paddenstoelen De Heemtuin herfst

5x Wat ik leuk vind aan de herfst

Nog niet zo lang geleden was ik helemaal geen fan van de herfst. Regen, storm en het vele binnen zitten, dat was eigenlijk het beeld dat ik had bij de herfst. Toch heeft de herfst natuurlijk ook zijn mooie momenten, Zeker als het droog is, maar ook op de mindere dagen ben ik de herfst wel steeds meer gaan waarderen. Hoe dat zo is gebeurd? Misschien gewoon een kwestie van ouder worden, wie zal het zeggen… Hoe dan ook, vandaag vertel ik je wat ik dan zoal leuk vind aan de herfst!

De natuur in de herfst

Borgerswold

landgoed Fraeylemaborg Slochteren Groningen

Met stip op één, de natuur! In alle andere jaargetijden zul je me amper in een bos aantreffen, maar in de herfst zou ik het liefst elke vrije minuut een mooie wandeling in een bosrijk gebied maken. Heerlijk om door een vol bladerdek te lopen en te genieten van de mooie herfstkleuren in het bos.

Wat mij betreft is de natuur in de herfst echt op haar mooist. Waar ik normaal bijna niet naar bomen kijk, kan ik daar in de herfst enorm van genieten. Jammer dat het altijd maar zo’n korte periode is en het niet lang meer zal duren voordat de bomen kaal zijn. Tot die tijd probeer ik in ieder geval zoveel mogelijk de natuur in te trekken.

Paddenstoelen, paddenstoelen en nog eens paddenstoelen

paddenstoelen De Heemtuin herfst

De Heemtuin Muntendam herfst

Sinds ik een paar jaar geleden mijn allereerste rode paddenstoel met witte stippen zag, ga ik elke herfst op paddenstoelenjacht. Gelukkig hoef ik daar niet ver voor te rijden, want vlakbij mijn ouders is het prachtige natuurgebied De Heemtuin. Sowieso een ontzettend mooi gebied om te wandelen, maar zeker in de herfst kom ik er vaak.

Ieder jaar word ik weer opnieuw verrast door de enorme hoeveelheid paddenstoelen. In alle soorten en maten en kleuren. Toch blijven de rode paddenstoelen met witte stippen mijn favoriet. Ook dit jaar heb ik ze al weer gezien, maar ik blijf altijd zoeken naar die ene mooie exemplaar. Of twee bij elkaar, zo’n kleintje die onder moeders paraplu schuilt.

Uitgebreid kokkerellen in de herfst

stamppot zuurkool
© Project Gezond

Na een zomer vol met salades en pasta’s vind ik het heerlijk om nu weer lekker te smullen van de oer Nederlandse stamppotten. Mijn favorieten zijn de stamppot andijvie en zuurkool. Heerlijk! Okay, het past niet helemaal in mijn koolhydraatarm menu, maar die uitzondering heb ik er graag voor over.

Sowieso vind ik het in deze tijd van het jaar een stuk leuker om te kokkerellen en nieuwe recepten uit te proberen. Dankzij Project Gezond heb ik inmiddels al heel wat nieuwe recepten gemaakt, zowel van hun site als uit hun kookboeken.

Kaarsjes, kleedje en andere herfst accessoires

Herfst gezelligheid
©Pixabay

Nu we weer meer tijd binnenshuis doorbrengen, vind ik het wel belangrijk om het gezellig te maken in huis. Dat betekent dat hier bijna elke avond wel een paar kaarsjes branden. Meestal zijn dat waxinelichtjes aangezien ik altijd problemen heb om stompkaarsen netjes te laten branden.

Ook ligt mijn kleedje weer standaard op de bank, want in deze tijd vind ik het heerlijk om ’s avonds onder mijn kleedje op de bank te liggen. En ja, ook staan er altijd wel wat herfst accessoires her en der verspreid in de woonkamer. Normaal ben ik helemaal niet van de prullaria, maar juist in de herfst vind ik het wel gezellig staan.

Tijd voor achterstallige projecten

project vakantiehuis

Natuurlijk heb ik in de herfst niet ineens veel meer uren in een dag, maar toch voelt het ergens wel zo. Zeker in de komende periode zullen we meer thuis zijn dan in andere jaren. Zo zijn ons weekendjes Parijs en Kassel al geannuleerd en zullen we ongetwijfeld ook niet naar de kerstmarkten in Duitsland kunnen gaan.

Hoogste tijd dus om eindelijk die achterstallige projecten aan te pakken. Zoals de drie fotoboeken (Kroatië van 2019 en Spanje, Duitsland en Oostenrijk van dit jaar) die ik nog wil maken. Net als het aanpakken van de tuin bij ons vakantiehuisje, het bijwerken van mijn administratie, het opnieuw inrichten van de pagina’s op mijn blog en het uitzoeken van foto’s voor de lijstjes die ik vorig jaar met kerst heb gekregen.

Ben jij een herfstliefhebber of juist helemaal niet?

12 comments

 1. rachel

  ik dus helemaal niet haha, ik vind de kleuren geweldig maar de regen en de wind grrr

  Beantwoorden

 2. Nicole Orriëns

  Er is zoveel leuk aan de herfst inderdaad! Ik word blij van de mooie kleuren, de gezelligheid, de brandende houtkachel. Alles eigenlijk!

  Beantwoorden

 3. Lindaschrijfthetop

  Ik vind de omschakeling van veel zon naar regen altijd een beetje moeilijk. Maar de natuur kleuren zijn prachtig.

  Beantwoorden

 4. jasmina

  Ik ben gek op de kleuren, maar de temperatuur..brrrr kan niet wachten tot het voorjaar is…haha! Mooie foto van de paddenstoelen trouwens

  Beantwoorden

 5. Ilona Wielinga

  Ik ben echt een herfstliefhebber. Lekker door de bladeren stampen, genieten van de lampjes en kaarsjes die aankunnen en lekker onder een dekentje wegkruipen op de bank, heerlijk.

  Beantwoorden

 6. Felice Veenman

  ik ben dol op de herfst, altijd al geweest. Wat denk je van je zakken vol kasatnjes proppen, waar je vervolgens niks mee doet?

  Beantwoorden

 7. Marcha

  Ik vind de vroege herst meestal heel fijn, als er zo’n lekker nazomer zonnetje hangt. Maar koud, guur en vooral nat weer vind ik echt niks!

  Beantwoorden

 8. corrina

  Ja ik ben herfst fan. Heerlijk sávonds kaarsjes aan , mooie wandelingen. En de lekkere recepten zoals stampotjes

  Beantwoorden

 9. Anette

  Ik ben niet persé een herfsttype, maar ik geniet van dezelfde dingen als jij die dit seizoen ons geeft. Mooie kleuren aan de boom, kaarsen aan thuis en lekker lang tafelen en nieuwe recepten uitproberen:-(

  Beantwoorden

 10. Gabrielle

  Heel leuk omschreven, ik ben ook gek op de herfst. Krijg vaak ook het gevoel om mijn huis een make-over te geven die echt bij de herfst past.

  Beantwoorden

 11. Marcella

  Ik ben geboren in de herfst (4-11) maar heb niets met al die regen. Maar op droge dagen met een zonnetje erbij vind ik het dan wel weer heerlijk om te genieten van al die kleuren en paddestoelen. Jammer dat dit straks weer weg is…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.