De Zondagse Drie… (35)

Een wekelijkse terugkerende blog op zondag met daarin drie dingen die op de een of andere manier typisch zijn voor deze zondag of gewoon zomaar in me zijn opgekomen om deze blog mee te vullen!

Alweer mei… en dat terwijl ik als ik het grootste deel van april naar buiten keek mij afvroeg of we gewoon weer ergens in de herfst waren aanbeland. Gelukkig lijken de voorspellingen voor de komende week een stuk beter. Mag ook wel eens want ik ben er echt wel klaar mee en wil gewoon lekker naar buiten!

1 mei oftewel Dag van de Arbeid, niet iets waar wij in Nederland echt bij stil staan, laat staan dat we hier standaard een vrije dag voor krijgen, maar ach, ik moet toch ergens mijn Zondagse Drie mee vullen, dus vandaar dat ik jullie vandaag 3 dingen ga vertellen over mijn werk!

Assurantie laatste kansie…

bloemen chocola
Een bosje bloemen van mijn buitendienst met Secretaressedag…

Rare opening zo maar ik werk dus inderdaad bij een assurantiekantoor en gekscherend roepen wij weleens dat als je echt niet weet wat je wilt gaan doen, dat je dan altijd nog in de assurantiewereld aan de slag kan, vandaar Assurantie, laatste kansie. Het is namelijk wel zo dat veel mensen bij mij op kantoor er gewoon in zijn gerold en echt vroeger niet de droom hadden om dit werk specifiek te gaan doen.

Maar goed, assurantiekantoor dus, wat doe ik zoal? Ik verwerk de administratie voor de zakelijke klanten, dus aanvragen, mutaties, emails & telefoontjes beantwoorden op het gebied van zakelijke verzekeringen. Onze MKB is nogal gevarieerd, dus dat zijn bv klussenbedrijven, ZZP-ers, maar ook net zo makkelijk een schoonheidsspecialiste, een opleidingsinstituut, eigenaren onroerend goed en wat al niet meer. Er zijn 4 commerciële mensen op mijn afdeling, 2 binnen die het gros van de offertes afhandelen en 2 buitendienstmedewerkers die de klanten bezoeken en uiteindelijk ben ik dus degene die het dossier als laatste ter behandeling krijgt.

Elke dag rij ik 130 km…

n33 zondag

65 km heen en 65 km weer terug. Al met al kost dit mij zo’n 2 uurtjes per dag. Best wel veel natuurlijk, nog los van de kosten die het met zich meebrengt. Ik doe dit nu al geruime tijd, zo’n jaartje of 14, en ik moet heel eerlijk bekennen dat ik er nu wel zo’n beetje klaar mee ben. Is het mooi weer en ik moet tot half 6, dan ben ik dus pas om half 7 een keertje thuis. Weg zon! Bij de winterdag is het natuurlijk ook niet bepaald een pretje, zo zat ik afgelopen januari maar liefst 3 dagen aan huis gekluisterd vanwege de ijzel. Weg vakantiedagen… Het scheelt in ieder geval dat de N33 inmiddels is verdubbeld en dat daardoor de kans op ongelukken een stuk kleiner is geworden.

Geen CAO, dus…

De assurantiewereld heeft geen CAO maar meestal conformeert men zich aan het Bank- en Verzekeringswezen maar daar hoef je je dus niet bij aan te sluiten. Dat betekent toch vaak dat bepaalde extraatjes voor ons niet van toepassing zijn. Zo hebben wij standaard bij 40 uur slechts 25 vakantiedagen, geen ATV-dagen, geen 13e maand, geen vastgelegde bonussen, geen standaard afgesproken salarisverhogingen maar krijg je al naar gelang je vlotte babbel er iets bij of niet. Begrijp me niet verkeerd, ik klaag niet, maar ik vind het weleens jammer dat sommige zaken gewoon niet wat beter zijn vastgelegd of geregeld bij ons.

We kunnen gelukkig wel ‘bijbeunen’ oftewel meestal begin ik om 8 uur zodat ik toch per dag een half uurtje extra opbouw en op die manier bouw ik dan vaak zo’n 8 tot 10 vakantiedagen extra op. In mijn geval zeker geen overbodige luxe!

De vraag van vandaag is dan ook: hoeveel vakantiedagen heb jij?

