Het Schierste Ploatje Veenkoloniën: Opdracht 2 Lekker Lokaal

Amper bijgekomen van mijn tweede plek bij de eerste opdracht van Het Schierste Ploatje of ik moest alweer aan de slag voor de tweede opdracht. Dit keer Lekker Lokaal en hoewel ik in het begin best wel wat ideetjes had, viel het toch best wel tegen om datgene wat ik voor ogen had op een mooie manier vast te leggen. Uiteindelijk is het natuurlijk gelukt, maar daar ging wel het nodige aan vooraf!

Het Schierste Ploatje: Lekker lokaal

Natuurlijk hebben we hier in de Veenkoloniën genoeg boeren die hun eigen gebouwde producten verkopen, maar hoe breng je dat nu een beetje appetijtelijk in beeld? In eerste instantie had ik bedacht dat het leuk zou zijn om diverse groente en fruit in een aardappelkistje te stouwen en dan op het land de foto te maken.

Dus leende ik een aardappelkistje van een collega en gingen mijn vriend en ik op pad naar Dallinga Landwinkel in Zuidbroek. Foto’s maken op hun land was geen enkel probleem, maar er stond op dit moment niet echt iets op het land. Althans, niet er boven en dan wordt zo’n foto voor mijn gevoel al snel wat saai.

Dus dacht ik na over andere locaties, toerde ik wat rond op mijn vrije maandag, maar ik kon het simpelweg niet echt vinden.

Lekker lokaal: asperges en bier

Niet alleen in Zuid-Limburg heb je aspergetelers ook hier in de Veenkoloniën kunnen we asperges uit eigen grond kopen. Daarnaast hebben we sinds enige tijd ook een heuse bierbrouwerij, dus ik besloot om toch nog een nieuwe poging te gaan wagen.

Eerst naar aspergeteler Grol in Tripscompagnie waar ik heel vriendelijk werd geholpen, maar waar ook heel eerlijk werd verteld dat een andere deelneemster ook bij hun was geweest. Oh jee, wat nu? Om te voorkomen dat ik een zelfde soort foto zou maken, kreeg ik als tip om de foto buiten te maken. Op zich geen probleem, maar de setting rondom hun winkel was nu niet bepaald inspirerend. Gelukkig was het geen enkel probleem om foto’s te mogen maken tussen de aspergevelden.

Ondanks dat ik eerst wel enthousiast was over deze foto sloegen later de twijfels toch weer toe. Geen mooie lucht en teveel wit vanwege het plastic dat over de gestoken asperges zit. Het was voor mij nog niet Het Schierste Ploatje. Op naar locatie 3 dus!

Brouwhotel Parkzicht: bier uit eigen brouwerij Bogdike

Nadat ik eerder al had gevraagd of ik hier foto’s mocht maken en de locatie al een beetje had verkend, was het nu dan tijd om hier daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Opnieuw kreeg ik alle medewerking én aangezien Parkzicht ook de asperges van Grol serveert, besloot ik om dit te gaan combineren. Het was nog wel een dingetje om die ketels er in zijn geheel op te krijgen, maar nadat ik had besloten toch voor een verticale foto te gaan, lukte dat prima. Normaal ben ik absoluut niet van verticale foto’s, maar in dit geval was dit voor mij de beste optie.

Achteraf gezien had ik misschien beter puur voor het bier kunnen gaan en deze wellicht op het plateau voor de ketels moeten uitstallen. Of zoals de jury tipte: eventueel de bierbrouwer erbij fotograferen of iemand aan tafel die een biertje inschenkt. Maar goed, voor iemand die normaal landschappen, natuur en straatjes fotografeert én absoluut niet creatief is in het bedenken van zo’n soort setting, vind ik het zelf niet zo verkeerd.

Gelukkig voor mij dacht de jury daar net zo over, want met bovenstaande foto werd ik beloond met een verdienstelijke vierde plek!

En dan opdracht 3

Na natuur, lekker lokaal is het thema nu water. Oftewel, water in de Veenkoloniën, dus kanalen, bruggen, sluizen, reflectie e.d. Kortom, een hoop mogelijkheden. Ook nu heb ik wel weer de nodige ideeën, maar door mijn vakantie heb ik helaas wat minder tijd om naar meerdere locaties te gaan, maar ach, vaak is het eerste idee toch het beste?

7 comments

 1. Linda schrijft 't op

  Ik vind dat je goed alles in beeld hebt gebracht, de foto’s zijn erg leuk geworden.

  Beantwoorden

  1. Claire

   Wat een leuke opdracht en mooie foto’s! Ik vind het ook echt een goed idee om meer bewustzijn te creëren wat er rondom ons huis verkrijgbaar is.

   Beantwoorden

 2. Koen

  Een leuke serie Wanda. Het trekt je een beetje uit je foto-comfort-zone. Alvast prettige vakantie, goede reis.

  Beantwoorden

 3. Ilona

  Wat een heerlijke blog weer!

  Beantwoorden

 4. Renata Feyen

  Dat zijn leuke plaatjes. Je moet toch een beetje fantasie hebben om het allemaal goed in beeld te kunnen brengen

  Beantwoorden

 5. Tessa

  Echt zo leuk om te lezen hoe je de foto’s maakt voor het schierste ploatje. Ben benieuwd naar jouw water foto

  Beantwoorden

 6. Rory

  Ik vind de uitgelichte foto (bovenaan je blogpost) eerlijk gezegd ook echt prachtig. Erg leuk om te lezen en te zien hoeveel moeite je doet en ook wat je overwegingen zijn waarom een foto het wel of niet is. Succes met de derde opdracht!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.