Groninger Forum Groningen

De mooiste plekjes in de stad Groningen

Tot een paar jaar geleden kwam ik niet verder dan de Herestraat in Groningen. Dé winkelstraat van Groningen bij uitstek waar je alle grote ketens wel vindt. De laatste jaren kom ik er vrijwel niet meer, maar dat betekent niet dat ik de stad links laat liggen. Nee, ik kom er misschien wel vaker dan voorheen. Niet om te winkelen dus, maar vooral om te genieten van al die mooie plekjes die de stad te bieden heeft. Van mooie panden tot hofjes, van stadsparken tot mooie uitzichten. Kortom, Groningen heeft genoeg te bieden en dus laat ik je vandaag mijn favoriete plekjes in de stad zien!

Noorderplantsoen

Noorderplantsoen Groningen

Noorderplantsoen

Standaard parkeren wij op zondagmiddag hier de auto. Niet alleen omdat het vlak bij het centrum ligt, maar ook omdat het gratis is én je direct of op de terugweg een stukje groen mee kunt pikken. Zelf vind ik het altijd ontzettend mooi om in een drukke stad ook de rust van een park te kunnen opzoeken. En ja het is natuurlijk best bijzonder om vlakbij het centrum zoveel groen te ontdekken.

Het Noorderplantsoen is zeker bij mooi weer gezellig druk, want Groningen is natuurlijk vooral een studentenstad en dat merk je zeker in dit park. Misschien dat je dit park ook wel kent vanwege het muziekfestival, Noorderzon, dat hier in de zomer plaatsvindt. Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar schijnt echt een aanrader te zijn. Ik vind het in ieder geval erg leuk om hier mijn stadswandeling in Groningen te beginnen of af te sluiten en wil zeker ook nog eens in de zomer naar dit park om dan lekker op het terras bij het paviljoen te zitten genieten.

Noorderhaven

Noorderhaven Groningen

Noorderhaven Groningen Nederland

Eenmaal op weg vanuit het Noorderplantsoen richting het centrum kom je langs de Noorderhaven. Hier vind je niet alleen heel veel (woon)boten, maar ook prachtige pakhuizen die aan vroegere tijden doen denken. Van beide kanten kun je hier altijd mooie foto’s maken en is het zeker bij toeristen een geliefde bestemming.

Ook vind je hier de nodige terrasjes en hotels, dus mocht je een keer in de stad willen overnachten, dan is dit zeker een plek die ik kan aanraden.

Het Groninger Forum

Groninger Forum Groningen

Sinds eind vorig jaar is het Groninger Forum geopend voor publiek en groeit het ongetwijfeld uit tot één van de grootste attracties van de stad. Ook wij moesten hier natuurlijk met eigen ogen een kijkje nemen. Van buitenaf gezien vind ik het ronduit een lelijk gebouw en de ongelofelijke drukte binnen zorgt er zeker wel voor dat je even na denkt of je inderdaad wel naar boven wilt. Want dat is namelijk wat mij betreft de grootste attractie van dit pand.

Eenmaal boven, nadat je of met tig roltrappen, een beleving op zich al, of met de lift naar boven bent gesuisd, kan het echte genieten beginnen. Je hebt dan een ongelofelijk mooi uitzicht op de binnenstad met natuurlijk die andere trekpleister, de Martinitoren.

Oh ja, mocht je je afvragen wat er allemaal in het Groningen Forum te zien en te beleven valt, klik dan hier.

De hofjes in Groningen

Prinsentun Groningen

Sint Anthony Gasthuis

Gasthuis Peperstraat

Niet alleen vind je in het Noorderplantsoen een moment van rust, maar ook midden in de stad kom je plekjes tegen waar je totaal niet het idee hebt dat je midden in een drukke studentenstad bent. Groningen telt namelijk nog 32 hofjes, ook wel gasthuizen genoemd. Vroeger boden deze hofjes gratis onderdak aan armen, weduwen en zieken, tegenwoordig worden de woningen bewoond door particulieren en kun je deze hofjes vrij bezoeken. Hou er echter wel rekening mee dat de bewoners nog steeds gesteld zijn op hun rust.

