De Orchideeënhoeve: ervaar de tropen in de polder!

Wie bij De Orchideeënhoeve alleen maar kassen vol orchideeën verwacht, komt bedrogen uit, want De Orchideeënhoeve is zoveel meer dan alleen maar bloemen. Natuurlijk vind je er de meest kleurrijke orchideeën, maar ook prachtige vlinders, aapjes en zelfs flamingo’s! Kortom, De Orchideeënhoeve is dé ideale manier om de tropen te ervaren in eigen land! Ga je gezellig mee op onze ontdekkingsreis door de tropen?

Het Amazoneregenwoud in De Orchideeënhoeve

Orchideeënhoeve Flevoland Nederland

Van buiten oogt De Orchideeënhoeve vrij sober, maar eenmaal binnen waan je je direct in een andere wereld. De uitgezette wandelroute brengt ons als eerste naar het Amazoneregenwoud. Een ruimte vol prachtige bloemen en planten, overal bruggetjes en kleine sluippaadjes.

In eerste instantie heb ik het zelf niet direct in de gaten. Ik vergaap me nog aan de mooie en kleurrijke bloemen, maar zie dan ineens iets in mijn ooghoek voorbij vliegen. Het zijn inderdaad de bekende aapjes, helaas voor mij verstoppen ze zich ook weer vrij snel. Dus een foto van de aapjes zit er helaas niet in. Of ik had misschien meer geduld moeten hebben, maar vanwege de drukte vervolg ik al vrij snel de looproute.

Wat vooral opvalt, is dat er zoveel te zien en te beleven valt, dat je eigenlijk niet weet waar te kijken. Ik geef mij dan ook maar gewoon over aan de omgeving en laat alles rustig op mij afkomen. Het liefst had ik zo’n plek even voor mezelf alleen willen hebben, maar dat zit er helaas niet in. Dus probeer ik zo goed als mogelijk met een half beslagen lens her en der wat foto’s te maken.

De Orchideeëntuin

waterval Orchideeëntuin Orchideeënhoeve


Nadat we voor ons gevoel alles hebben gezien verlaten we het Amazoneregenwoud en stappen we De Orchideeëntuin binnen. Hier vind je natuurlijk vooral heel veel bloemen, maar ook een grot met een waterval.

Ook in deze ruimte geldt weer dat je gewoon goed je ogen de kost moet geven. Ik had namelijk bijna de schildpadden gemist die her en der op hun gemak in het water of op de keien liggen.

De Lorituin met rondvliegende papegaaien

Lorituin Orchideeënhoeve

Bij de volgende ruimte heb je de keuze om de lorivrije route te volgen of je kiest voor de volledige beleving. Hoewel ik niet zo gecharmeerd ben van rondvliegende vogels, laat staan het risico dat ze op mijn hoofd gaan zitten, besluit ik toch om er gewoon voor te gaan.

En ja, het is mij ontzettend meegevallen. Natuurlijk, die beestjes maken een hels kabaal met hun gekrijs en je schrikt je regelmatig wezenloos als er weer eentje hard voorbij komt vliegen. Maar gelukkig voor mij, vinden ze mij blijkbaar niet interessant genoeg om dicht in de buurt te komen.

Het enige wat mij wel steeds overkomt, is dat ik nat gespetterd word als ik ze probeer te fotograferen bij hun waterbak. Maar het is hoe dan ook prachtig om deze lori’s rond te zien vliegen.

De Vlindervallei: het hoogtepunt van De Orchideeënhoeve

vlindervallei Orchideeënhoeve

Net als we denken dat het niet nog warmer hoeft te worden, stappen we de wondere wereld van De Vlindervallei binnen. Even moet ik wennen aan de tropische temperaturen in deze ruimte, maar al vrij snel wordt mijn blik getrokken door de meest prachtige vlinders.

Leuk weetje trouwens: deze vlindertuin is de grootste vlindertuin van Europa!

Na de drukte in het Amazoneregenwoud valt het hier juist wel mee, waardoor we op ons gemak rondslenteren en zoveel mogelijk vlinders proberen te spotten. Sommige zitten heel stilletjes bij schaaltjes met vers fruit, anderen fladderen de hele tijd rond om vervolgens neer te strijken op een bloem of plant. Het lukt mij in ieder geval om een paar exemplaren vast te leggen, maar de mooiste, een grote blauwe vlinder, vertikt het om even rustig te poseren.

