Project Gezonder Leven: Hoe staat het halverwege 2020 hiermee?

Begin dit jaar deelde ik mee dat ik dit jaar met een aantal projecten aan de slag zou gaan, waaronder Project Gezonder Leven. Niet zozeer met als doel om af te vallen, hoewel dat een leuke bijkomstigheid zou zijn, maar vooral om energieker en fitter te worden. Zowel qua lichaam als geest. Inmiddels zit het eerste half jaar van 2020 erop en wordt het de hoogste tijd om de balans op te maken. Lig ik op koers of moet ik nog een flinke inhaalslag maken in het tweede half jaar?

Voortvarend begin met Project Gezonder Leven

Met het vooruitzicht om begin maart een weekje naar de Costa Blanca te gaan, ging ik er vol voor om me energieker te voelen. Meestal ben ik namelijk in de wintertijd niet op mijn best. Futloos als gevolg van een complete lege accu en is de bank over het algemeen mijn beste vriend.

Spanje Gezonder leven

Spanje Gezonder leven

Ik wist dat we in Spanje veel zouden gaan wandelen, dus besloot ik om soort van in training te gaan. Normaal wandel ik in de wintermaanden uitsluitend in het weekend en dan ook nog alleen als het enigszins lekker weer is. Deze keer deed ik het anders. Ik ging drie keer in de week ’s avonds aan de wandel, van kleine rondjes van een half uur tot rondjes van ruim een uur. Soms alleen, soms samen met René. Al snel merkte ik duidelijk verandering, mijn conditie begon weer ergens op te lijken.

In Spanje was ik dan ook fit, energiek en had ik totaal geen moeite met de vele trappetjes of beklimmingen. Met gemak haalde ik dagelijks de 15.000 stappen en de punten voor ASR Vitality stroomden binnen. Eindelijk voelde ik mij soort van fit, nog lang niet het doel behaald, maar ik wist dat ik op de goede weg was.

Project Gezonder Leven & corona

En ja, toen stak de corona zijn kop op en dat bleek funest voor mij te zijn. Ineens zat ik veel thuis en voelde ik me bezwaard als ik naar buiten ging voor mijn gebruikelijke rondje. Ook qua eten ging het niet helemaal goed, althans ineens waren de lunches met salades en yoghurt met blauwe bessen en amandelen verdwenen. Teveel koolhydraten waardoor ik mij al snel minder energiek ging voelen.

Uiteindelijk ben ik zo’n twee kilo aangekomen in die periode. Op zich niet veel, maar het vele hangen en alle negatieve berichten over corona waren bepaald niet goed voor mijn geestelijke welzijn. Ik sliep slecht en mijn ernergielevel was vergelijkbaar als in de winterperiode. Het leek ergens alsof mijn winterdip nu alsnog in drievoud had toegeslagen.

De ommekeer

Natuurlijk kun je zelf bepalen wanneer je weer opnieuw wilt beginnen, dus ook ik kwam op een gegeven moment tot inkeer en besloot weer lekker aan de wandel te gaan. Niet dat ik de coronaregels aan de laars lapte, maar om weer van de bank af te komen, was het tijd om weer naar buiten te gaan.

Dus ging ik weer zo’n drie keer in de week aan de wandel. Dat resulteerde erin dat het qua conditie weer de goede kant op gaat. In juni waren we een weekje in Duitsland en merkte ik helaas wel dat mijn conditie nog niet op het niveau van maart zat, maar dat had vooral ook te maken met beklimmingen. Dat blijft voor mij gewoon een heikel punt.

Ook qua gezonder eten gaat het weer een stuk beter. De salades zijn terug, de koeken worden niet meer gekocht en ik drink voor de verandering veel water.

Waar sta ik nu met Project Gezonder Leven?

Heel eerlijk? Zolang ik mij goed voel, gaat het prima. Dan wandel ik drie tot vier keer in de week, eet ik gezond, ben ik minder online en slaap ik goed. Maar er hoeft maar iets te gebeuren of ik tuimel zo mijn valkuilen in. Het hele coronagedoe heeft dat wel weer duidelijk gemaakt.