Inmiddels ben ik in een drietal hofjes geweest, namelijk de onmuurde Prinsentuin, de St. Anthony Gasthuis waar je als enige in Nederland ook al toerist kunt overnachten en het Pepergasthuis. De Prinsentuin vind je vlak bij de Martinitoren en ook de andere twee bevinden zich midden in het centrum. Voor meer informatie over deze hofjes, check dan de officiële site van Visit Groningen.

Ben jij al eens in Groningen geweest? Zo nee, lijkt het je dan een leuke stad?

14 comments

 1. Sanne

  Nog nooit geweest. Lijkt mij een prachtige stad. Daar wil ik wel eens foto maken.

  Beantwoorden

 2. Villasappho

  O ik wou dat het dichterbij was! Mooie reclame voor die stad.

  Beantwoorden

 3. Cynthia

  Ik ben jaaaaren terug in Groningen geweest. Ik vond het erg leuk. Ze hebben er ook een leuke winkelstraat met kleine winkeltjes.

  Beantwoorden

 4. Skyblog

  Groningen is voor ons te ver. Toekomst gaan we keertje naar toe. Voor ons is te lang geleden. Wat is daar mooi om te zien. Vooral tuinen en omgeving is daar moeite waard om toe te gaan. Mooie foto’s.

  Beantwoorden

 5. Janet

  Ik kwam ook vaak in Groningen, vind het altijd een heerlijke stad. Voor mij was dit ook altijd om te winkelen of te stappen, dus de leuke en mooie plekjes van de stad ken ik niet echt. Leuk voor een volgend bezoekje.

  Beantwoorden

 6. Alexandra

  Ik ben wel eens in Groningen stad geweest, maar dat was voor het centrum. De grachten en hofjes bekijken staat nog op mijn verlanglijst.

  Beantwoorden

 7. rachel

  ik kwam vroeger toen ik klein was veel in groningen omdat wij er familie hadden wonen. maar nu helemaal niet meer maar als ik zo de fotos zie dan lijkt het mij wel een leuk dagje uit 😀

  Beantwoorden

 8. Felice Veenman

  Geweldige stad, dochterlief heeft er 5 jaar gestudeerd, ik herken alle foto’s. Ik huurde ook wel eens een fiets, ging de stad uit en een flink stuk fietsen, ook heerlijk!

  Beantwoorden

 9. Georgina Lifestyle

  Wat een leuke weergave! Ik ben weleens in Groningen geweest, de Herenstraat om precies te zijn. Veel verder dan dat kwam ik niet. Maar ik heb wat gemist als ik het zo lees.

  Beantwoorden

 10. Gea

  Ik kom zelf ook uit Groningen. Je hebt een aantal prachtige plekken benieuwd, vooral het noorderplatsoen is leuk om in de zomer heen te gaan vind ik.

  Beantwoorden

 11. Bryan Blaes

  Nog nooit in Groningen geweest. Misschien toch maar is op de planning zetten. Want ik moet hier helemaal niet zo ver voor rijden.

  Beantwoorden

 12. lodi

  Prachtig, zo vaak geweest maar nooit zo veel gezien als ik hier nu zie en ga de volgende keer eens heel anders naar Groningen kijken. Leuk!

  Beantwoorden

 13. Manon

  Ben er nooit geweest, maar wat lijkt het me heerlijk om in zo’n hofje te wonen. Zo gezellig.

  Beantwoorden

 14. Jan

  Hallo Wanda.
  Als bewoner van de stad Groningen kan ik je natuurlijk alleen maar gelijk geven. Pracht stad. Een stad om bijzonder mooie foto’s te maken zoals op jou site te zien is. Zelf maak ik wel eens een filmpje in de stad of ommeland voor mijn youtube site.
  Ik hoop hier ook nog heel lang te mogen wonen.
  Groetjes Jan Oosting

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.