Project Gezonder Leven: Bewustwording is de 1e stap

Al een paar jaar doe ik niet meer aan voornemens of goede doelen, maar aan projecten. Natuurlijk hoop ik daar ook iets mee te bereiken, maar het gaat mij vooral om dat ik er bewust mee bezig ben. Want dat is in mijn ogen de eerste stap, namelijk bewustwording. Zeker nu ik vijftig ben, ben ik mij ervan bewust dat als ik iets wil veranderen, dat dit het moment is.

En ja, dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Er zijn en blijven valkuilen, soms zit je wel in die flow en soms lukt het voor geen meter. Toch merk ik dat ik wel degelijk stappen heb gezet. Benieuwd naar mijn bevindingen op dit gebied?

Wat houdt Project Gezonder Leven in?

Gezonder leven is natuurlijk een heel ruim begrip, maar voor mijzelf heb ik dat afgebakend in de volgende categorieën: Gezonder eten, offline in plaats van online, rust en regelmaat en meer beweging.

 • Gezonder eten

Zolang ik mij kan herinneren, kamp ik al met overgewicht. Niet omdat ik de flessen cola of zakken chips in grote getale heb weggewerkt, maar meer omdat door de jaren heen er steeds wat meer kilootjes bij zijn gekomen. In eerste instantie was dat geen probleem, maar op een bepaald moment merkte ik dat het mij ging belemmeren in mijn doen en laten.

Dus gooide ik het roer om en lukte het mij om dertig kilo af te vallen. Maar zoals bij velen, ging het ook bij mij daarna weer mis en kwamen de kilo’s er geleidelijk weer bij. Niet alle dertig gelukkig, maar zo’n twintig kilo hebben mij helaas weer gevonden.

De afgelopen vier, vijf jaar ben ik al steeds bewuster met voeding omgegaan. Geen kant-en klare verpakkingen meer, alleen maar verse groente, geen frisdrank, minder koekjes en minder vlees. Toch is er zeker nog ruimte voor ‘verbetering’. Zo heb ik een tijdje koolhydraatarm gegeten en dat beviel mij op zich goed. Alleen miste ik toch wel mijn brood, aardappelen, rijst en fruit. Sinds afgelopen november ‘volg’ ik daarom weer de richtlijnen van Project Gezond.

Door hier weer bewuster mee om te gaan, kwam ik er achter dat ik op sommige dagen te weinig at waardoor de kans op snaaien werd vergroot. Inmiddels zit ik op dat vlak weer aardig in het juiste ritme en hou ik mij er doordeweeks goed aan. Alleen in het weekend neem ik nog een koekje bij de koffie, eet ik een keertje een gebakje of snaai ik iets.

Maar gezonder eten is ook meer water drinken en dat is nog wel een dingetje. Zeker in de wintermaanden vind ik het lastig en blijft het bij koffie en thee. Nu de lente zich heeft aangediend, heb ik mijzelf een kekke waterfles met motivatiekreten gekocht om er toch voor te zorgen dat ik per dag minimaal een liter water drink.

De weegschaal laat ik nog even links liggen, maar ik merk wel dat mijn kleding wat ruimer gaat zitten.

 • Offline in plaats van online

Tja, dit is toch wel een stuk lastiger dan ik had verwacht. Al jaren spreek ik met mij zelf af dat ik toch minimaal twee avonden in de week offline wil zijn, maar in de praktijk kan ik de verleiding van mijn mobieltje maar moeilijk weerstaan. Ook tijdens een avondje Netflixen of het lezen van een boek ligt mijn mobieltje altijd binnen handbereik. De verleiding om even snel te kijken, is groot.

Ondanks dat ik steeds de ‘mist’ in ga, blijf ik volhouden. Er zal een moment komen dat ik dat verrekte mobieltje rustig een avondje of twee kan negeren! Meldingen heb ik al uitstaan, behalve dan voor nieuwe whatsapp berichten, maar misschien moet ik ook die melding maar gaan uitzetten.

Door meer offline te zijn, wil ik vooral meer in het hier en nu leven. Genieten van kleine dingen, zoals een mooie zonsondergang!

