Parijs column

Column | Bepaalt terreur mijn vakantiebestemming?

Na de recente aanslagen in Brussel is de reissector lichtelijk in paniek en verwachten zij dat veel reizigers hun vliegreis vanaf Brussel willen annuleren en/of voor de nabije toekomst een andere vliegveld als vertrekpunt zullen gaan kiezen. Hoe zit dat eigenlijk met mijn keuze voor vakantiebestemmingen? Laat ik mij daarin beïnvloeden door de recente terreuraanslagen of speelt dat totaal geen rol?

Aanslagen New York…

In september 2001 stond de hele wereld op zijn kop toen er 2 vliegtuigen recht in de Twin Towers vlogen. Een dikke 1,5 maand later vlogen we naar New York, dit was allemaal al geboekt en ondanks de twijfels besloten we gewoon te gaan. Hoe groot was tenslotte de kans dat zoiets in zo’n korte tijdsbestek nog een keer zou gebeuren? Het gebeurde dan ook niet maar helemaal op mijn gemak was ik niet en ik weet nog goed dat ik toch wel enigszins mijn medepassagiers aan het checken was. Vooral diegenen met een Arabische uiterlijk. Niet geheel onbevooroordeeld dus…

Aanslagen Parijs en Brussel…

Nu met de recente aanslagen in Parijs en Brussel zet het mij opnieuw aan het denken en besef ik mij terdege dat ik bepaalde bestemmingen op dit moment bewust links zal laten liggen. Ondanks dat ik dolgraag een keertje terug zou willen naar Parijs is het op dit moment voor mij een bestemming die ik bewust mijd. Net als bijvoorbeeld Londen en Berlijn. In mijn ogen stuk voor stuk steden waar het gevaar van een terroristische aanslag continu op de loer ligt. Maar hoe reëel is het? Misschien zijn het wel de best beveiligde steden van Europa op dit moment. En toch weet ik ook dat als men toe wil slaan, dat dit helaas niet te voorkomen is. Hoeveel militairen we ook inzetten, hoeveel controlepoortjes we ook installeren en hoeveel grenscontroles we ook weer gaan invoeren.

Laten leiden door angst, is ophouden met leven…

Maar vooral heerst bij mij ook het gevoel dat ik mij niet wil laten leiden door angst, want als je angst toelaat, dan houdt het leven eigenlijk op. Ik wil gewoon mijn leven kunnen leiden zoals ik dat wil, de dingen kunnen doen die ik wil doen en vooral de plekken bezoeken die ik wil bezoeken zonder continu over mijn schouder te moeten kijken uit welke hoek het potentieel gevaar schuilt.

Dus ja, enerzijds vermijd ik bewust bepaalde bestemmingen en anderzijds wil ik me er juist niet door laten leiden. Heel dubbel allemaal, ik weet het.

Over een dikke week vertrekken we per auto naar Wismar, een plaatsje aan de Oostzee in Duitsland. Het klinkt als een relatief veilige bestemming en ik ben dan ook zeker niet bezig met de vraag of we dit nu wel of niet moeten gaan doen. Ik weet wel dat het compleet anders lag als we voor een bestemming als Brussel, Parijs of Londen waren gegaan.

Mijden jullie ook bewust bepaalde plekken of evenementen of sta je daar totaal niet bij stil?

15 comments

 1. Ferry & Jacqueline

  Het is triest geval wat er gebeurt is. Echt niet normaal dat zoveel aanslagen doet. De mensen leven inderdaad angst. Maar we moeten wel door gaan. Het is niet anders. Het kan overal gaan gebeuren. Waar je ook bent. Waarom. Beter opletten in de wereld. Vrede!!!

  Beantwoorden

 2. Elaintje

  Ikdenk weleens na over de veiligheid als ik op reis ga of een van de grote steden in Nederland bezoek, maar ik vermijd daar niet in. Zoals je al zegt gebeurt het toch wel als mensen dat echt willen. Je kan niet inspelen op een eventuele aanslag, want het kan op ieder moment gebeuren.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dat is ook het gevaar wat overal op de loer ligt. Ik wil me er ook niet door laten leiden hoor, omdat je dan niet meer kunt leven. Maar ergens in mijn achterhoofd speelt het zeker wel een rol…

   Beantwoorden

 3. Ilse

  Tja, je kan niet voorzichtig genoeg zijn, he. 🙁

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Maar hoe voorzichtig moet je zijn om dit soort gekken te kunnen tegenhouden?

   Beantwoorden

 4. Morgaine

  Ik kan nu heel makkelijk zeggen dat ik er niet bij stil sta, want zodra ik in Barcelona veilig geland ben en in mijn hotel zit, kan er daar op de metro wel een aanslag plaats vinden of een andere grote openbare gelegenheid, en ik wacht erop eerlijk gezegd tot ze Nederland aanpakken, Amsterdam, ik bedoel, is dat niet wat door jouw hoofd gaat nu dan?

  Dat ze nu al op rij in Europa.. Parijs, Brussel…. next is? Omhoog kijkend? Rotterdam? Amsterdam? Schiphol?

  Dus uhm…. nee ik sta er niet bij stil denk ik, waar ik WEL bij stil sta, als ik zou boeken nu, maar ook al in het verleden overigens… het complete land waar ik heen zou gaan, er zijn altijd al landen geweest waarvan ik nog altijd niet begrijp waarom mensen erheen gaan…. Dat heeft niks met welke aanslag dan ook te maken, eerder of met taalbarriëre of de armoede in een land, en zo sluit ik bijv. Afrika al compleet uit, het Midden Oosten vroeger al met de Ayotollah, of hoe spel je dat…. toen ik opgroeide was dat HET gezicht natuurlijk en ook India bijv.