De dieren in De Orchideeënhoeve

Na de aapjes, de schildpadden en de vlinders ontmoet je nog veel meer dieren in De Orchideeënhoeve. Zo wandel je onder meer langs de stokstaartjes, de alpaca’s en sta je zo ineens oog in oog met een stel flamingo’s. Vooral die flamingo’s fascineren mij enorm vanwege hun opvallende kleur.

Lunchbreak in de bloementuin

bloementuin Orchideeënhoeve

Inmiddels hebben we het grootste deel van De Orchideeënhoeve gezien en besluiten we dat het tijd wordt om te gaan lunchen. We volgen dan ook gewoon de looproute die ons uiteindelijk in de ruim opgezette bloementuin brengt waar in het midden een horecatentje is gevestigd.

Even verbaas ik mij over deze enorme ruimte, maar dan zie ik dat deze ruimte zo groot lijkt vanwege de spiegelwand. Waar je ook kijkt, overal hangen of staan bloemen. Een prachtig gezicht in ieder geval én dus ideaal om even te pauzeren en wat te eten en te drinken.

Na onze lunchbreak gaan we weer verder en komen we op weg naar de uitgang nog door de winkel. Hier kun je nog een leuk aandenken aan je bezoek aan De Orchideeënhoeve kopen. Wij houden het echter bij onze herinneringen en de foto’s.

Praktische informatie:

 • De Orchideeënhoeve is dagelijks geopend van 09.30 uur tot 18.00 uur, m.u.v. Nieuwjaarsdag dan is het park gesloten
 • Gratis parkeren
 • Prijzen: volwassene € 14,50, kinderen 3 t/m 12 jaar € 8,50, kinderen tot 3 jaar gratis
 • Horeca: aanwezig in de Bloementuin of in het restaurant
 • voor actuele informatie m.b.t. openingstijden, speciale dagen, activiteiten en het reserveren van tickets zie de officiële site van De Orchideeënhoeve

Ben jij al eens in De Orchideeënhoeve geweest?

10 comments

 1. Lizette

  Ik lees hier regelmatig positieve verhalen over. En je foto’s zijn ook prachtig. Grappig, want ik ben nog steeds verrast dat er veel meer te zien is dan de orchideën. Toch zelf maar eens een kijkje gaan nemen.

  Beantwoorden

 2. Nicole Orriëns

  De tropen in de polder! Dat klinkt meteen al heel leuk en bijzonder zeg!

  Beantwoorden

 3. Anette

  Nog nooit geweest maar het lijkt me prachtig als ik je foto’s zo zie! En ook best nog gevarieerd ondanks de naam orchideeën hoeve:-)

  Beantwoorden

 4. Lindaschrijftop

  Wat een leuk uitje, overdekt en je ziet nog eens wat!

  Beantwoorden

 5. Mandy

  Ik ben zo jaloers.. ik wil super graag heen maar ik krijg niemand mee omdat ze denken dat daar alleen maar orchideeën zijn lool. Ooit op een dag, ga ik daar heen. Maakt me niet uit met wie, desnoods alleen maar ik ga heen haha!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Nou Mandy, als je niemand kunt vinden, dan wil ik best met je mee hoor!

   Beantwoorden

 6. Deborah

  Wat leuk dat je hier een blog over geschreven hebt. Ooit, lang geleden, ben ik in de Orchideeenhoeve geweest. Samen met mijn tante die de orchidee als lievelingsbloem heeft. Ik was onder de indruk van alles wat ik daar zag. Alleen zo vreselijk ver hier vandaag. Ik kan mij niet meer herinneren dat het daar zo groot was als op jouw foto’s. En de lorrie tuin zegt mij verder ook niets. Misschien moet ik er weer eens een reisje aan wagen 🙂

  Beantwoorden

 7. Linda

  Vanuit Zeeland is dat véél te ver rijden. Ik zou er graag een keer een dag rondwandelen, het ziet er fantastisch uit!

  Beantwoorden

 8. Melanie Hoogvliet

  oooh wauw wat een mooie plek! Die ga ik onthouden om volgend jaar eens te gaan bezoeken.

  Beantwoorden

 9. rachel

  nog nooit geweest maar heb hem wel genoteerd om er heen te gaan 😀 lijkt me leuk om een keer heen te gaan

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.