 • Rust en regelmaat

Zeker nu ik ouder ben, ben ik mij ervan bewust dat rust en regelmaat belangrijk zijn. Waar ik vroeger er geen moeite mee had om laat naar bed te gaan en uit te slapen, lukt mij dat nu niet meer. Daarnaast vind ik het ook gewoon zonde van mijn tijd.

Dus ook op mijn vrije dagen gaat de wekker in de wintermaanden om 8 uur. Misschien dat ik het, als de zomertijd ingaat, wel wijzig naar 7 uur op doordeweekse dagen en 8 uur in het weekend. Een uur extra tijd! Wat zal ik daar eens mee gaan doen? Extra rondje op mijn mobiel? Haha, nee, dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar ik zou dat uurtje wel kunnen gaan lezen of een rondje wandelen.

 • Meer beweging

Nog meer beweging? Jij wandelt toch al veel? Klopt, maar ik ben vooral een mooi weer wandelaar. Dus de afgelopen herfst en winter is er van wandelen bar weinig terechtgekomen. Om te voorkomen dat ik in het voorjaar opnieuw mijn conditie moest gaan opbouwen, heb ik mij in oktober aangemeld bij een sportschool.

Na een verhelderend intakegesprek is er een schema voor mij opgesteld en vanaf november sport ik dan twee keer in de week. Het is slechts een uurtje per keer en uitsluitend krachttraining, maar ik merk al zoveel verschil ten opzichte van een half jaar geleden. Ik voel mij fitter, energieker, maar merk ook dat mijn conditie steeds beter wordt. Wel vind ik het lastig om balans te vinden tussen het sporten en wandelen.

’s Ochtends een uurtje fanatiek gesport dan is een wandeling van vijf kilometer ’s middags eigenlijk teveel van het goede. Niet zozeer conditioneel, maar wel voor mijn knieën.

Het heeft tijd nodig, maar ik merkte tijdens onze stedentrip in Lissabon (februari ’24) al de nodige vooruitgang, dus hopelijk zet dat door en heb ik er straks tijdens onze vakantie in juni nog meer profijt van!

En vertel eens eerlijk, negeer jij weleens je mobieltje?

8 comments

 1. Elisabeth

  Alle geluidjes van berichten staan uit. Maar regelmatig kijk ik even. Behalve wanneer ik in bed lig.

  Beantwoorden

 2. Eat Live Travel

  Wat leuk om de updates te lezen van jouw projecten. Ik vind het erg lastig om mijn telefoon te negeren. Ik heb meldingen daarom uit staan. Hierdoor kan ik er soms uren niet op zitten. Na 21.00 uur zet ik hem sowieso uit en ook leg ik ‘em tijdens het werken niet binnen handbereik.

  Beantwoorden

 3. Linda schrijft 't op

  Wat een goede ideeën
  Ik ben ook van plan om meer offline te gaan, vooral vanwege mijn gezondheid

  Beantwoorden

 4. Anette

  Ik heb al verschillende keren m’n mobiel s’avonds ‘genegeerd’ en dat bevalt prima 😉 Geen onnodige prikkels en als t echt belangrijk is, dan bellen ze wel denk ik dan.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Helemaal gelijk meis, maar blijf het lastig vinden…

   Beantwoorden

 5. Tessa

  Ja ik negeer regelmatig mijn telefoon. Ook op sociale media ben ik soms minder te vinden, geeft me rust

  Beantwoorden

 6. Yova

  Om te afvallen best wel moeilijk. Dan komen weer hard aan. Klopt ook. Telefoon hebben wij gelukkig geen last van. Wij krijgen haast geen telefoon. Maar moet ook uitkijken wie het Belde. Oplichters?
  Je gaat ook meer wandelen. Ik weet dat jullie lekker uitjes nemen. Gezellig. Mooie omgeving om te wandelen. Mooie foto’s. Succes met afvallen. Kwestie door zetten. Fijne dag.

  Beantwoorden

 7. Jenn

  Mooi project! Thee zonder suiker ’telt’ ook als water he! Ongevraagde tip voor slecht weer wandelen: walking workouts op youtube. Lekker indoor wandelen voor de tv/computer. Yes2Next heeft hele fijne vind ik, je kan op je eigen tempo meedoen en ze zijn voor iedereen geschikt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.