tulpenveld Dwingeloo Drenthe

De mooiste tulpenvelden in Drenthe

Denk jij bij tulpenvelden automatisch aan De Bollenstreek? Op zich logisch, maar ook in het noorden zijn er volop bloeiende tulpenvelden te vinden. De afgelopen jaren ging ik steeds in mijn eigen provincie, Groningen, op zoek. Dit jaar wilde ik naar Drenthe omdat ook daar steeds meer tulpenvelden zijn. Plus, ze hebben er een heuse tulpenroute zodat je eigenlijk geen veld hoeft te missen!

Bij Maatschap Joling vind je zowel een auto-, als wandel- en fietsroutes langs de diverse velden in Midden-Drenthe. Wij kozen voor de autoroute en genoten volop van al die prachtige tulpen!

Tulpenvelden in Diever en Dieverbrug

tulpenvelden Dieverbrug Drenthe

tulpenveld Dieverbrug Drenthe

Vanaf Maatschap Joling in Dwingeloo start de autoroute, hier nog geen tulpenvelden wel een bollenerf. Op deze zonnige zondag is er weinig bedrijvigheid, dus rijden we al vrij snel richting Diever. Hier wordt echter al vrij snel duidelijk dat we nog te vroeg zijn. Een groot veld met tulpen, maar allemaal nog in de knop.

We verwachtten dan ook dat we misschien nog voor niks deze kant op zijn gereden, maar bij de volgende stop in Dieverbrug zien we van verre de tulpenvelden al opdoemen. Ook hier nog niet alles in bloei, maar toch, het begin is er! Een kleurrijk veld waar parkeren langs de kant van de weg geen enkel probleem is. Ook het veld zelf is te voet goed bereikbaar. En ja, het is lekker rustig op deze zonnige zondagmiddag. Geen busladingen toeristen die ergens in het veld opduiken. Slechts een handjevol liefhebbers.

Hier spot ik opnieuw die vreemde eend in de bijt, oftewel een rode tulp in een veld voor roze tulpen. Ieder jaar verbaas ik mij daar weer over, maar het blijft genieten om dit soort plekjes te spotten.

Kleurrijk tulpenveld in Dwingeloo

tulpenvelden Dwingeloo Drenthe

tulpenveld Dwingeloo Drenthe

We vervolgen onze route en gaan via het pittoreske dorpje Diever richting Dwingeloo. Onze volgende stop op de route. Ook hier ontdekken we het tulpenveld al van grote afstand. Nog groter en kleurrijker dan het tulpenveld in Dieverbrug. Het leuke aan dit veld is dat het van beide kanten te zien is, dus zowel de voor- als de achterzijde van het veld.

Ook dit veld is te voet goed te bereiken en net als in Dieverbrug nog niet volledig in bloei. Ook hier is weer volop parkeergelegenheid langs de kant van de weg. Misschien dat het de komende weken vooral in de weekenden een stuk drukker zal worden, maar voor nu is het in ieder geval heerlijk genieten.

tulpenveld Dwingeloo Drenthe

Het mooie aan dit veld vind ik het veld met de tweekleurige tulpen, de geel/rode tulp. Als we de route vervolgen en vervolgens aan de achterzijde van het veld komen, krijg ik voor het eerst de kans om tulpen in reflectie te fotograferen. Normaal zou je eigenlijk na een regenbui op pad moeten gaan, hier is blijkbaar een gedeelte van het veld besproeid. Genieten dus!

Tulpenpluktuin in Beilen

Heb je na het zien van al die mooie tulpenvelden zin om een bosje tulpen mee te nemen voor thuis? Dan kun je je eigen bos tulpen plukken bij de tulpenpluktuin in Beilen (Brunstingerveld 16). Helaas voor ons is deze tulpenpluktuin gesloten aangezien alle tulpen in de afgelopen dagen zijn geplukt.

Maar geen nood, er staan nog genoeg tulpen in de knop, dus binnenkort kun je hier weer terecht om je eigen bosje te plukken!

Kleinere tulpenvelden in Oranje en Smilde

tulpenveld Oranje Drenthe

We zijn inmiddels bijna aan het einde van onze route en hebben nog twee tulpenvelden te gaan. De eerste bevindt zich in Oranje, voor velen misschien bekend vanwege Speelstad Oranje. Hier is een relatief kleiner veld waar de meeste tulpen nog moeten gaan bloeien.

tulpenveld Smilde Drenthe

We vervolgen dan ook vrij snel onze route richting het laatste tulpenveld. Deze bevindt zich in Smilde en ook hier nog weinig bloeiende tulpen, behalve dan het veld met de twee kleurige tulpen. En ja, dan zit onze tulpenveldenroute er op!

