Frigiliana Costa del Sol Spanje

5 Redenen om verliefd te worden op Frigiliana

Wie zijn vakantie doorbrengt in Andalusië kan er niet om heen, de Pueblos Blancos, oftewel de witte dorpjes. Frigiliana is zo’n wit dorpje wat al een paar keer tot het mooiste dorp van Andalusië is verkozen. Als je het mij vraagt, ook geheel terecht. Ook ik viel namelijk als een blok voor dit lieflijk wit dorpje in de regio La Axarquia in Andalusië.

De meeste vakantiegangers aan de Costa del Sol zullen ongetwijfeld een bezoek brengen aan Ronda of Mijas. Deze dorpen trekken jaarlijks vele bezoekers. Maar wil je, zeker buiten het hoogseizoen, het gevoel hebben dat je zo’n wit dorpje helemaal voor jezelf hebt, dan ligt een uitstapje naar Frigiliana voor de hand. Dit wit dorpje ligt slechts op 7 kilometer van Nerja waar wij tijdens ons weekje Costa del Sol verbleven en stond dan ook hoog op ons lijstje van must sees. En geloof mij, het overtrof al onze verwachtingen!

Frigiliana in een notendorp

Frigiliana Costa del Sol Spanje

Niet alleen werd het meerdere keren uitgeroepen tot het mooiste dorp van Andalusië en zelfs van Spanje, ook is het één van de best bewaarde Moorse dorpen in de regio. Frigiliana werd namelijk al in de 18e eeuw gesticht. Het dorp bestaat uit twee delen, maar het draait vooral om het hoger gelegen deel, Morisco-Mudéjar. Hier vind je het echte hart van het witte dorp en heb je continu het gevoel te verdwalen, Het is namelijk één groot doolhof. Een wirwar van steegjes met wit gekalkte huisjes met pastelkleurige deuren.

Om het hoger gelegen deel te bereiken, moet je wel het nodige klimwerk verrichten, maar geloof mij, het is het meer dan waard! Het uitzicht op zowel het dorp als op de omgeving, met bij helder weer, zelfs de kust, is echt fantastisch om te zien. Eenmaal in het historische deel aangekomen, voelt het alsof je terug in de tijd gaat en vergeet je acuut alles en iedereen om je heen. Je wilt namelijk nog maar één ding en dat is elke steegje, elke patio, elke verborgen straatje met eigen ogen aanschouwen en ontdekken wat er nog meer achter verscholen ligt.

Waarom je verliefd wordt op Frigiliana

1. Het uitzicht vanaf Casa del Apero

Frigiliana Costa del Sol Spanje

Voor wie wil voorkomen dat je in Frigiliana verdwaalt of dat je onverhoopt iets hebt gemist, zal ongetwijfeld binnenlopen bij het plaatselijke VVV-kantoor. Deze is gehuisvest in het Casa del Apero, een prachtig pand uit de 17e eeuw waarin naast het VVV-kantoor ook de bibliotheek, het archief en het Historisch museum van Frigiliana zijn ondergebracht. Je vindt dit trouwens in het onderste gelegen deel van het dorp. Het pand telt een tweetal uitkijktorens waar je een prachtig uitzicht hebt op het hoger gelegen deel en het natuurpark van Sierras Almijara, Tejeda en Alhama,

2. Het historische centrum van Barribarto

Frigiliana Costa del Sol Spanje

Op weg naar het hoger gelegen deel, kun je deze wijk eigenlijk niet missen. Het begint namelijk met één van de meest gefotografeerde plekjes van Frigiliana. Ook ik heb hier een tijdje lopen dralen om zodoende een foto te kunnen maken met zo weinig mogelijk toeristen erop. Zeker in het hoogseizoen wordt dit een lastige opgave, maar buiten het hoogseizoen om, kun je het dus inderdaad treffen.

De wijk Barribarto herbergt een wirwar van smalle steegjes en wordt beschouwd als één van de best bewaard gebleven historische stadscentra rondom Malaga. In 2014 werd het officieel benoemd tot nationaal erfgoed en draagt het de titel Conjunto Histórico-Artístico.

Frigiliana Costa del Sol Spanje

Frigiliana Costa del Sol

Frigiliana Costa del Sol Spanje

Frigiliana Costa del Sol Spanje

Leuke historische plekjes zijn in ieder geval: Fuente Vieje, de San Antonoio kerk, de botanische tuin van Santa Flora en het Palacio Renacentista de los Condes de Frigiliana. Ook El Torreon, nabij Calle Real, is zeker de moeite waard. Vroeger deed het dienst als graanschuur, tegenwoordig kun je hier genieten van een prachtige patio.

