zweden zondagse

Zweden #1 | Hoe, wat & waar?

Nu onze vakantie naar Zweden rap dichterbij komt, lijkt het mij wel leuk om jullie een beetje deelgenoot te maken van onze voorpret. Of eigenlijk, die van mij want vriendlief heeft het idee dat het nog ‘eeuwen’ duurt en houdt zich er dus nog totaal niet mee bezig terwijl bij mij de vakantiekriebels nu wel beginnen te fladderen!

Wanneer kiezen wij onze vakantiebestemming?

Nou, ik heb natuurlijk altijd wel een rijtje met potentiële bestemmingen in mijn hoofd maar meestal gooi ik heel voorzichtig het eerste balletje ergens in november op en dan hoef ik weliswaar echt nog niks te boeken maar ik vind het wel een fijne gedachte als het land van keuze of eventueel zelfs al de streek vast staat. Dat maakt het latere zoeken naar een leuk plekje en accommodatie in mijn ogen een stuk gemakkelijker.

Waarom juist Zweden?

zweden zondagse

Deze vraag heb ik tig keren gehoord en heb ik ook steevast beantwoord met de opmerking dat we gewoon ontzettend nieuwsgierig zijn naar dit land. Ten eerste is het weer een nieuw land, voor ons allebei trouwens, en dat maakt het voor mij in ieder geval direct een stuk interessanter, aangezien ik het liefst elk jaar naar een nieuwe plek toe ga. Ten tweede staat sowieso Scandinavië al jaren hoog op mijn lijstje van nog te bezoeken landen. Eerlijkheidshalve moet ik dan wel vermelden dat Noorwegen op mijn lijstje nog een plekje hoger stond maar dat we dus uiteindelijk voor Zweden hebben gekozen. Zowel omdat we graag een bestemming wilden wat we makkelijk in 1 dag kunnen bereiken en na tig sites over Zweden te hebben gezien, waren we al snel overtuigd dat ook hier genoeg moois op ons ligt te wachten. Nadat we net hadden geboekt, schreef ik hier al een blog over Waarom we juist voor Zweden kiezen.

Waar zitten we precies in Zweden?

Ja, dat was nog niet zo eenvoudig. Zweden is natuurlijk een mega groot land met diverse landschappen. Bergen in het noorden, bossen en meren in het midden en het zogenaamde platteland in het zuiden, om over de kust nog maar niet te spreken. Het was dan ook best wel lastig kiezen. Na wat onderzoek op internet bleken veel Nederlanders een huisje in de provincie Värmland te hebben in het midden van Zweden. Dus leek het ons vrij logisch dat het daar dus een mooie omgeving zou moeten zijn. Waarom zou je er anders een huis kopen?

Varmland Zweden

Värmland is volgens VisitSweden één grote natuurattractie en heeft maar liefst zo’n 10.000 meren. Verder is het vooral een heel bosrijk gebied en grenst het aan de westkant aan Noorwegen, waardoor een uitstapje naar Noorwegen misschien alsnog zal gaan gebeuren. We zitten dan in het kleine plaatsje Nykroppa vlakbij een meer en zo’n 50 km boven Karlstad, één van de grotere plaatsen in deze regio.

Dat is dan de bestemming voor onze tweede week.

Maar toen sloeg toch de twijfel een beetje toe… is het leuk genoeg om ons daar 2 weken te kunnen vermaken? Dus besloten we om onze vakantie toch te gaan opsplitsen en voor de eerste week nog een andere regio te kiezen maar waar?

Na opnieuw wat speurwerk te hebben verricht met in ons achterhoofd het gegeven dat we hoe dan ook ergens in die 2 weken naar Stockholm willen en dat we de tweede week al in een bosrijk gebied zitten, besloten we voor de eerste week meer richting de kust onder Stockholm te gaan.

Smaland Zweden

En zo kwamen we uiteindelijk in de provincie Småland terecht, één van de grootste provincies in Zweden en deze regio staat vooral bekend vanwege zijn bossen, wouden en een schitterende oostkust met diverse leuke havenplaatsjes. Oh ja, leuk feitje… Astrid Lindgren, de schrijfster van Pipi Langkous, is hier geboren en getogen en er is zelfs een heus park volledig gewijd aan Pipi!

Hier zitten we in het gehucht Rugstorp wat zo’n 25 huizen telt maar wat in onze ogen vrij centraal ligt om deze streek te kunnen verkennen.

Dan komt natuurlijk de vraag wat willen we gaan doen en daar heb ik wel al wat beeld bij maar zal ik me de komende dagen nog echt even goed in gaan verdiepen. Wordt vervolgd dus!

Mocht je nog tips hebben voor Zweden, dan hoor ik het graag!

Foto’s: Visit Sweden

19 comments

 1. Helena

  Gaaf! en ik kan me de kriebels helemaal voorstellen 🙂

  Beantwoorden

 2. Elaintje

  Leuk Zweden. Het trekt mij niet heel erg, maar mijn zus heeft serieus overwogen er te gaan wonen. Voordat ze kinderen had ging ze er ook jaarlijks heen en spreekt vloeiend Zweeds. Ben benieuwd wat het uiteindelijk wordt.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Waarom trekt het je niet? Vooral omdat je zus er juist dus wel enthousiast over is…

   Beantwoorden

 3. Ferry & Jacqueline

  Wat mooi daar. Zweden is prachtig natuur om te zien. Het nogal wat 10.000 meren daar. Ik hou wel bosrijke omgeving. Vroeger zoekt altijd vakantie met bosrijke omgeving. Daar hou ik zo van. Ik zoekt dan rust om omheen. Nog eventjes geduld. Dan is zover.

