Ehrwalder Almsee 2016 Tirol Oostenrijk

Wandelen-Tag

Wandelen, wie doet het eigenlijk niet tegenwoordig? Gewoon even het hoofd leegmaken, genieten van de natuur en ondertussen ook nog foto’s maken van al het moois dat je onderweg tegenkomt. Ik hou ervan, dus toen ik deze Wandelen-Tag bij Marcella tegenkwam, wist ik gewoon dat hij vroeg of laat ook op mijn blog moest komen te staan!

De Wandelen-Tag is trouwens oorspronkelijk bedacht door Vera Wandelt.

Waarom wandel je?

Vroeger als kind had ik een broertje dood aan wandelen en fietsen. Zinloze tijdsbesteding in mijn ogen als er een auto voor de deur staat. Maar goed, inmiddels zijn we heel wat jaartjes verder en heb ik ook al heel wat wandelplezier beleefd. Waarom ik wandel? Om mijn hoofd leeg te maken, vooral na een drukke werkdag vind ik het lekker om ’s avonds nog even een stuk te gaan lopen. Of lekker op zondagmiddag zodat je weer fris en fruitig aan een nieuwe drukke week kunt beginnen. Natuurlijk is het ook goed voor de conditie en ben je gewoon lekker buiten. Ideaal dus!

Wanneer wandel je?

Bij goed weer is de maandagavond mijn vaste wandelavond. Dan ga ik meestal met mijn nichtje op pad. Daarnaast ga ik vaak op mijn parttimedonderdag ’s middags ook weleens aan de wandel en als het in het weekend goed weer is, dan kan het zomaar gebeuren dat we zowel op zaterdag als zondag in de benen gaan.

Waar wandel je het liefst?

Borgerswold wandelen
Borgerswold

Het liefst gewoon in de natuur. Een stadswandeling is ook leuk maar vind ik vaak te druk. Teveel prikkels en teveel afleidingen. Natuurlijk heb ik door de jaren heen zo mijn favoriete plekjes. Plekjes waar ik elke keer wel weer naar toe terug kom en dan ook iedere keer weer van geniet en natuurlijk ook tig foto’s van heb. Zo is daar dichtbij huis Borgerswold, hier wandelen we vaak op zondagmiddag als we op zich niet al te veel tijd hebben en toch nog even de benen willen strekken.

De Heemtuin januari
De Heemtuin

Vlak bij mijn ouders is er ook zo’n prachtig natuurgebied, namelijk De Hoge Venen en De Heemtuin. Een ongerept stukje natuur waar we nog steeds weer nieuwe dingen ontdekken. Dit gebied heeft denk ik mijn persoonlijke voorkeur boven Borgerswold, gewoon omdat het hier echt in alle jaargetijden prachtig is.

Wandel je samen of alleen?

Alleen is ook maar alleen natuurlijk, dus nee, vaak wandel ik samen. Zoals gezegd op maandagavond met mijn vaste wandelmaatje, mijn nichtje. Op zaterdag dan vaak met mijn moeder en op zondag is het mijn vriend die gezellig meegaat.

Wat is voor jou het perfecte wandelweer?

boswachterij Odoorn_heidevelden
Boswachterij Odoorn

In ieder geval droog. Ik heb een hekel aan regen en ben dan ook zeker met dat soort omstandigheden niet buiten te krijgen. Ook bij te warm weer haak ik af. Kou daarentegen vind ik minder erg, daar kun je je tenslotte tegen kleden en ach, je krijgt het vanzelf warm en anders moet je gewoon je route zo plannen dat je ergens een leuk cafeetje tegen komt om op te warmen!

Wat neem je mee tijdens je wandeling?

Niet bijzonder veel eigenlijk. Wel vaak een flesje water en natuurlijk mijn camera. Als we tijdens de vakantie gaan wandelen dan heb ik ook vaak wel een mini EHBO doosje bij me voor het geval dat. Wat te eten en natuurlijk iets van een routekaart.

Wat is jouw wandeltempo?

De Furfooz wandelen België
Park De Furfooz in de Ardennen

Ligt er aan met wat voor doel ik aan de wandel ben. Op maandagavond loop ik bijvoorbeeld harder omdat het dan echt tot doel heeft om in beweging te zijn en conditie op te bouwen. Dan zitten we tegen zo’n 5,5 km per uur aan. Ga ik meer voor een route om ook foto’s te maken, dan zakt het tempo ongetwijfeld snel.

Op welke schoenen wandel je?

Dat ligt helemaal aan de omstandigheden. Is het vlak dan kan ik het prima op mijn gympen aan. Is het wat meer heuvelopwaarts of moeten we ook door zand en gras heen dan kies ik voor mijn wandelschoenen van Lowa. Dan heb ik gewoon net wat meer steun en grip en dat wandelt dan een stuk prettiger.

Wandel je het liefst verhard of onverhard?

Les Crestelles_Ardennen
Les Crestelles in de Ardennen

De ondergrond maakt me op zich niet zoveel uit. Verhard is natuurlijk wel beter voor de voetjes en vooral voor mijn knietjes. Maar onverhard brengt je vaak naar de mooiste plekken, dus als ik dan toch moet kiezen dan ga ik voor onverhard!

