Fiat 500 Algarve_Portugal

Auto huren? Dit zijn mijn vijf tips!

Met de auto op vakantie gaan doe ik het liefste. Dat geeft mij altijd een enorm gevoel van vrijheid, gewoon kunnen gaan en staan waar je wilt. Toch ontkom je er soms niet aan, of beter gezegd, sommige bestemmingen zijn gewoon niet per auto te bereiken of je bent ontzettend lang onderweg. Dan biedt een vliegreis uitkomst en kun je natuurlijk ter plekke altijd nog de omgeving met een huurauto verkennen!

Vorig jaar maart vlogen we bijvoorbeeld naar Faro  en gingen we vervolgens met onze huurauto naar ons hotel in Carvoeiro. Met onze Fiat 500 verkenden we de prachtige omgeving van de Algarve. Later dat jaar gingen we in oktober nog een weekje naar de Costa Brava en reden we vanuit Barcelona met onze Seat Ibiza naar de camping in Platja d’Aro.

Vandaag deel ik dan ook mijn tips voor het huren van een auto.

1. Koop het eigen risico af

Misschien denk je wel, ‘we hebben nog nooit een ongeluk gehad’ maar geloof mij, je kunt zomaar bij een ongeluk betrokken raken in het buitenland. Simpelweg omdat je op onbekend terrein bent, de wegen lopen er voor je gevoel misschien wel totaal niet logisch of je rijdt juist langzamer omdat je die toerist bent. Kortom, boem is ho en vaak heb je bij een huurauto een fors eigen risico. Mijn advies is dan ook: koop het eigen risico af zodat je niet later tijdens je reis ineens geconfronteerd wordt met een fikse financiële tegenvaller!

2. Kies de voordeligste auto

autohuur Sunny Cars Costa Brava

Natuurlijk lijkt het leuk om te gaan voor die sportauto of die cabrio of die andere stoere bak die je in het echte leven nooit zult kopen. Bedenk echter wel dat daar ook bij het huren een prijskaartje aanhangt om U tegen te zeggen. Heb je zo’n dikke bak echt nodig als je maar met twee personen bent? En die sportauto? Toch doodzonde als je daar een krasje op krijgt én vervolgens dus gezeur met het verhuurbedrijf? En wat te denken van de brandstof? Zo’n dikke bak slurpt brandstof. Mijn advies is dan ook: ga gewoon voor de simpelste auto. Gewoon een auto waar je je koffers in kwijt kunt en airco want dat is vooral in de warmere landen wel zo fijn natuurlijk. Oh ja, nog iets… vaak probeert het verhuurbedrijf je nog een andere auto aan te ‘smeren’ als je bij de balie staat. Doe dit gewoon niet, je betaalt weer extra en voor dat geld kun je ook heel wat dagen ergens heerlijk op een terras zitten genieten!

3. Check je huurauto grondig & neem foto’s

Het geeft helemaal niks als je een auto met beschadigingen mee krijgt want het is tenslotte niet je eigen auto maar let er wel goed op! Vaak krijg je dan een formulier waarop al de nodige krasje e.d. worden aangegeven maar check dit ook goed. Ga er niet van uit dat het formulier allesbepalend is maar loop alle kanten van de auto goed na. Zie je iets? Geef dit dan door aan het verhuurbedrijf, sta er op dat ze dit op het formulier aantekenen. Maak er foto’s van met de datum er bij vermeld zodat je het later als bewijs kunt overleggen.

4. Bespaar vakantiegeld en kies voor een shuttle

Fiat 500 Algarve_Portugal

Okay, het is natuurlijk fijn als het verhuurbedrijf direct is gevestigd op het vliegveld en je zo in je huurauto weg kunt scheuren. Maar soms is het wel zo lonend om voor een verhuurbedrijf te kiezen die geen vestiging op het vliegveld heeft. Vaak is het maar een stukje lopen en soms haalt zo’n verhuurbedrijf je ook nog met een speciale shuttle bus. Op die manier kun je al snel weer wat vakantiegeld besparen.

