons dat Lissabon nog veel meer moois in petto had. En dat alles voor een ‘zacht’ prijsje van € 60,- voor een uurtje en € 100,- voor twee uurtjes. Best een hoop geld, zeker als je bedenkt dat een ritje met een tram slechts € 3,10 p.p. kost. Maar dan heb je er geen gids bij en kun je niet overal uit- en instappen.

Toch besluiten we om met Katarina mee te gaan. Waarom? Stukje nieuwsgierigheid, de beleving op zich willen meemaken en gezien de weersvoorspellingen misschien wel een leuk tijdverdrijf.

Met de Tuk Tuk door de wijken van Lissabon

* Baixo, Mouraria, Barrio Alto & Chiado

Al vrij snel nadat we zijn ingestapt, beseffen we ons dat ook dit een hobbelig ritje zal gaan worden. Katarina heeft er goed de gang in, maar heeft ook duidelijk door wat we leuk vinden om te zien. Gelukkig voor ons neemt ze ons mee naar de plekken waar we nog niet zijn geweest.

Santa Justa Lift Tuk Tuk Lissabon

Zoals het uitzichtpunt vanaf de Santa Justa Lift in de wijk Baixo. Deze 45 meter hoge lift is ontworpen door Raul Mesnier du Ponsard, een student van Gustave Eiffel (inderdaad, van de Eiffeltoren in Parijs). Deze lift verbindt het centrum van Lissabon met het hoger gelegen Carmoplein en is uitgegroeid tot één van de topattracties van de stad. Wij hadden bewust deze lift links laten liggen gezien de lange wachtrijen. Nu komen we dus alsnog op dit uitzichtpunt! Daarnaast vertelt ze ons uitgebreid over de geschiedenis van de naastgelegen kerk, zonder dak, en over 25-04-1974, de dag van de revolutie in Lissabon.

Tuk Tuk Lissabon

Natuurlijk moet er gestopt worden bij een Miradouro, maar welke? Tijdens onze eigen verkenningstocht zijn we onder meer bij Miradouro das Portas do Sol en Miradouro da Santa Lucia geweest. Katarina besluit ons dan ook mee te nemen naar haar eigen favoriete uitzichtpunt, Miradouro da Senhora do Monte. Natuurlijk kun je hier lopend ook komen, maar dan is het wel een behoorlijke steile klim. Vanaf deze Miradouro heb je een fantastisch uitzicht op onder andere de Ponte 25 de Abril brug, het São Jorge kasteel en de oude wijken van de stad.

We stoppen bij kerken en sjezen door de wijk Mouraria waar de Fado muziek is ontstaan. Een wijk die tot enkele jaren geleden niet als veilig werd beschouwd, maar inmiddels is uitgegroeid tot een sfeervolle kleurrijke wijk.

Door heel Lissabon vind je op de meest onverwachte plekken ineens de mooiste streetart. Lastig vast te leggen vanuit een hobbelige Tuk Tuk, maar gelukkig voor mij is het mogelijk om af en toe even te stoppen.

Tuk Tuk Lissabon

Inmiddels zijn we aangekomen in de wijk Chiado en laat Katarina ons zien waar je volgens haar de lekkerste koffie van de stad kunt krijgen. Later die dag testen we het zelf en ja, het is echt ontzettend lekkere koffie! Sowieso is ook de aankleding van dit koffietentje super mooi om te zien.

Mini-stadswandeling door Alfama

Alfama Tuk Tuk

Onze toer sluiten we af in de oudste wijk van Lissabon, namelijk Alfama. Een wijk die zich kenmerkt door nauwe steegjes, veel kleine pandjes, cafeetjes en ’s avonds één al levendigheid is. Katarina neemt ons mee op een wandeling door een deel van Alfama en vertelt ons uitgebreid over de bewoners en het ontstaan van deze wijk.

Wasserette Alfama Tuk Tuk

Ze laat ons onder meer een kijkje nemen in de openbare wasserette van Alfama en laat ons kennismaken met Maria waar we getrakteerd worden op een typische Portugees drankje, Ginjinha. ‘Een bezoek aan Lissabon is niet compleet zonder dit te hebben geproefd’ volgens Katarina. Een kersenlikeur geschonken in cupjes van Brugse chocola en ja, het smaakt heerlijk!

Via een kleine omweg vanwege feestvierende carnavalsgangers komen we weer bij Placa do Comercio uit. Onze twee uur durende rondrit met een Tuk Tuk zit er helaas op. Maar wat een leuke manier om een stad te verkennen, zeker als je het treft met een leuke gids zoals wij hadden!

Tips voor een ritje met een Tuk Tuk

 • kies een Tuk Tuk waar je fatsoenlijk in kunt zitten
 • ga af op je gevoel bij een gids, spreekt hij/zij redelijk goed Engels bv
 • laat je voorlichten over de diverse tours die worden aangeboden
 • geef aan waar je al bent geweest zodat de gids je iets anders kan laten zien
 • je vindt op diverse plekken in de stad de Tuk Tuk’s, wij stapten in bij Placa do Comercio
 • tours mogelijk van 1 tot 2 uur
 • prijzen variëren van € 50,- tot € 75,- voor een uurtje, onderhandelen is mogelijk

Heb jij al eens een ritje met een Tuk Tuk gemaakt?

6 comments

 1. Claire

  Dit lijkt mij echt geweldig! Helemaal in zo’n mooie stad als Lissabon. Wat een avontuur!

  Beantwoorden

 2. nicole orriens

  Een tuktuk lijkt me een hele leuke manier om Lissabon te verkennen. Alleen het zitten in een Tuktuk lijkt me al de moeite waard : ) Dat heb je hier in Nederland niet.

  Beantwoorden

 3. Linda schrijft 't op

  De stad met de tuktuk verkennen lijkt me erg leuk, zo zie je veel terwijl je niet eindeloos hoeft te lopen.

  Beantwoorden

 4. Eat Live Travel

  Lissabon is zo’n geweldige stad en zeker omdat het best wat hoogteverschil heeft, lijkt een tuktuk me ideaal! Veel zien en niet teveel hoeven lopen.

  Beantwoorden

 5. Anette

  Ja, ook wij hebben al vaker een ritje in een tuktuk gemaakt. In Zwolle en Den Haag maar ook in Lagos, Portugal 😉
  Fijn dat jullie zo genoten hebben! Katarina lijkt me ook een leuke gids:-)

  Beantwoorden

 6. Yova

  Lissabon zie ik wel bij sommige plekken wat minder is. Maar de rest is zeker prachtig om te lopen. Heel aparte dingen om te zien. Muurschilderen is zeker apart om te zien. Mooie foto’s geworden. Jullie hadden geweldig vakantie gehad.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.