Reichsburg Cochem Moezel Duitsland

5x Conclusies na ons weekje aan de Moezel

De Moezel een streek voor tout bejaard Nederland? Nee hoor, absoluut niet! De Moezel is absoluut een regio die iedereen iets te bieden heeft. Of je nu van natuur, kastelen of sprookjesachtige stadjes houdt, het is allemaal aanwezig aan de Moezel!

Wat niet aanwezig was, was de zon. De weergoden lieten het overduidelijk afweten tijdens onze trip want nog nooit ben ik zo verkleumd als aan de Moezel. Er waren dagen bij dat het kwik niet boven het vriespunt uitkwam en dat de gevoelstemperatuur was afgezakt naar -10! Nee, bepaald niet mijn vakantieweer.

Benieuwd welke conclusies ik heb getrokken na ons tripje naar de Moezel? Lees dan lekker verder!

1. Maart is simpelweg nog te vroeg voor de Moezel

Tja, een intikkertje misschien. Natuurlijk wist ik op voorhand wel dat de natuur niet bepaald op haar mooist zou zijn in deze tijd van het jaar. Ik had er helaas even geen rekening mee gehouden dat de Moezel grotendeels nog in winterslaap is. Veel horecagelegenheden waren nog dicht of slechts beperkt open. Datzelfde gold helaas ook voor veel kastelen of burgen zoals Burg Eltz die pas zondag 25 maart haar deuren weer opende voor het publiek.

Ja, dat Burg Eltz nog dicht was, was zeker een fikse streep door mijn vakantieplanning (natuurlijk wist ik dit al voor we die kant op gingen). Net als de dichte kabelbanen in Cochem en Koblenz omdat ik toch ergens het gevoel heb dat ik bepaalde prachtige uitzichten nu heb gemist.

2. Moezel staat garant voor sprookjesachtige stadjes

Onze uitvalbasis was Cochem, een ontzettend pittoresk stadje maar daarnaast keken we ook onze ogen uit in de omringende plaatsen. Sommigen zo klein als bijvoorbeeld Beilstein waar je uit je auto stapt en niet kunt vermoeden dat er achter de eerste rij pandjes zo’n schattig stadje schuilgaat.

Beilstein Moezel Duitsland

Sommigen wat groter zoals Bernkastel-Kues waar je je verbaast over dat sommige pandjes nog niet zijn ingestort omdat ze werkelijk waar zo ongelofelijk scheef staan. Anderen slaperig en verlaten zoals Ediger-Eller maar waar het in de zomermaanden ongetwijfeld ook een drukte van jewelste is.

3. Je struikelt overal over wijnproeferijtjes

Echt, ook al ben je geen wijnliefhebber van nature, je wordt het acuut wel aan de Moezel! Om de paar meter duikt er wel een zogenaamde Weinprobe op en geloof mij, die verleiding kun je echt niet weerstaan! Ook wij bezochten een heuse Weinprobe waar we ons te goed deden aan de verschillende regionale wijntjes en inderdaad met een paar flessen weer buiten stonden.

Weinprobe Walter J. Oster Moezel Duitsland

Ongetwijfeld smaakt die Riesling hier anders dan daar omdat de setting nu eenmaal verschilt maar toch, het hoort gewoon bij een bezoek aan de Moezel!

4. Kastelen, ruïnes en burgen na elke bocht aan de Moezel

Ik heb ze natuurlijk niet geteld maar echt overal zie je wel een kasteel, ruïne of burg opduiken. De ene nog mooier dan de andere, de ene nog indrukwekkender dan de andere. Het zet mij altijd direct aan het denken hoe het er dan vroeger aan toe is gegaan. Ridders te paard? Dat soort zaken spreken mij altijd enorm aan.

Reichsburg Cochem Moezel Duitsland

Wij namen zelf een kijkje bij de Reichsburg in Cochem die geheel terecht ook wel de Neuschwanstein aan de Moezel wordt genoemd. Iedere dag kwamen we er eigenlijk wel langs en zelfs op onze laatste dag vroeg ik mijn vriend nog om er even weer langs te rijden. Het blijft gewoon een prachtig gezicht om zo’n kasteel ineens voor je te zien verschijnen.

5. Maart roert inderdaad zijn staart

Het was me toch een portie koud jongens! Echt niet normaal meer. Zoals ik al zei, voelde het soms gewoon aan als -10 en dan loop je echt niet voor je plezier buiten. Althans, ik niet en mijn vriend nog minder haha. Nee, qua weer hadden we echt dikke pech want normaal staat de Moezel er juist om bekend dat de winters mild zijn. Vorig jaar bijvoorbeeld was het in deze tijd van het jaar gewoon al 20 graden!

Vulkanengebied Eifel Duitsland

Ook een uitzondering maar sneeuw en dit soort ijzige temperaturen zijn er eigenlijk onbekend. Helaas hadden uitgerekend wij dus de jackpot op dit gebied. Ondanks dat we wel alles hebben gezien wat we wilden zien, heeft het zeker onze vakantiebeleving wel beïnvloed. In zoverre zelfs dat ik al heb geroepen dat ik niet weer zo’n soort bestemming wil in maart want voor iemand zoals ik met een winterdip is dit bepaald niet bevorderlijk om de accu op te laden.

