Alweer vakantie? Hoe doe je dat toch?

Elk jaar krijg ik wel een paar keer de opmerking ‘alweer vakantie’ te horen, maar de afgelopen week was het echt raak. Logisch ook als je net terug bent van een weekje Ardennen, dan twee weken werkt en vervolgens weer anderhalve week van de werkvloer verdwijnt. Ik snap heus wel dat mijn collega’s zich afvragen hoe ik dat allemaal klaarspeel, dus vandaag doe ik daar uitgebreid een boekje over open!

Vakanties kosten geld

Een intikker natuurlijk, maar het is wel waar. Alleen vergeet iedereen gemakshalve altijd dat we buiten het seizoen op vakantie gaan en dus vaak voor relatief weinig weg kunnen. Vooral als je de prijzen met het hoogseizoen vergelijkt, dan scheelt het al snel een paar honderd euro’s. Dan heb ik het alleen nog maar over de accommodatie en nog niet eens over bijvoorbeeld de vliegtickets of de horecaprijzen die ook vaak in het hoogseizoen iets worden verhoogd.

Apartamentos Almoraide Nerja hotspot

Zo gingen wij in maart een weekje naar de Costa del Sol in het zuiden van Spanje. Deze tickets waren nog geen 60 euro per persoon voor een retourvlucht. Ons appartement in Nerja was € 225,= voor een week. Of wat te denken van onze vakantie naar Kroatië in juni? Onze tickets waren toen slechts € 45,= per persoon voor een retourvlucht. De huurauto iets van € 250,= voor elf dagen en ons appartement € 550,= voor elf dagen. Compleet andere prijzen dus dan wat mijn collega’s neertellen als zij in het hoogseizoen vakantie hebben.

Apartmani Dada Biograd na Moru

Meer weten over onze uitgaven tijdens onze vakantie in Kroatië? Check dan hier het volledige overzicht.

Zelfs in de Ardennen is hes ons gelukt om voor relatief weinig een huisje te boeken terwijl het nog de laatste schoolvakantieweek was. Ons huisje kostte € 300,= voor een week, daarvoor moesten we dan wel zelf de eindschoonmaak doen, maar verder kwamen er geen kosten over heen.

Elke maand leggen we allebei een vast bedrag op zij voor de vakantie. Natuurlijk is dit niet genoeg om al onze vakanties te bekostigen maar het scheelt in ieder geval wel een hoop.

Vakanties kosten vakantiedagen

Standaard heeft iedereen bij ons op kantoor recht op 5 weken vakantie. In mijn geval, ik werk 28 uur, is dat 17,5 vakantiedagen. Doordat ik inmiddels 45 ben, heb ik recht op 2 ‘ouwelullendagen’, naar rato wordt dat dan 1,4 dag. Daarnaast heb ik de mogelijkheid om elke dag een half uurtje eerder te beginnen zodat ik op die manier nog extra uren kan opbouwen. Daarmee komt mijn totaal, inclusief de extra opgebouwde uurtjes of overwerk tot en met september, op 23 vakantiedagen.

Waar collega’s regelmatig een dagje vrij nemen, doe ik dat eigenlijk nooit. Winkelen, een lunchdate met een vriendin of een dagje welness plan ik altijd op mijn parttimedagen. Mijn vakantiedagen gaan dus echt op aan vakanties.

Dit jaar heb ik dat als volgt ingepland.

 • weekje Costa del Sol (maart): 4 vakantiedagen + 2 parttimedagen
 • zomervakantie juni: 10 vakantiedagen + 5 parttimedagen
 • weekje Ardennen (augustus): 3 vakantiedagen + 1 parttimedag
 • weekje Saksische Schweiz (september): 4 vakantiedagen+ 3 parrtimedagen

Ik heb dus tot nu toe 21 dagen ingepland en zou er nog twee over hebben. Alleen is de vrijdag na Hemelvaart en de vrijdag na Kerst een verplichte snipperdag waardoor ik op dit moment geen dagen meer over heb. Veel collega’s houden altijd wat dagen achter de hand, dat doe ik nooit. Mocht er onverhoopt iets gebeuren waardoor ik vrij moet, dan zie ik dan wel hoe ik dat ga oplossen, desnoods werk ik een keertje op mijn parttimedag, maar ik kan natuurlijk ook altijd nog uurtjes opbouwen in het restant van 2019!

