Blankenberge

De Zondagse Drie… (54)

Een wekelijkse terugkerende blog op zondag met daarin drie dingen die op de een of andere manier typisch zijn voor deze zondag of gewoon zomaar in me zijn opgekomen om deze blog mee te vullen! 

En zo is er weer een week voorbij. Een week waarin we nog lekker konden genieten van een heerlijke nazomer. Een week waarin voor mij de lunches met collega’s centraal stonden. Zo at ik een visje met een collega die binnenkort vertrekt naar een ander kantoor en ontdekte ik met een paar dames van kantoor een nieuwe hotspot in Coevorden. Verder ging ik nog de nieuwe woning bekijken van een vriendinnetje én genoten we op de valreep nog van onze eerste bbq van het jaar! Maar met dit alles wil ik deze Zondagse Drie niet vullen. Waar dan wel mee? Nou, vandaag is het 15 jaar geleden dat de vliegtuigen het Word Trade Center binnen vlogen. Nog steeds een absurde gebeurtenis. Het is dat het inderdaad is gebeurd maar het valt toch gewoon niet te bevatten dat mensen zoiets willens en wetens doen? Vandaag deel ik dan ook drie dingen met je die met deze bijzondere dag te maken hebben!

Ik zat nog op kantoor en een klant bracht mij op de hoogte…

Ik moest die bewuste dag tot half 6 werken en was net begonnen met het opruimen van de dossiers op mijn bureau. Een klant belde nog om een autowijziging door te geven. De bewuste klant was altijd wel in in voor een geintje dus toen hij begon met ‘Heb je het al gehoord’ bereidde ik me voor op de één of andere grap. Wat hij daarna vertelde, kon ik dan ook eerst niet geloven. Internet werd opgestart en de berichten die ik toen voorbij zag komen, bezorgden me onmiddellijk kippenvel. Ongeloof en woede wisselden elkaar af. Hoe was het mogelijk dat dit kon gebeuren?

In november 2001 gingen we zelf naar New York…

Alles was al geboekt toen 9/11 gebeurde. In eerste instantie hebben we nog overwogen om niet te gaan maar tegelijkertijd konden we ons ook niet voorstellen dat het nog eens zou gebeuren. Dus gingen we inderdaad naar New York. Wat we daar aantroffen? Een stad die probeerde te overleven, een stad die zichzelf probeerde terug te vinden in de achtergebleven puinhoop. Het openbaar vervoer kwam weer op gang, overal zag je bordjes met Missing Persons en mensen die met een mondkapje rondliepen vanwege de immer aanwezige doodsgeur die overal hing. Het was bizar en toch heeft de stad een onuitwisbare herinnering op me gemaakt. Graag zou ik nog eens terug willen om dan wel ongestoord de toerist uit te kunnen hangen. In november 2001 was het toch anders, veel politie op straat en vooral het beeld van een stad die ongelofelijk hard was getroffen.

Enorme controles op het vliegveld toen we terugvlogen naar Nederland…

Op de heenweg waren er natuurlijk ook wel wat extra controles maar op de terugweg was het echt helemaal erg. Op sokken en zonder je riem moesten we door de controlepoortjes, daarna nog een body check, koffers werden driedubbel gecheckt. Ik moest zelfs nog met een paar beveiligers mee naar een aparte ruimte om mijn koffer open te maken. Natuurlijk weet je dat je onschuldig bent maar als er zoveel lui om je heen staan dan voel je wel ineens heel erg klein en nietig. Ik had een thriller bij me waarop een pistool stond afgebeeld en moest vervolgens uitleggen waar het boek over ging, dat het echt geen handleiding was. Het was alsof iedereen op voorhand verdacht was.

Na 5 dagen New York vlogen we nog door naar Miami waar we nog 3 weken met een camper door Florida zijn getrokken. Het was in alle opzichten een beladen vakantie want op de dag dat wij naar Miami vlogen, stortte er nog een vliegtuig neer. Ook was Florida in de ban van poederbrieven. Onze ansichtkaarten kwamen dan ook weken later binnen met tig meldingen van security check. Een heel ontspannen vakantie is het vrijwel geen moment geweest.

Mijn hamvraag van vandaag? Ben jij weleens in New York geweest?

6 comments

 1. Sabine

  Lijkt me behoorlijk heftig om vlak na deze aanslagen New York te bezoeken. Ikzelf ben er in februari van dit jaar geweest en vond het heel tof. Ground Zero was helemaal af en best indrukwekkend om te zien. De veiligheidscontroles voor vluchten zijn sindsdien enorm aangescherpt. Gelukkig maar! Nog steeds moet je in de VS je schoenen uit.

  Beantwoorden

 2. Mrs. T.

  Zo, wat een heftige ervaringen moeten dat geweest zijn. 9/11 vergeet niemand ooit meer. Wat een ellende, wat een verdriet en de wereld zou inderdaad nooit meer hetzelfde zijn.

  Ik ben nog nooit in New York geweest trouwens.

  Beantwoorden

 3. Morgaine

  Dat is wel heel heftig als je een jaar later er zelf naar toe gaat, ik weet nog dat ik ging strijken, rond 3 uur, vlak voor dochter thuis kwam, Oprah zat ik op te wachten echt nog full time huisvrouw en toen ik de tv aanzette, zag ik al beelden zonder commentaar, Geen idee waar ik naar zat te kijken, toren 1 stond in de fik, toren twee heb ik het vliegtuig live in zien vliegen… en nog steeds geen commentaar… Ik wist dankzij de engelse titels onderin dat het om NY ging, en WTC aldaar, en pas later, kwamen de eerste commentaren, dat men nog geen idee had wat er aan het gebeuren was…. ik heb direct mijn toenamalige partner gebeld, of hij het al wist, meestal was hij de eerste die alles wist, maar nee, ik vertelde hem ook nieuws… hij dacht dat ik gek was of zo… nou goed, zo zag het er voor mij uit, live dus… op tv… en zal het nooit vergeten.

  Verder ben ik nog nooit in NY geweest, noch heb ik daar de behoefte aan, er zijn andere natuur gebieden die ik liever zou bezoeken en willen zien 😉 De steden trekken mij dan niet…

  X

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Jaar later? Nog geen 2 maanden later!

   Beantwoorden

 4. Anne - Ditisanne.nl

  Oef, heftig! Wij gaan over een maand naar NY (voor het eerst) en ik vond de documentaires ineens dubbel zo heftig, afgelopen zondag. Maar om twee maanden later daar rond te lopen is wel heel bizar inderdaad!
  Ik ben zelf in Londen geweest in de week tussen de twee aanslagen in die ze daar hadden, dat was al een beetje beladen, maar dat was nog niets vergeleken bij NY!

  Beantwoorden

 5. LJ

  New York staat ergens bovenaan de lijst niet-Europese bestemmingen, ik zou er heel graag een citytrip naartoe maken. Moet idd een heel speciale, zwaarbeladen sfeer zijn geweest die er zo kort na 9/11 hing!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.