Wat heeft onze vakantie aan het Lipnomeer gekost?

Vakantie, het kost altijd meer dan wat je op voorhand denkt. Ook als je zoals wij buiten het hoogseizoen om kunt gaan, geef je vaak toch meer geld uit dan je had verwacht. Voornaamste oorzaak? De vier V’s, oftewel vervoer, verblijf, vermaak en voer, oftewel eten en drinken. Vandaag geef ik je dan ook een inkijkje in ons huishoudboekje en vertel ik je open en bloot wat wij hebben uitgegeven tijdens onze vakantie!

– Verblijf

Normaal boeken we vaak iets via Booking.com of rechtstreeks bij de verhuurder, maar deze keer kwamen we terecht bij Landal Greenparcs. Na even rondgekeken te hebben en de voors- en tegens van de diverse accommodaties te hebben bekeken, waren we eruit.

Het werd de Studio 2S, oftewel een studio voor 2 personen waarbij het bed dan in de woonkamer staat. Voor ons geen probleem zolang er maar een normaal zitje en een terras c.q. balkon aanwezig is. Dat was zo, dus de boeking werd snel gedaan. Bovenstaande foto is trouwens van de site, onze studio had een ietwat andere indeling.

Wat we betaalden? Nou, voor 11 nachten inclusief schoonmaak en toeristenbelasting kwamen we uit op € 471,-! Daarvoor hadden we de beschikking over een royale badkamer, een goed uitgeruste keuken, een heerlijk bed, leuk zitje en een terras met uitzicht op zowel het zwembad als op Lipnomeer en een deel van de haven. Niet verkeerd vonden wij zelf.

Doordat we er op één dag naar toe zijn gereden en ook in één keer terug naar huis, hadden we geen kosten voor extra overnachtingen.

Totale uitgaven voor verblijf: € 471,-

– Vervoer

We vertrokken met mijn Fiesta met een volle tank en hadden het in principe op één tank kunnen redden, maar voor de zekerheid tankten we nog even in Oostenrijk voor € 30,-.

Tijdens ons verblijf hebben we slechts één dag onze auto niet gebruikt, maar voor het overige zijn we de hele tijd op pad geweest. Weliswaar geen verre afstanden, zodat we slechts twee keer in Tsjechië hebben getankt. Normaal is dat altijd wel een aanslag op je portemonnee, maar in Tsjechië betaalden we slechts € 1,35 voor een liter diesel. Ongelofelijk, wat een verschil met hier!

In totaal tankten we voor € 100,- en bij thuiskomst moest de tank natuurlijk ook weer vol (€ 68,-).

Ook moesten we soms betalen voor parkeren, geen idee meer van hoe en wat maar vaak was dat zo 80 kronen per keer, zo’n € 3,-

Totale uitgaven voor vervoer € 220,-

– Vermaak

Tijdens onze vakanties bezoeken we niet alleen pittoreske stadjes of maken we mooie wandelingen, we vinden het net zo leuk om een kasteel of een museum te bezoeken. Ook in Tsjechië maakten we in deze categorie de nodige kosten.

Zo wilden we namelijk dolgraag via het Boomkronkelpad wandelen naar het mooiste uitzicht over het Lipnomeer en het Boheemse woud. We kozen ervoor om met de stoeltjeslift naar boven te gaan en dan lopend via het bos weer terug. Ook voor het Boomkronkelpad zelf moesten we entree betalen. Door ons snel bij de kassa te registreren als Lipnotoeristen kregen we 10% korting op de totale prijs. Hierdoor betaalden we uiteindelijk € 44,- voor ons tweetjes (stoeltjeslift en Boomkronkelpad). Best een stevige prijs, maar geloof mij, het was het absoluut waard!

Ook voor Kasteel Hluboka moesten we entree betalen, namelijk € 22,- voor ons tweetjes. Hiervoor kregen we niet alleen toegang tot het mooiste kasteel dat ik ooit heb bezocht, maar hadden we ook een Engelse rondleiding.

Tenslotte boekten we nog een rondleiding in het Klooster van Vyssi Brod met een Engels sprekende gids en daarvoor betaalden we € 15,-.

Totale uitgaven voor vermaak € 81,-

– Voer, oftewel eten & drinken

Meestal één van onze grootste kostenposten omdat we het leuk vinden om ergens neer te ploffen op een terrasje of lekker uit eten te gaan.