5. Zorg voor voldoende saldo op je creditcard

Je creditcard? Ja, je creditcard, want niet alleen heb je deze bij de meeste verhuurbedrijven nodig om überhaupt al een auto te kunnen huren. Vaak wordt er ook nog een waarborgsom ingehouden op je creditcard omdat de verhuurder gewoon zekerheid wil hebben dat de auto ook weer terug komt. In sommige landen kan dit wel oplopen tot zo’n € 2.000,=. Dus check altijd het saldo op je creditcard want staat er niet genoeg voor de waarborg dan krijg je simpelweg de auto niet mee! Ook handig natuurlijk om te weten hoe groot je saldo is als je van plan bent om je uitgaven te betalen met je creditcard. Kortom, ga goed voorbereid op reis!

Waar let jij op als je een auto huurt?

9 comments

 1. Shirley

  Ik boek ook altijd de voordeligste auto, net als veel mensen doen waarschijnlijk. Verhuurbedrijven proberen inderdaad vaak een grotere auto aan te smeren, die ik altijd weiger. Uiteindelijk heb ik een paar keer alsnog gratis de grotere auto gekregen. Waarschijnlijk hebben ze helemaal niet zoveel voordeligste auto’s staan. Die gebruiken ze gewoon om goed te scoren op vergelijkingssites denk ik. Ik let inderdaad op dezelfde dingen en maak ook foto’s bij ophalen en afleveren. Gelukkig is er nog nooit iets misgegaan, maar ik vind het nog steeds altijd spannend.

  Beantwoorden

 2. Yova

  Met de auto kun je overal komen. Wij hebben helaas geen auto. We handig als je auto hebt. Wij moeten altijd met trein gaan reizen. Mooie auto om te zien. Alvast fijn weekend gewenst.

  Beantwoorden

 3. Nicole Orriëns

  Ik huur eigenlijk nooit een auto omdat we er zelf eentje hebben. Maar dit zijn goede aandachtspunten!

  Beantwoorden

 4. Tania

  Wij kiezen altijd de auto die we nodig hebben en niet voor de luxe. Ook wij maken altijd foto’s. Je weet maar nooit

  Beantwoorden

 5. Anne - Ditisanne.nl

  Leuk! Wij boeken meestal via Sunnycars omdat je daar inderdaad geen eigen risico hebt. Vorige week in Zweeds Lapland wilden we ook het eigen risico afkopen wat € 20,00 was. Lekker goedkoop, dachten we nog! Pas een uur of vijf later realiseerden we ons ineens dat dit wel eens € 20,00 per dag kon zijn in plaats van het totaalbedrag dus we waren toen wel een flink bedrag kwijt. Maar, zoals je al zei, je wilt echt geen eigen risico hebben. Als er iets gebeurt ben je wel een fors bedrag kwijt.

  Beantwoorden

 6. Lianne

  Ik zou echt NOOIT zelf met de auto op vakantie gaan want ik hou echt niet van rijden, maar ik vind het wel fijn als iemand anders rijdt haha. Wij hebben alleen nog nooit een auto hoeven huren.

  Beantwoorden

 7. Janet | thatonetime

  Met de auto op ontdekking gaan vind ik heerlijk. Ik kies ook vaak de goedkoopste optie.. Ik vind het ook leuk om allemaal uit te zoeken en te vergelijken. Ik heb gelukkig nog nooit nare ervaringen met een huurauto gehad. Dat lijkt me toch heel naar.

  Beantwoorden

 8. Gabrielle

  Goede tips, ik huur ook vaak een auto en ben daarom altijd oplettend. Ik maak altijd foto´s van alle beschadigingen onder de neus van de verhuurder 😉

  Beantwoorden

 9. Nikki

  Wow wat een goeie tips! Ga ik zeker meenemen op de volgende vakantie!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.