Kerstmarkt Bourtange

Bezoek de leukste kerstmarkt van het noorden: Bourtange!

Wie kerstmarkt zegt, denkt natuurlijk al snel aan de kerstmarkten in Duitsland. Pleinen vol met kraampjes, dampende glühwein en vrolijke drukte. Een traditie waar veel mensen op af komen en ook in eigen land zie je op steeds meer plekken dat er kerstmarkten worden georganiseerd. Ook mijn eigen provincie (Groningen) doet hier volop aan mee.

Ondanks dat er meerdere kerstmarkten zijn, springt eentje er voor mij echt tussen uit. Dat is namelijk de kerstmarkt in vesting Bourtange. Ook dit jaar waren we weer van de partij en hebben we volop genoten. Genieten jullie met mij mee?

Vesting Bourtange: een stukje geschiedenis

Vlakbij de Duitse grens ligt de unieke vesting Bourtange die al in 1580 door Willem van Oranje is gesticht, maar door de jaren heen is er natuurlijk wel het nodige veranderd en verloren gegaan. De huidige vesting werd vanaf de jaren zeventig opgebouwd en laat op basis van tekeningen en oude kaarten de vesting zien zoals dat in 1742 moet zijn geweest. Her en der natuurlijk aangepast aan de moderne tijd omdat de vesting nog steeds wordt bewoond.

Zowel in als rond de vesting is enorm veel te zien. Zoals bijvoorbeeld verschillende officierswoningen, de soldatenbarakken, de kanonnen, de twee toegangspoorten, de toiletten van vroeger, de bruggen, de kerk, de standerdmolen, maar ook het prachtige marktplein met zijn vele snuisterwinkeltjes en horecatentjes biedt genoeg vertier. De vesting is het hele jaar door gratis te bezoeken m.u.v. de evenementen.

Kerstmarkt Bourtange: bijna 100 kramen

Kerstmarkt Bourtange

Dit jaar heeft de organisatie van de kerstmarkt in Bourtange flink uitgepakt, want op maar liefst vijf plekken in de vesting staan kramen uitgestald. In totaal bijna 100 kramen, variërend van leuke hebbedingetjes voor kerst tot heerlijke lekkernijen.

De kerstmarkt is in de drie weekenden voor kerst geopend voor publiek en trekt jaarlijks van heinde en verre duizenden bezoekers. Om de drukte enigszins te kunnen reguleren, is er dit jaar voor gekozen om een maximaal aantal tickets in de verkoop te doen. Om teleurstelling te voorkomen, raad ik je dan ook aan om je kaartje online te kopen zodat je in ieder geval verzekerd bent van een bezoek aan deze sfeervolle kerstmarkt.

Kerstmarkt Bourtange

Kerstmarkt Bourtange

De meeste kramen staan rondom het marktplein, maar daarnaast staan er dus op nog vier plekken kramen. Doordat de vesting vrij compact is én een en ander duidelijk met pijlen wordt aangegeven, kun je het niet missen. Sowieso is het heerlijk om door al die steegjes te dwalen, want ook de meeste huizen zijn sfeervol versierd.

Handige informatie kerstmarkt Bourtange

 • kerstmarkt in Bourtange vindt plaats op zaterdag van 11.00 tot 21.00 uur en op zondag van 11.00 tot 18.00 uur.
 • tijdens de weekenden in december is de vesting niet gratis te bezoeken
 • parkeren is gratis
 • entree kerstmarkt is € 4,00 (kinderen tot 6 jaar zijn gratis)
 • let wel: honden zijn niet toegestaan vanwege de drukte
 • meer informatie over de vesting vind je op de site van de vesting (klik hier)

Ga jij nog een kerstmarkt bezoeken en zo ja, welke?

9 comments

 1. Tessa

  Ik ben een keer in de zomer in bourtange geweest. Het is inderdaad een geweldige locatie voor een kerstmarkt!

  Beantwoorden

  1. Liesbethblogt

   Ik bezocht de vesting en zou er heel graag weer heen gaan maar het is helaas echt te ver weg. Of ik een kerstmarkt ga bezoeken hangt echt van het weer af

   Beantwoorden

 2. Jouvence

  Wat ziet dat er leuk en gezellig uit, helaas niet echt om de hoek voor ons Bourtange.

  Beantwoorden

 3. Anette

  Wij zijn afgelopen zondag in Maastricht geweest. Op het Vrijthof staat een reuzenrad, ijsbaan en een paar kramen. Ook de winkelstraten zijn mooi versierd en verlicht dus je kunt hier ook in de kerststemming.
  Bourtange ziet er erg knus uit! Fijn dat je zo genoten hebt 🤗

  Beantwoorden

 4. Kasia

  Helaas te ver weg voor ons, maar wat ziet het er daar prachtig uit zeg. Zeer fotogeniek!

  Beantwoorden

 5. Claire

  Het ziet er super leuk en gezellig uit!! Het staat nog op mijn wensenlijstje om dit jaar een kerstmarkt te bezoeken.

  Beantwoorden

 6. Simone

  Voor ons een beetje te ver, maar wel super leuk dat er zo’n uitgebreide kerstmarkt in NL is. Ik denk niet dat ik er dit jaar aan toe kom om nog een kerstmarkt te bezoeken helaas. Iets met een hele drukke maand waarin ikzelf ook nog jarig ben (voor Kerst dus).

  Beantwoorden

 7. Yova

  Het is altijd wel leuk om te kijken. Leuke kerstartikelen hebben daar. IK hou wel van. Jullie hebben echt daar leuk gehad. Heeft wel goed bevroren op IJs. Helaas kunnen niet doen. Wij zijn ziekjes geworden. En hoe…. Leuke foto’s en je verhaal om te lezen. Bij ons is ook zo. Fijne dag voor jullie beide.

  Beantwoorden

 8. Priscilla

  Bourtange alleen al is erg mooi. We gingen er graag heen te wandelen, en dan op de terugweg even een ijsje eten op een terrasje.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.