Ondanks dat het weer bepaald niet meewerkte, is het absoluut een prachtige regio waar ik ook zeker weer naar terug wil maar dan wel ergens in het voorjaar als alles tot bloei is. Sowieso moeten we natuurlijk nog terug om Burg Eltz te bezoeken!

Ben jij weleens aan de Moezel geweest?

 

20 comments

 1. Lieke

  De Moezel is een mooi gebied en inderdaad heel sprookjesachtig! Zeker de moeite waard.

  Beantwoorden

 2. Debbie

  Yup, ben ook al eens daar geweest. Een weekendje in Cochem met mijn ouders en mijn zus, heel lang geleden haha. Kan me nog herinneren dat ik het een erg gezellig stadje vond. De wijn was inderdaad super lekker. Riesling en volgens mij ook Liebfraumilch, kan dat? Volgens mij zijn wij toen in augustus of september geweest, toen was het weer prima.
  Kan me voorstellen dat het een beetje tegenvalt als je niet van de kou houdt ?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Liebfraumilch? Geen idee, maar zou prima kunnen hoor, ik ben echt geen wijnkenner haha…

   Beantwoorden

 3. Kristof

  Fijne streek inderdaad! Ben er een jaar of twee geleden geweest en ik vermoed dat we ongeveer in dezelfde streek hebben gezeten. Cochem had ik eerder al eens gedaan. Laatste keer zaten we iets een beetje verder:

  https://www.sixpacks.be/drank/moezelstreek-logeren-en-wijn-proeven/

  Beantwoorden

 4. Lodi

  Sprookjesachtig is het zeker zeg! maar wat jammer van de kou, ik wandel ook heel graag , maar als het te koud is, is de lol snel weg. Nog maar eens terug gaan met mooier weer 🙂

  Beantwoorden

  1. Wanda

   We willen zeker nog eens terug, maar dan inderdaad in het voorjaar of eventueel in de herfst, dat lijkt me ook een mooie periode daar.

   Beantwoorden

 5. Linda

  Gelukkig is de kou op de meeste foto’s niet terug te zien, wat is het toch een prachtige streek! Burg Eltz Legaat hoog op mijn lijstje, en dan hef liefst als d ringeling groen is, of wanneer de blaadjes goud kleuren in de herfst. Dan ziet het er echt uit als een sprookje!

  Beantwoorden

 6. Blog & Beauty

  Ik hou er wel van! Vooral de kastelen en het sprookjesgevoel wat je er van krijgt. Zelf zitten we eigenlijk altijd verder naar beneden, aan de Rijn. Daar is het ook prachtig. En Schloss Neuschwanstein daar ben ik ook geweest, dat is echt geweldig mooi.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Bij de Rijn is het ook altijd erg mooi, we zijn nog even naar Koblenz geweest en vandaar uit naar Boppard, ook een leuk plaatsje.

   Beantwoorden

 7. Sylvahna.nl

  Ik ben er nog nooit geweest, maar als ik dat zo lees moet ik hem zeker aan mijn lijstje toevoegen!

  Beantwoorden

 8. Lies

  Ik ben er nog nooit geweest, maar je hebt mooie plaatjes geschoten. Wel erg naar dat jullie het niet hebben getroffen met het weer, dat is altijd jammer!

  Beantwoorden

 9. Cynthia

  Wij waren begin maart ook bij de Moesel in Stadtkyll. Ik vind het altijd erg leuk, maarre… behoorlijk koud inderdaad! Brrr

  Beantwoorden

 10. Anita

  Lijkt me echt een prachtig gebied. Al die mooie kastelen en wijnproeverijtjes 🙂 Alleen jammer voor jullie dat er nog veel dicht zat en dat maart zijn staart roerde. Ik zou er zelf wel een keer in het najaar heen willen met al die herfstkleuren.

  Beantwoorden

 11. Sabine

  Haha precies als jullie er zijn dit klimaat inderdaad haha 😛 Ik ben er nooit geweest, maar het lijk me enorm mooi. Zélfs in de sneeuw!

  Beantwoorden

 12. Balou

  Ben er nog nooit geweest, toch leuk om je blog te lezen!

  Beantwoorden

 13. Jannike | Moonlight Travel

  Mooi hoor! Ik ben er nog nooit geweest, maar in de zomer lijkt het me er heerlijk!

  Beantwoorden

 14. Hélène

  Wij zijn verleden jaar 2 keer geweest en heel erg genoten, het was dan wel bijna zomer en zomer toen wij er waren. Ik zou er zelf nooit voor kiezen om rond deze tijd te gaan maar jij vast ook niet meer.
  Ik ga zeker nog terug.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Nee, ga ook zeker niet weer in maart die kant op. Los van het weer gewoon nog te vroeg in het seizoen.

   Beantwoorden

 15. Marcella

  Ik ben vroeger met mijn ouders in dit gebied geweest. Ik kom er graag nog eens terug met Jan!

  Beantwoorden

 16. Leen

  Ik ben al een paar keer in de Moeselstreek geweest en kan je de herfst erg aanraden, wanneer de wijnranken zo mooi kleuren!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.