Eigenlijk geldt het voor heel Frigiliana, maar zeker voor deze wijk. Witgekalkte huizen, blauwe deuren én enorm veel planten en bloemen. De inwoners zijn trouwens verplicht om regelmatig hun huizen opnieuw te witten om zodoende de authentieke uitstraling van het dorp te kunnen handhaven.

3. Genieten van het Andalusische leven

tapas Frigiliana gezonder leven

Frigiliana mag dan ogen als een slapend dorpje, toch vind je overal barretjes en restaurantjes waar je onder het genot van een heerlijk wijntje of tapas kunt genieten van de prachtige omgeving. Uit eigen ervaring kan ik Bar 3 Culturas aanbevelen, waar wij genoten van heerlijke tapas met een prachtig uitzicht. Deze vind je op het plein van de Tres Culturas direct aan het begin van het dorp. Een ideale startpunt voor je wandeling of heerlijk natuurlijk om na afloop neer te ploffen! Nog een leuk feitje, dit plein staat garant voor menig feestje in Frigiliana.

Op donderdag en zondag is er trouwens markt waar je lokale producten kunt proeven en kopen.

4. Terug in de tijd

Frigiliana Costa del Sol Spanje

Niet alleen vanwege de vele Moorse invloeden en historische plekjes krijg je het gevoel dat de tijd hier heeft stilgestaan. Dit beeld wordt nog versterkt als we tijdens onze wandeling stuiten op een paard die door bouwlui ingezet wordt om zakken cement naar boven te brengen. Het voelt voor ons aan één kant onwerkelijk, maar in vroegere tijden was dit natuurlijk een heel normaal beeld. Anno 2019 wordt het dus nog steeds zo gedaan in Frigiliana.

5. Het natuurpark Sierras Almijara, Tejeda en Alhama

Frigiliana Costa del Sol Spanje

Ook vanwege haar ligging is Frigiliana de moeite meer dan waard. Het ligt namelijk in het natuurpark van Sierras de Almijara, Tejeda en Alhama. Dit park staat onder Andalusische natuurbescherming, Vanuit Frigiliana kun je heel gemakkelijk dit natuurpark ontdekken, maar ook gewoon genieten van het spectaculaire berglandschap.

Handige informatie:

 • parkeren kun je het beste doen in de parkeergarage bij de ingang van het dorp. Ook langs de weg er naar toe kun je parkeren, dit is gratis. Hou dan wel rekening met een langere wandeling naar het dorp. In het dorp zelf zijn verder geen parkeermogelijkheden plus geloof mij, daar wil je met je (huur)auto vanwege de nauwe straatjes ook niet terecht komen!
 • zorg voor goede wandelschoenen, want Frigiliana is zoals gezegd bepaald niet vlak. Het is tegen een heuvel opgebouwd en de meeste steegjes gaan dan ook steil omhoog.
 • vanuit Nerja gaan trouwens regelmatig bussen richting Frigiliana

Lijkt het jou wat om rond te slenteren in Frigiliana?

11 comments

 1. Lizzie

  Zo.. nou dat is gelukt. Wat is t daar schattig zeg! Echt n heerlijke plek!

  Beantwoorden

 2. Nicole Orriëns

  Wat een prachtige witte huisjes hebben ze daar allemaal. En schitterend met die gekleurde bloemen. Inderdaad een heel mooi stadje.

  Beantwoorden

 3. Anita

  Het lijkt me fantastisch om rond te slenteren in Frigiliana. Wat een mooi, fotogeniek dorpje!

  Beantwoorden

 4. Henk

  Tot nu toe ben ik voor wat betreft Spanje nog niet verder gekomen dan ene keer Fuerteventura en de Spaanse Pyreneen, maar als ik die foto’s van je zie moet ik toch weer eens naar Spanje!

  Beantwoorden

 5. Sandra

  Ziet er inderdaad prachtig uit! Eerlijk gezegd, ik had nog nooit van het dorpje gehoord

  Beantwoorden

 6. Maaike | Travelbliss

  Ik ben dol op Spanje en die prachtige witte dorpjes. Ben nog nooit in Frigiliana geweest dus weer een goede reden om weer een keer terug te gaan 😉

  Beantwoorden

 7. Saskia

  Ik zou hier geloof ik niet uit gefotografeerd raken 😀 wat een pracht en praal. gewoon bijna ‘cute’

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik had ook moeite om weg te gaan hoor

   Beantwoorden

 8. Skincarebynaomi

  Dit ziet er zo schattig uit! Echt nog zo dorpje wat zijn eigen identiteit heeft

  Beantwoorden

 9. Custodia Chineva

  Dit ziet er heel erg mooi uit, zeker de vijf reden waarden love it

  Beantwoorden

 10. Yova

  Deze dorpjes ziet heel mooi uit. Ik zou ook daar willen toe gaan. Echt schitterend!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.