Op voorhand dachten we nog dat we ook wel zelf een paar keer zouden gaan koken, maar in de praktijk kwam dat er op neer dat we slechts twee keer hebben gekookt. Beide keren slechts het opwarmen van een bak kant- en klare nasi. De overige avonden zijn we inderdaad lekker uit eten geweest.

Ja, Tsjechië is op dat gebied ook echt wel duurder geworden ten opzichte van een paar jaar geleden. Daarnaast zaten we nu ook nog eens in één van de meest toeristische gebieden van Tsjechië dus uit eten gaan met zijn tweetjes voor € 30,- was er helaas niet meer bij. Meestal betaalden we zo’n 1200 kronen, oftewel € 48,- voor 2 halve liters bier, 2 hoofdgerechten, 2 koffie en 2 voorgerechten of desserts. Alsnog een stuk goedkoper dan hier!

Wat hebben we uitgegeven?

 • Boodschappen bij de Coop (met name voor het ontbijt en wat lekkers): € 55,-
 • Terrasjes inclusief lunch of lekkere ijsjes: € 157,-
 • Uit eten: € 270,- (voor 8x)

Totale uitgaven voor voer € 482,-

Totaalbedrag 12 dagen Lipnomeer

En dat betekent dat onze vakantie in totaal zo’n € 1.254,- heeft gekost. Vooral hetgeen wij betaald hebben voor onze studio valt natuurlijk in positieve zin op. Ook voor ons, die standaard in juni op vakantie gaan, was dit wel erg goedkoop. En ja, voor het overige hebben we alles gedaan wat we wilden doen én hebben we er vooral heerlijk van genoten!

Houden jullie de uitgaven ook altijd bij?

10 comments

 1. Yova

  Studio is niet zo duur voor 11 nachten. Terrasje zitten liefs 157 euro. Wel erg duur. Alles kost geld als je plezier hebt. Als je elke keer naar vakantie gaat kost veel geld. Moet je wel over hebben. Voor jullie is het leuk om te doen. Je ziet ook verschillende vakantie. Ieder geval hadden jullie genoten. Alvast fijn weekend.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Het klinkt een hoop geld, maar als je bedenkt dat het dan voor 10 dagen is geweest, is het nog geen 16 euro per dag. Dat ben je hier per persoon zo kwijt…

   Beantwoorden

 2. Anette

  Nou, dat is best een voordelige vakantie voor 12 dagen met z’n tweeën! Ik moet eerlijk bekennen dat wij kosten niet bijhouden en vooral doen waar we op dat moment zin in hebben. Als je het niet kunt missen dan moet je andere plannen maken en wellicht een vakantie uitstellen ..
  Hebben jullie al een idee voor september?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dat doen wij ook hoor, maar vind het ook wel leuk om te kijken wat zoiets nu kost en waar je het meeste aan uitgeeft.

   In september zijn we gewoon aan het werk, pas in oktober hebben we nog 1,5 week en daar hebben we nog geen plannen voor

   Beantwoorden

 3. Simone

  Nou dat is nog een leuke vakantie! Ik vind dat echt een leuke prijs voor twee personen en 11 dagen. Wij houden het nooit zo heel strikt bij zoals jij hierboven beschrijft, maar vaak kijken we wel even hoeveel we ongeveer kwijt waren.

  Beantwoorden

 4. Helena Linneweever-Priem

  Haha… ik zou er voor tekenen inderdaad, voor 10/11 dagen valt dat reuze mee.

  Beantwoorden

 5. Heidi

  Nog tamelijk goed koop.
  Hier zijn we meestal door de 2000 euro kwijt aan vakantie.
  Hier zijn we dan ook met zen drie.
  Ik hou nooit bij wat we uit geven. Ik zou dat beter wel eens doen zo weten we eigenlijk hoeveel we ongeveer uit geven.

  Beantwoorden

 6. Jouvence

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik naderhand niet zo’n mooi overzichtje maak van de uitgaven, maar wel leuk om eens bi te houden waar je nou wat aan uitgeeft.

  Beantwoorden

 7. Kijkje in huis en tuin

  Ik ben nog nooit in een studio verbleven, voor met z’n tweeën lijkt me dat een prima keuze.

  Beantwoorden

 8. Melanie Hoogvliet

  Wat een fijn overzicht! Ik vind de kosten voor eten en drinken echt nog heel erg meevallen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.