  Mensen gaan, en allemaal komen ze terug, ja het is mooi maar de armoede, hoe de mensen kunnen dringen en bla….

  X

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik verwacht ook zeker wel dat er wat in Nederland gaat gebeuren. Waarom zouden ze ons sparen en België niet? Tenslotte zijn onze militairen daar ook actief bezig. Afrika, midden oosten en ook India trekken me totaal niet. Maar dat heb ik dus ook met Turkije, trekt mij ook totaal niet. Nu ook veel te gevaarlijk om daar te zijn…

   Beantwoorden

 5. Sabine

  Interessante vraag 🙂 Ik moet eerlijk zeggen dat ik alles buiten Colombia een beetje eng vind. Ook naar New York, maar vliegen met Avianca vind ik dan veel fijner dan met een Amerikaanse maatschappij. In New York heb ik er zeker wel over nagedacht, met name in de metro. Ik vond dat er bizar weinig controle was, net als toen ik in december in Amsterdam was. Er staat bijna geen politie, weinig militairen en tassen ed worden bijna nergens gecontroleerd. Ik ben de extreme beveiliging in Bogotá gewend, waar er zelfs een hond de auto inkomt voordat we mogen parkeren bij enkele winkelcentra en er werkelijk overal politie en militairen lopen. In Colombia zoek ik ook geen onveilige plaatsen op en in Europa zou ik daar zeker over nadenken. Ik denk bijvoorbeeld niet dat je me snel in Istanbul zal vinden om maar wat te zeggen.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Istanbul is idd ook zo’n stad waar het ook nu al geregeld mis is, daar zal ik nu ook niet snel naar toe gaan. Qua beveiliging merk je hier in Nederland weinig ervan. Misschien in bepaalde grote steden maar verder niet.

   Beantwoorden

 6. Serena

  Ik ben afgelopen jaar niet naar de Night of the Proms geweest omdat toen net de aanslagen in Parijs waren geweest. Ik mijd dan liever dingen waar veel mensen tegelijk aanwezig zijn.
  Qua vakantie zou ik nu ook niet voor grote steden kiezen, liever iets kleins en relatief onbekend…

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dat soort grote evenementen zou ik nu ook mijden.

   Beantwoorden

 7. Yvon

  Vorig weekend hadden wij net besloten onze honeymoon in Europa door te brengen. Drie weken rondtrekken.
  We hebben nog geen tickets gekocht, omdat we twijfelen. Nee, ik wil me ook niet laten leiden door angst, maar je kunt wel kiezen tussen plekken die riskanter zijn en plekken die veiliger zijn. Dus dat speelt wel mee.
  En net als Sabine is het hier in Beijing ook stukken veiliger en strenger…

  Beantwoorden

 8. Yvonne

  Zelf maak ik mij niet te druk… je hoeft maar ergens op de verkeerde plek op het verkeerde tijdstip te zijn, waar dat dan ook is. Peter denkt er anders over en wil echt even niet naar bv Parijs of het Midden-Oosten… Toch sta ik er zelf ook zeker bij stil en na de aanslagen in NY heb ik ook elke Arabisch uitziende man aan boord van een vliegtuig toch iets beter in de gaten gehouden dan daarvoor… Leuk is anders 🙁 maar toch proberen we ons zo min mogelijk door angst te laten leiden.

  Beantwoorden

 9. Flavie

  Vorig jaar gingen we naar Parijs na de eerste aanslagen (Charlie Hebdo) en toen namen we de metro… ik zat niet op mijn gemak, voelde mij zelfs heel onrustig.
  Sinds de aanslagen in Parijs van november probeer ik toch drukke plekken te mijden… ook toen ik naar Brussel moest net na de aanslagen was ik toch wel bang… maar ja het was verplicht voor het werk.
  Nu ik weet dat de aanslag op de metro vlakbij het gebouw ligt waar wij op cursus moeten in Brussel, ben ik heel blij dat de cursusdagen voorbij zijn en dat er de komende maanden geen verplichte cursussen zijn. Zelf ga ik altijd te voet van het station naar het gebouw, maar er zijn zoveel collega’s die de metro nemen… ik mag er gewoon niet aandenken dat er één van hen op zat.
  Ik ben al niet fan van grote (ongecontroleerde) evenementen waar veel volk naartoe komt, dus sowieso zal je mij daar niet vinden, maar mocht ik ervoor te vinden zijn, zou ik ze toch mijden.
  Dus ja, onbewust bepalen de aanslagen wat ik wel of niet zou willen doen.

  Beantwoorden

 10. LJ

  Wij zijn drie weken na de aanslagen in Parijs, nog naar Parijs op weekend geweest (en geen seconde schrik gehad ofzo). Het lief moet elke dag naar Brussel om er te gaan werken, hij is de militairen overal intussen wel gewoon… Wat niet wegneemt dat ik elke dag blij ben als hij ’s avonds thuiskomt 🙂 Wij zouden volgende week naar Berlijn gaan maar omdat onze vlucht van op een andere luchthaven vertrekt en we door de extra veiligheidsmaatregelen om 3u ’s nachts zouden moeten vertrekken (voor een stom weekendje weg) hebben we alles geannuleerd en gaan we nu op een rustige dicht-bij-huis-natuurvakantie. We kunnen de rust goed gebruiken. Al denk ik dat inderdaad Berlijn ook nog op de lijst staat…. Je weet niet waar en wanneer ze opnieuw zullen toeslagen, ik denk dat je het moeilijk kan vermijden tenzij je jezelf opsluit en dat weiger ik….. Meer nog, normaal zouden we over twee weken een dagje naar Brussel gaan en als er geen tuinperikelen tussenkomen, gaat dat uitstapje gewoon door!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.