  Beantwoorden

 4. Morgaine

  De voorpret is vaak nog leuker dan te gaan, zei mijn moeder altijd al vroeger, hahaha het zal wel dacht ik dan, tot ik natuurlijk op mijzelf was en ging en zelf ging boeken, toen pas snapte ik dat gegeven, daarvoor, ‘ging ik mee’ en hoefde alleen maar in te pakken, hahahaha

  En tips, nee ik heb ze niet voor zo hoog, ken ook niemand die daar is geweest van ons of zo dat ik kan zeggen dit of dat was fantastisch.

  Maar, trip advisor, of gogobot? 😉

  X

  Beantwoorden

 5. Sabine

  Wat mooi wat mooi! Kijk nu al uit naar je foto’s! Leuk ook van Pipi, ik vind het altijd leuk dat soort plekken te bezoeken en over te vertellen en te lezen! Ikzelf ben van zuid naar noord Zweden gereden. In het noorden is een geweldig mooi national park, maar wellicht te ver denk ik. Wij hadden toen onze tent opgezet bij Mora in de buurt, ook een mooi gebied!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ja, er zullen tzt een hoop foto’s gaan komen. Weet alleen nog niet of het lukt om ze tijdens onze vakantie al op Instagram te plaatsen aangezien we geen wifi hebben maar internet via een dongel maar even zien dus.
   Ik denk idd dat die omgeving net te ver is maar wie weet een volgende keer!

   Beantwoorden

 6. Mrs. T.

  Geen tips maar ik wed dat het sowieso fantastisch zal worden.

  Beantwoorden

 7. Flavie

  Dat wordt een pracht reis!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dat hoop ik wel! Ik ben echt ontzettend benieuwd naar dit totaal onbekende land voor ons.

   Beantwoorden

 8. Kirsten | Travelaar.nl

  Hahaha deze zin is zo herkenbaar: “want vriendlief heeft het idee dat het nog ‘eeuwen’ duurt”. Bij ons ben ik ook altijd degene die van te voren van alles wil opzoeken. En ook tijdens het reizen trouwens 😉 Wat een fijne reisplannen! Ik heb nog veel te weinig van Scandinavië gezien. Alleen Helsinki. Maar ik zou er erg graag een keer een mooie reis maken. Ik wacht nog tot het een beetje goedkoper wordt 😉 Heel veel plezier alvast!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Grappig is dat he, vriendlief is er ook totaal nog niet mee bezig. Heeft alleen eventjes een routekaart opgehaald bij de ANWB en dat is het dan wel. Nou ja, ik vind het ook leuk om een beetje voor reisleider te spelen, dus het komt vast wel goed!

   Beantwoorden

 9. Rik

  Zweden is heerlijk Wanda. Tenminste, ik ben als verwoed ABBA-fan natuurlijk al vooringenomen.
  Autorijden is erg relaxed, het allemansrecht om ergens te kamperen een mooie manier om mijn scouting-skills ten toon te spreiden en als groot liefhebber van Smörgåsbord is het the place to be.
  Ik heb eenmaal een rondrit van 3 weken door Scandinavië gemaakt: Denemarken, Zweden en halverwege Zweden via Noorwegen terug gereden. Daarnaast een aantal malen Stockholm bezocht om, hoe toevallig, daar het ABBA-museum staat. Zeer mooie stad, waarbij mijn aankomst vanaf zee door de archipel van Stockholm varen tot één van de hoogtepunten mag rekenen van onze reizen.
  Je zult ongetwijfeld een mooie vakantie tegemoet gaan. Ik kijk uit naar de foto’s op Instagram.
  Veel plezier.
  Groet,
  Rik

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Leuk om te horen dat je er zo enthousiast over bent! Ik heb geen idee wat we allemaal kunnen verwachten maar juist dat onbekende trekt ons enorm aan, los van de ongetwijfeld prachtige natuur.

   Beantwoorden

 10. Marcella

  Klinkt als een weloverwogen keuze voor deze twee regio’s. Leuk om te lezen! En geinig dat Noorwegen bij jullie ook hoger op de lijst staat. Maar qua grootte volgens mij zo’n beetje dezelfde oppervlakte. Dus dat lijkt dan niet echt het verschil te maken. Heel benieuwd naar jullie avonturen!!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   De reden dat we vooral nu voor Zweden hebben gekozen, is de afstand. Zweden is makkelijk in 1 dag te doen terwijl je dat niet redt voor Noorwegen. Ook qua kosten schijnt Zweden iets voordeliger te zijn maar dat heeft ons niet over de streep getrokken, echt puur de afstand omdat beide landen qua natuur ons enorm aantrekken.

   Beantwoorden

 11. LJ

  Lijkt me echt een prachtig land, waar de natuur nog voorop staat! En strand, daar had ik zelfs nog niet aan gedacht. Ben benieuwd wat jullie er allemaal gaan zien 🙂

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Het wordt natuurlijk aan beide kanten omringd door de kust en dat schijnt best wel een mooie kustlijn te zijn. Ben heel benieuwd!

   Beantwoorden

 12. Tessa

  Ik zou dit jaar met mijn beste vriendin naar Zweden gaan. Was zelfs al bezig met het leren van de taal. Maar door Corona is het niet door gegaan

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.