8 comments

 1. Morgaine

  Toch leuk om iets meer te leren over jouw werk, overigens was het bij ons de politiek, als je niets meer kunt of wat dan ook, dan kun je altijd nog de politiek in, hahahaha

  En vakantiedagen, ja het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk, komt wijsneus weer, in feite? Heb ik elke dag vakantie? Maar wat heb je eraan als je aan huis gekluisterd bent omdat je het geld niet verdiend of kunt sparen om weg te kunnen, kortom, wat is beter, die 25 dagen, kunnen sparen en zoals jij toch ook extra dagen op kunt bouwen. Of… wil je een tijdje ruilen met mij, zien hoe dat werkt, elke dag vrij en…. de rest, ik wil wel even ruilen hoor, een maandje of 3? Want met 1 maand heb je nog geen idee natuurlijk, gezien aanpassing en het begin is altijd fijn…

  😛 Nu jij weer, hahaha

  X

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Nee, ik pas even, ik hoef niet zonodig te ruilen hoor! Het is ook meer bedoeld als tegenhanger naar die mensen die standaard zowat 40 dagen hebben en al die extraatjes…

   Beantwoorden

   1. Morgaine

    Hahaha ja dat snap ik ook wel, maar 40 vakantiedagen tegenwoordig? Die ken ik niet… mensen die dat hebben… kun je nagaan, volgens mij alleen de 25 standaard, heel ouderwets.

    X

    Beantwoorden

 2. Sabine

  Wat leuk om te lezen! Meteen een hoop meer geleerd over wat je doet. Inderdaad wel jammer van de CAO, dat kan best wel fijne dingen hebben. Ik werkte wel onder de CAO in NL en dat vond ik heel prettig. Ik werkte vaak over of soms thuis en had veel vakantie. Zeker 6 tot 8 weken per jaar was ik weg. In Colombia heeft men weinig vakantie, maximaal 15 dagen geloof ik. En dat is pas na een jaar onder contract. Dus het eerste jaar mag je gewoon geen vakantie tenzij die dagen officieel vrij zijn van de werkgever. Dus dat er niemand werkt. Als alles goed doorgaat dan heb ik bij mijn nieuwe contract veel meer vrijheid en mag ik op reis wanneer ik wil 🙂

  Beantwoorden

 3. Mrs. T.

  Ik kan per jaar 3½ week vakantie opnemen. Ook geen vetpot dus. Gelukkig lijkt het met overuren sparen nog heel wat.
  Ik zou echt gillend gek worden van jouw reistijden.

  Beantwoorden

 4. sammie

  Dat verhaal van de CAO is heel herkenbaar!
  Het verre rijden ook trouwens, ik tuf iedere dag 140km (70 heen en 70 terug) en doe dit nu iets meer dan een jaar. Ben het nu al zat, kost teveel tijd en geld maar een andere baan vinden is helaas niet zo makkelijk.

  Beantwoorden

 5. Conny

  Hoi Wanda,

  Ik heb er inmiddels 27 maar standaard is het bij ons 24 dagen. Ook geen ATV of vaste bonussen of salarisverhogingen. Wij hebben ook geen CAO en ik vind dat prima. Nu zijn we flexibel om zelf onze secundaire arbeidsvoorwaarden te regelen, wel allemaal volgens de regels en de wet.
  Ik zou ook niet happy worden van jouw reistijden: ik werk 7 km van mijn huis vandaan, maar ga wel iedere keer met de auto. Zeker in de winter. ’s Zomers wil ik soms nog wel eens met de fiets maar het is een bijzonder saaie route… Ik weet ’t: zwak excuus…

  Beantwoorden

 6. LJ

  130 km… Ik doe er tien als ik met de fiets ga, en minder dan 8 als ik de bus neem… Ik heb dan ook zeer bewust voor een job dicht bij huis gekozen. Ik zou zot worden van zolang in de auto te moeten zitten! Ik snap dus wel dat je er klaar mee bent :p
  Wel handig dat je met overuren extra vakantie kan opbouwen! Wij werken ook 40u en hebben daarvoor elke maand 1 dag extra maar andere overuren worden niet meegeteld, helaas. In totaal heb ik 32 dagen en dan nog de 10 feestdagen die ze in België hebben (maar die mag je uiteraard niet kiezen), hip hoi! Ik kan me bv niet voorstellen dat ik ooit weer 38u zou gaan werken en dan maar 20 verlofdagen zou hebben, dat is zo vreselijk weinig!
  Bij ons zijn er ook geen vaste bonussen of promoties of dergelijke. Je moet er denk ik echt durven naar vragen. Dat is omdat we een klein bedrijf zijn en dan liggen die dingen meestal niet zo vast. Ook wel jammer!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.