Zoals gezegd ben ik de afgelopen jaren vooral in Groningen op pad gegaan, maar dan is het vaak zoeken naar een veld omdat ze meestal in een polder liggen. Sommige velden zijn amper bereikbaar voor bezoekers, wat aan de ene kant logisch is, maar ook jammer natuurlijk.

Wil je juist een mooie route én daarbij geen tulpenveld missen, dan raad ik je de tulpenroute in Drenthe aan.

Praktische informatie voor een bezoek aan de tulpenvelden in Drenthe

 • er zijn twee autoroutes uitgezet, eentje rondom Dwingeloo en eentje rondom Hooghalen. Meer informatie vind je hier! Wij reden de tulpenroute rondom Dwingeloo
 • de tulpenvelden rondom Dwingeloo zijn te voet goed bereikbaar, parkeren is mogelijk langs de kant van de weg
 • hou ook hier rekening met de 1,5 meter afstand
 • tulpen plukken in de tulpenvelden is niet de bedoeling, bezoek dan de tulpenpluktuin in Beilen
 • hou er rekening mee dat het in het weekend druk kan zijn, ga indien mogelijk op een doordeweekse dag
 • hou ook rekening met je schoenen, want sommige velden kunnen nat zijn c.q. modderig zijn
 • wees er snel bij, want de meeste tulpenvelden zullen rond half mei worden gekopt

Ga jij nog tulpenvelden bezoeken?

15 comments

 1. Lindaschrijfthetop

  Wat een prachtige plaatjes. De bollenvelden staan ook op m8jn to do lijstje.

  Beantwoorden

 2. Mandy

  Ik geniet van deze foto’s! Wij gaan morgen ook een auto tocht doen. Super veel zin in

  Beantwoorden

 3. Felice Veenman

  ik woon vlak bij Lisse, de bolenvelden daar ken ik goed, maar deze zijn zo te zien, net zo mooi

  Beantwoorden

 4. Tessa

  Nooit gerealiseerd dat er veel meer tulpenvelden in Nederland zijn buiten de bollenstreek

  Beantwoorden

 5. Jouvence

  Wauw, wat een prachtige foto’s zo van die tulpenvelden! Hier zou ik wel eens naartoe willen.

  Beantwoorden

 6. Felice Veenman

  ik moest vandaag in Lisse zijn, wat zijn bollenvelden toch leuk! alleen minder dat mensen er midden in gaan staan….

  Beantwoorden

 7. Nicole Orriëns

  Ik wist helemaal niet dat Drente ook tulpenvelden had! Dat is een fijne tip. Goed om dit te weten.

  Beantwoorden

 8. Rory

  Prachtig wat een mooie velden, tulpen en foto’s. Het lijkt mij geweldig om eens te bezoeken. Ik begreep dat je ook in Flevoland genoeg kunt vinden. Misschien ga ik dat ook weleens doen. Het levert mooie foto’s op. Maar nog liever heb ik bossen met tulpen in huis. Dus dat zelf plukken zie ik ook zeker zitten!

  Beantwoorden

 9. Cynthia

  Wow, wat een mooie velden en prachtige foto’s. Ik wist niet dat er tulpenpluktuinen bestonden. Dat gaat zeker op mijn wishlist om een keer te doen. Al weet ik niet of het dit jaar gaat lukken. Bedankt voor je verslag en mooie beelden erbij!!

  Beantwoorden

 10. Janet

  Toen ik nog in Drenthe woonde, ging ik eigenlijk altijd naar de Flevopolder of ergens anders heen. Nooit geweten dat er in Drenthe zelf ook zoveel tulpenvelden te vinden zijn. Volgend jaar maar eens proberen. 🙂

  Beantwoorden

 11. Manon

  Wat zijn tulpen toch mooi he! Instant lente vibes.

  Beantwoorden

 12. Melanie Hoogvliet

  Wat zijn tulpen toch mooi! Ik heb er ook mooie herinneringen aan. Ik leerde mijn vriend kennen via een spelletje en zijn naam was daar nl.tulp en ik kreeg altijd tulpen van hem.

  Beantwoorden

 13. Caroline

  Prachtige foto’s en wat fijn dat je er zelf niet tussen bent gaan staan om te poseren. Dat vind ik altijd irritant. Het verstoort de mooie bloemenpracht. Dus mijn complimenten voor deze reportage met waar het om draait: de kleurrijke tulpen.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Daar heb ik zelf ook altijd een heikel aan dus nee, je zult mij niet in een veld vol tulpen aantreffen.

   Beantwoorden

 14. Nicole Orriëns

  Ik vind ze allemaal echt prachtig. Hoewel ik niet van tulpen in een boeket houd, vind ik ze prachtig zo op jouw foto’s in velden.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.