Hoeveel vakantiedagen heb jij?

12 comments

 1. lodi

  Ik ben thuisblijfmoeder dus ik heb altijd vakantie 😉 maar k begrijp je helemaal hoor, wij gaan het liefst alle Schoolvakanties weg en dat hoeft helemaal niet ver of duur te zijn, nu heeft mijn man veel minder vakantiedagen dan de schoolvakanties dus we kunnen niet altijd weg. Ik snap jou helemaal en als je naast de vakantiedrukte gaat scheelt dat een hele boel aan kosten. Geniet er van!

  Beantwoorden

 2. rachel

  ik heb 2 eigen bedrijven en ik plan mijn vakantie dus niet want ik kan gaan en staan waar ik wil 😉 nou gaan wij nooit op vakantie omdat ik dat medisch gezien niet mag. maar als ik of mijn man een week vrij willen dan nemen wij dat gewoon 😀

  Beantwoorden

 3. Mirjam Hart

  Heerlijk toch! Hier schoolgaande kinderen, dus we zitten vast aan het hoogseizoen. Wel gaan we vaak weekendjes weg met z’n allen. Meestal in de buurt, want vliegen doen we niet ivm het milieu. Maar Nederland heeft ook veel moois te bieden, dus we klagen niet!

  Beantwoorden

 4. Cynthia

  Je gaat slim om met je vakantiedagen! Groots gelijk! En je hebt echt een oog voor koopjes qua vakantie lees ik. Goed bezig zeg!

  Beantwoorden

 5. Gabrielle

  Slim gedaan, zowel ik als mijn partner hebben geen vakantiedagen maar werken in het onderwijs dus ik heb geen idee hoe het allemaal werkt 😛 In ieder geval kun je met slim plannen veel op vakantie gaan!

  Beantwoorden

 6. MC Kleuver

  Onze vakantiedagen zijn vrijwel gelijk. Als ik mij niet vergis had ik dit jaar 90 uur aan verlofuren. Daarvan heb ik er nog 8 over ;p
  Deze week ben ik ook vrij, maar ik heb er niks van gemerkt om eerlijk te zijn. Ik houd mezelf wel bezig.

  Beantwoorden

 7. hippiemeisje

  Hey, weet je wat ik denk! Jij moet je toch helemaal niet gaan verantwoorden omdat je op reis gaat…

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Klopt hoor, maar soms ben je gewoon even flauw van al die opmerkingen.

   Beantwoorden

 8. Yova

  Ja vakantie toe gaan kost zeker veel geld lijkt mij. Maar jullie werken allebei. Hoewel dat jij minder werkt. Toch kan je mooie vakantie houden. Moet kunnen. Ardennen had ik je net andere blog gereageerd. Maar je bent toch slim hoe moeten verdelen met vakantie dagen. Groot gelijk. Lekker uitleven. En mooie omgeving bekennen.

  Beantwoorden

 9. Leen

  … en we hebben geen kinderen, dat is ook een hele grote factor in zowel verlofdagenbudget als het financiële plaatje. Mensen staan daar dikwijls niet bij stil, maar het is een kwestie van prioriteiten stellen, in the end. Ik ga bijvoorbeeld liever elk jaar een paar keer op reis, in plaats van één grote reis te maken want dan is mijn geld ineens op 🙂 Dichtbij is nog genoeg moois te zien…
  Het is trouwens fijn dat je daar telkens zo open over schrijft. Precies of je smijt het geld uit ramen & deuren omdat je graag eens weggaat… Laat ze maar praten, dat is puur jaloezie 😉
  Ik heb dit jaar (feestdagen niet meegeteld) 29 dagen. We zijn dit jaar minder vaak op vakantie geweest dan andere jaren (omdat we moesten sparen voor ons huisje) waardoor ik vooral in de lente heel wat snipperdagen heb genomen.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik ga ook liever vaker een weekje weg dan 1x 3 weken hoor. En ja, het is vaak ook jaloezie, maar dat is natuurlijk niet mijn probleem haha

   Beantwoorden

 10. Mandy

  Jaloers! Ik zou het ook kunnen maar ik doe het steeds niet.. misschien omdat ik niet zo heel makkelijk vrij kan krijgen. Ik kan kiezen of ik mijn uren laat uit betalen of dat ik er tvt uren van maak, dat zijn dus uren waar ik vrij van kan nemen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.