Ik blijf het lastig vinden om continu bewust bezig te zijn met Gezonder Leven, om elke week maar weer door mijn eigen woonplaats te wandelen en dat een weekje niks doen direct gevolgen heeft. Eenmaal in de flow gaat het eigenlijk best wel gemakkelijk, maar er komt altijd een moment of gebeurtenis waardoor ik verslap en voor mijn gevoel weer opnieuw moet beginnen.

Maar goed, zoals ik al zei, ik kan elke dag opnieuw beginnen, dus begin ik vol goede moed aan het tweede half jaar. Welkom terug salades, yoghurt, water en welkom nieuwe wandelroutes!

Hoe zorg jij dat je gezond leeft?

10 comments

 1. Marcella

  Heel herkenbaar (weer) want ook bij mij hoeft er maar iets te gebeuren en ik ben de flow kwijt. Nu vind ik dat dat echt niet meer kan, ook gezien de gezondheidsrisico’s die overgewicht met zich mee brengt. Ook is het geen goeie combi ivm Corona. Maar goed, ik doe absoluut mijn best en mijn conditie en kracht verbeterd absoluut. Maar qua gewicht nog een lange weg te gaan.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dat was voor mij ook wel weer een grote eyeopener hoor. Ik weet dat ik mijn best doe, maar het blijft frustrerend dat je zo gemakkelijk in je oude gewoontes terugvalt.

   Beantwoorden

 2. henk

  Ik herken heel veel dingen.heb me door het htuiswerken er toe moeten zetten om elke dag verplicht een half voor mezelf hier in de buurt te gaan lopen. Normaal ging ik op de fiets naar mijn werk( half uur heen, half uur terug), en juist die activiteit zorgde ervoor dat er steeds iets af ging.

  Beantwoorden

 3. rachel

  ik eet medische verplicht keto/koolhydraat arm, en dat doe ik nu al 11 jaar en in het begin was het wennen maar weet nu niet beter en als ik buiten mijn boekje ga om het zo maar te zeggen dan betaal ik daar ook voor.

  Beantwoorden

 4. Lindaschrijfthetop

  Herkenbaar vooral het zoeken naar balans. En als je denkt nu ga ik lekker, ga je weer een dipje in.

  Beantwoorden

 5. ramses van der werf

  Ik ga zelf al jaren heen en weer tussen gezond en minder gezond leven. Ik herken ook wat je zegt, ik vind het vaak ook moeilijk om steeds maar weer na te denken of ik wel de beste of de meest gezonde keuze maak. En die Corona dingen helpen daar ook niet echt bij. Het rondhangen heeft mij ook weer kilo’s gekost, of eigenlijk erbij bezorgd. Op mijn werk noemen we het inmiddels ook echt coronakilo’s…

  Gelukkig ben ik dus niet de enige. Aangezien de ergste Corona maatregelen inmiddels zijn opgeheven ben ik weer meer gaan lopen en zo, dat heeft goed geholpen.

  Beantwoorden

 6. Denise

  Hier net bevallen over een aantal weken ook maar weer terug m’n balans zoeken.

  Beantwoorden

  1. Mandy

   Jup, corona heeft het bij meerdere mensen een beetje “verpest” ik heb daar niet echt last van gehad omdat ik in mijn ritme kon blijven zitten

   Beantwoorden

 7. priscilla

  Ik zorg voor balans. Afgelopen week zijn wij weggeweest en hebben wij heerlijk gegeten. Nu thuis gaat de rem er weer even op. Ook zorg ik voor voldoende beweging elke dag!

  Beantwoorden

 8. Deborah

  haha je blog sluit mooi aan bij mijn laatste blog. Dat ging over zo’n beetje het zelfde maar dan omgekeerd. Hoe Corona er voor zorgde dat ik nog voor de zomer op conditie was.
  Wanneer je in zo’n flow zit dan gaat het inderdaad lekker. Maar wanneer er iets tussenkomt is het soms verdraaid lastig om terug in dat ritme te komen. Discipline is voor mij wel echt de sleutel. En de flow is mijn onzichtbare stok achter de deur 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.