Mergellandroute Zuid-Limburg

De hoogtepunten van ons weekje Zuid-Limburg

Het lijkt inmiddels een eeuwigheid geleden, maar begin juni waren we een weekje in Zuid-Limburg. Onze zomervakantiebestemming voor dit jaar. Een week waarin we de jackpot qua weer hadden. Elke dag 30 graden of meer en pas regen op de terugreis. Niet helemaal ons ideale vakantieweer, maar ach, gelukkig waren er volop terrasjes in de schaduw te vinden! Ondanks de hitte hebben we de nodige uitstapjes gemaakt en zijn we zelfs een paar keer aan de wandel geweest. Natuurlijk volgen er nog uitgebreide blogs, maar voor nu deel ik alvast de hoogtepunten van dit weekje vakantie met jullie!

Kasteeltuinen van Arcen

Kasteeltuinen Arcen Limburg

Kasteeltuinen Arcen Limburg

Op de heenweg stond direct ons eerste uitstapje al gepland. Namelijk de kasteeltuinen van Arcen. Nog nooit geweest, maar door alles wat ik er over had gezien, leek me dit het ideale begin van onze vakantie. En ja, het overtrof mijn stoutste verwachtingen! Groot voordeel van dit corona tijdperk is natuurlijk dat er maar een beperkt aantal bezoekers mogen komen.

Dus dat betekende dat we heerlijk op ons gemak konden rondslenteren en overal uitgebreid een kijkje konden nemen. Eerst in het kasteel zelf, later in de prachtige aangelegde tuinen. Absoluut een aanrader!

Herberg de Bernadushoeve in Zuid-Limburg

Herberg de Bernardushoeve Zuid Limburg

Na lang zoeken en mailen had ik eindelijk een beschikbare accommodatie gevonden. De recensies beloofden ons een super mooi uitzicht en geloof mij, daar was geen woord van gelogen! Voordeel voor ons was dat het terrasgedeelte nog niet open was voor het publiek, waardoor wij, samen met de andere vakantiegasten, heerlijk konden genieten van het prachtige uitzicht.

Elke avond genoten we van het uitzicht, van de hertjes in de kinderboerderij naast de hoeve, maar vooral ook van de mooiste zonsondergangen. En ja, dan heb ik het nog niet eens over de gastvrijheid van het personeel gehad of over het lekkere eten en het zelfgemaakte ijs. Kortom, we hebben het die week enorm getroffen!

De overheerlijke Limburgse vlaaien

Piepenhoes Zuid-Limburg

Wie Limburg zegt, denkt natuurlijk direct aan de Limburgse vlaaien. Ook wij hebben een uitgebreid warenonderzoek gedaan en waren enigszins verdeeld over de uitslag. Mijn vriend ging voor de rijstevlaai bij het Drielandenpunt, ik ging voor de Limburgse vlaai bij het Piepenhoes in Maastricht.

De Mergellandroute in Zuid-Limburg

Eijsden Zuid-Limburg

kasteel van Eijsden

Mergellandroute Zuid-Limburg

Wij vinden het altijd erg leuk om een mooie autoroute te rijden. Het liefst een pass door het Oostenrijkse landschap, maar goed, ook de Mergellandautoroute heeft ons enorm verrast.

Een mooie route door een gevarieerd landschap met mooie dorpjes zoals Eijsden, Mechelen en Noorbeek, maar ook langs diverse kastelen, wijngaarden en uitzichtpunten. Wij sloten deze dag af bij Het Hijgende Hert, het hoogst gelegen boscafé van Nederland dankzij een tip van een collega waar ik hem zeker voor heb bedankt!

Wandelen door het Limburgse landschap

Eys Zuid-Limburg

Eigenlijk was het ons te warm om te gaan wandelen, maar toch konden we het niet laten. We kozen dan ook bewust voor wat kortere wandelingen en vooral ook niet te inspannend.

