centrum HannMünden

5 Redenen voor een bezoek aan Hannover Münden

Ben jij al eens in het Duitse stadje Hannover Münden geweest? Nee? Ik was er eind november voor de tweede keer en werd opnieuw verliefd op dit pittoreske stadje. Vandaag geef ik je dan ook vijf redenen om dit stadje op je wishlist te zetten!

Maar eerst, waar ligt Hannover Münden?

Hannover Münden, kortweg HannMünden genoemd ligt in Nedersaksen op de grens met de regio Hessen. Vanuit Utrecht is het met de auto zo’n 400 kilometer en dus prima te doen voor een weekendje weg. Het ligt in een regio dat zich kenmerkt door veel groen, een heuvelachtige landschap en geeft je ergens het gevoel dat de tijd stil is blijven staan. Kortom, volop ingrediënten voor een heerlijk weekendje weg!

700 vakwerkhuizen

Hannover Münden vakwerkhuizen Duitsland

centrum HannMünden

Als je net als ik een zwak hebt voor die typische Duitse vakwerkhuizen, dan ben je in Hannover Münden helemaal op de juiste plek. Het stadje is vrij compact en daardoor zul je niet direct denken dat het er zoveel zijn. Maar toch, in het centrum vind je maar liefst 700 prachtige vakwerkhuizen. De één nog schever dan de andere, nog ouder dan de andere, maar stuk voor stuk prachtig om te zien. Sommige huizen zijn meer dan 600 jaar oud en doordat het stadje niet al te groot is, lijkt het alsof je zo terug gaat in de tijd.

Verwacht echter geen openluchtmuseum, want hoewel het kan lijken dat de tijd heeft stilgestaan, Hannover Münden is gewoon een stadje waar wordt geleefd. Dat betekent volop bedrijvigheid, maar ook auto’s in het centrum.

Carillon van dr Eisenbart

Raadhuis Hannover Münden

Ongetwijfeld valt je oog direct op het prachtige gebouw op het marktplein. Niet alleen vind je in dit Raadhuis een goed restaurant, maar ook speelt hier het carillon. Liefst drie keer per dag, namelijk om 12, 15 en 17.00 uur gaan de bovenste raampjes open en schuiven de mannetjes met hun muziekinstrumenten naar buiten. Absoluut een aanrader als je hier bent om er even op dit tijdstip stil te staan en te genieten.

De oudste brug: de alte Werrabrücke

Vanaf de Alte Werrabrücke met zijn oude kasseien heb je een fantastisch uitzicht op de omgeving en op de vakwerkhuizen langs de rivier. Een wandeling over de brug en langs het water is dan ook zeker aan te raden.

De mooi versierde gevels in Hannover Münden

vakwerkhuizen Hannover Münden

Smiedestrasse Hannover Münden

Zoals gezegd zijn er maar liefst 700 vakwerkhuizen in het centrum. De meesten zijn goed onderhouden en worden door de bewoners dan ook vaak versierd. Dit kunnen allerlei creaties zijn, maar ook spreuken of gewoon mooie bloemen en planten. Het leukste vind ik om gewoon op eigen houtje op ontdekking te gaan, maar wil je absoluut de bijzonderheden niet missen, dan kun je bij het toerisme informatiecentrum een plattegrond ophalen.

Hierop staan de huizen vermeld waar je zeker even stil moet blijven staan om te genieten, zoals het huis aan de Smiedestrasse waarop fantasiedieren zijn uitgesneden.

Genieten aan het water

Hannover Münden wordt omringd door meerdere rivieren, maar de Fulda en de Werra komen hier bij elkaar en gaan vervolgens verder als de Weser. Rondom het stadje vind je dan ook meerdere bruggen, niet alleen de Werrabrücke is de moeite waard, ook de houten brug die voetgangers richting het centrum voert, is prachtig om te zien.

Vergeet vooral ook niet om even een blik te werpen op de rivier, want zo’n mini waterval blijft natuurlijk mooi om te zien!

En? Lijkt Hannover Münden jou iets?

11 comments

 1. KoolFamily

  Ik ben al veel in Hannover geweest, maar dan naar de beurshallen (Hannover Messe), maar nog nooit downtown geweest en ik had absoluut geen idee dat het er zo mooi was…!

  Beantwoorden

 2. lodi

  oh Wanda, wat ziet het er leuk uit! Die huisjes en dat plein, om verlieft op te worden. En zeker goed te doen voor een weekendje weg. Ik onthou het even.

  Beantwoorden

 3. rachel

  ziet er heel leuk uit! ben er zelf nog nooit geweest

  Beantwoorden

 4. Mirjam Hart

  Oh ja, dit vind ik enig! En fijn om te weten dat het met de auto goed te doen is, want wij vliegen niet meer. Al die kleuren… Ik word er vrolijk van.

  Beantwoorden

 5. Nicole Orriëns

  Ik vind meteen de eerste foto al reden om er naar toe te gaan. Wat een mooie gevels hebben die gebouwen!

  Beantwoorden

 6. Felice Veenman

  o wat snoezig !!! ik ga regelmatig naar Duitsland, mijn nichtje woont in de buurt van Frankfurt, toch eens kijken hoe groot de omweg is, want hier wil ik toch wel eens koffie drinken en een heel groot stuk taart eten!

  Beantwoorden

 7. Eemy

  Wauw wat een prachtige foto’s!! Zelf ben ik er nog nooit geweest maar deze post maakt mij zeker heel erg nieuwsgierig! De huisjes op de foto zien er zoooo leuk uit, heel gezellig!

  Beantwoorden

 8. Henk

  Ben met de trein vaak langs Hannover geweest, maar aan je foto’s en tekst te zien moet ik er zeker ook eens een dagje heen gaan.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Absoluut een keertje stoppen, het stadje is echt de moeite waard.

   Beantwoorden

 9. Sherry

  Wow de foto´s lokken me als het ware er heen te gaan. Het ziet er prachtig uit.

  Beantwoorden

 10. Melanie Hoogvliet

  Oooh wauw die gevels zijn mooi 🙂 Die zou ik wel eens willen bezoeken.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.