Wat volgde waren twee mooie wandelingen door het Limburgse landschap. Eentje in de omgeving van Eys, ook wel het Toscane van Nederland genoemd, en eentje in wat ik misschien wel het mooiste deel van Limburg vond, namelijk het Geuldal. Prachtige vergezichten, volop veldbloemen, mooie bomen, diverse bronnetjes én zelfs vakwerkhuizen. Genieten op alle fronten!

Maastricht en Valkenburg

Valkenburg vakantie juni

Ook voor een stedenbezoek was het eigenlijk te warm, maar ja, we waren er nu eenmaal en dus gingen we naar zowel Maastricht als Valkenburg.

Vooral Maastricht maakte hierbij indruk en had ik graag nog wat beter willen ontdekken, maar eenmaal op een terrasje in de schaduw aan de Maas, kwamen we vervolgens niet veel verder meer. Een goed excuus om nog weer eens die kant op te gaan dus!

In Valkenburg waren we al een keertje geweest. Niet helemaal mijn stadje, te toeristisch, maar ach, als je toch in de buurt bent, dan wil je toch nog een keertje door die nauwe straatjes slenteren en kijken of je buiten het toeristische gedeelte nog leuke plekjes kunt ontdekken. En dat lukte uiteindelijk prima!

Wat mag ik niet missen bij een volgend bezoek aan Zuid-Limburg?

10 comments

 1. Jasmijn Bult

  Door het weer, volop zon krijg je echt de vakantie vibe! Ondanks dat het in eigen land is ziet het er echt heel “buitenlands” uit, en wat een heerlijk uitzicht vanaf jullie accommodatie!

  Beantwoorden

 2. Cynthia

  Toch fijn zo’n vakantie in eigen land hè? Het kasteel van Arcen staat ook nog op mijn lijstje om te bezoeken. Leuk dat jullie een ‘vlaaien warenonderzoek’ hebben gedaan hihi. Maastricht heb ik jaaaren geleden voor het laatst bezocht. Mooie stad. De grotten zijn daar ook mooi om te bezoeken.

  Beantwoorden

 3. lindaschrijfthetop

  Dat ziet er heerlijk uit! Er even op uit in eigen land. Kasteeltuinen Archen staat ook nog op mijn lijstje.

  Beantwoorden

 4. Felice Veenman

  ik heb een paar jaar in Maastricht gewoond, echt een stad die de moeite van een bezoekje waard is

  Beantwoorden

 5. Anette

  Als ik je samenvatting zo lees denk ik, ik wil ook! Mooie foto’s en wat een geluk met het weer hadden jullie ☀️
  Maastricht vind ik zelf ook een leuke stad en in Heerlen hebben wij ons toen ook vermaakt.

  Beantwoorden

 6. Frederique

  Ik ben in Maastricht geweest toen ik tiener was en ik was toen laaiend enthousiast. Tijd om weer eens een keer die kant op te gaan!

  Beantwoorden

 7. Tessa

  De Kasteeltuinen van Arcen is echt prachtig! Ik ben er vorig jaar nog geweest

  Beantwoorden

 8. Nicole Orriëns

  Wat is Limburg toch een prachtige provincie. Ik kan me voorstellen dat je genoten hebt. Goed dat je al bent geweest, want voor vandaag voorspellen ze enorm veel regen daar.

  Beantwoorden

 9. Rory

  Leuk! Ik heb altijd het gevoel bij het ‘verre’ Noorden (Waddeneilanden) en Zuiden dat je echt in het buitenland bent. Ligt ook aan de lange autorit plus natuurlijk hoe ‘anders’ het is dan waar je zelf woont. Genieten hoor. Ik ben ooit in Valkenburg geweest. Daar ben ik volgens mij door de kabelbaan (nog) angstiger voor hoogtes geworden. En over mijn ervaring in de grotten vertel ik maar niet… Hoe dan ook was dat ook een hele mooie omgeving en aanrader.

  Beantwoorden

 10. rachel

  In Limburg ben ik regelmatig en sliep ik op de boederij van vrienden van mijn moeder toen. heerlijk daar en de asperges daar…ohh ik wil terug ahha

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.