Wanneer is een wandeling voor jou geslaagd?

Dat is niet zo moeilijk natuurlijk! Als ik lekker in de natuur ben geweest, volop heb genoten, ook nog ergens halverwege of op het eind een gezellig terrasje heb meegepikt en met een paar mooie foto’s weer thuiskom, ja, dan is mijn wandeling echt geslaagd. Dan ben ik eventuele spierpijn en andere obstakels allang weer vergeten.

Wandel jij vaak of vind je het helemaal niks? En waar wandel jij dan graag?

32 comments

 1. Sylvia

  Ik wandel amper tot niet. Maar daarentegen dans ik, heel veel dansen. Dus ik ben altijd wel in beweging.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dansen vind ik ook erg leuk, ik heb alleen totaal geen ritmegevoel.

   Beantwoorden

 2. Lodi

  Ik wandel heel graag, zomers in de bergen en nu heelrijk in het bos, maar ook gewoon in het dorp hoor! Leuk om alles omtrent het wandelen van jou te lezen.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   In de bergen vinden wij ook heerlijk hoor. Vooral als er dan ook zo’n alm in de buurt is.

   Beantwoorden

 3. Nicole Orriëns

  Ik wandel ook graag, en doe dat elke middag met onze hond. Daarnaast ga ik dagelijks hardlopen.

  Beantwoorden

 4. Morgaine

  Ik wandel te weinig, maar dat gaat goed komen, hahaha Alleen wandelen vind ik namelijk weinig aan, zodra ik samen ben met iemand die ik leuk of fijn vind, is het al direct anders. Met een kinderwagen, kan ik uren lopen en gewoon wandelen, ook met de hond maakte ik enorme wandelingen en waar ik dan graag wandel? Overal, behalve in Almere, lol… 😉

  Wat ik wel doe, is fietsen, en dan eventueel stukjes wandelen om te verkennen, wens maar mee dat ik volgende week en de week daarop onverwacht nog goed weer krijg, goed genoeg om weer te fietsen in en rond Amersfoort 😉

  X

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Alleen wandelen is ook niet zo leuk. Ik combineer het dan met een kleine boodschap halen, camera mee en dan via een alternatieve route naar het centrum.

   Beantwoorden

 5. Martiena

  Nu ik je blog zo lees, denk ik! Ik zou willen dat ik wandelen leuker zou vinden! Ik wandel of fiets alleen met een echt doel voor ogen! Je hebt me wel aan het denken gezet! Misschien gewoon lekker doen, doen, doen, doen!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Zo dacht ik er vroeger ook over hoor! Nu vind ik het echt genieten. Dus ja, gewoon doen dus!

   Beantwoorden

 6. Herchapter

  Ik vind wandelen op zijn tijd leuk, vooral nu de herfst beging heerlijke dat natuur geur ik kan daar echt van genieten, thanks voor de tips

  Beantwoorden

  1. Wanda

   In de herfst vind ik de natuur eigenlijk op zijn mooist.

   Beantwoorden

 7. Kimberly

  Ik wandel heel graag! lekker door het bos met de hond, love it <3

  Beantwoorden

 8. Dhini

  Wij moeten weer lekker in de natuur wandelen. De laatste tijd is minder om samen in de natuur lekker te wandelen.

  Beantwoorden

 9. Danella

  Leuk om te lezen! Ik wandel ook heel graag, vooral sinds m’n dochter is geboren. Heb al heel wat kilometers met haar erop zitten.

  Beantwoorden

 10. Anja

  Zomaar wandelen heb ik helaas weinig tijd voor, daarbij gaat mijn voorkeur uit naar fietsen. Op vakantie vind ik wandelen wel leuk (wel met een doel)

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Mijn vriend gaat ook liever fietsen dan wandelen. Vandaar dat ik sinds kort een nieuwe fiets heb gekocht zodat we dat ter afwisseling ook eens kunnen gaan doen.

   Beantwoorden

 11. Koen

  Ik ben net terug van mijn wandeling. In mijn eentje met de dopjes van mijn iPod in mijn oren. Het is mijn ‘verplichte’ wandeling in het kader van gezonder leven en afvallen. Op mijn voeding letten en genoeg bewegen. Lang geleden was wandelen een hobby van ons – meerdaagse wandeltochten met de rugzak. In Nederland, in Wales, in Frankrijk, in Belgie. Lange-afstand-routes. De GR’s met wit rode markering Maar dat zie ik me in Mozambique nog niet zo gauw doen.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Misschien dat het in de toekomst weer eens van komt om ergens in Europa zo’n wandelvakantie te houden! Dat hebben wij trouwens nog nooit gedaan maar ik denk ook niet dat het echt iets voor ons is.

   Beantwoorden

 12. Tania

  Ik vind het zalig om in de herfst in het bos te gaan wandelen

  Beantwoorden

 13. sammie

  Leuke tag! Ik heb 2 weken geleden voor het laatst gewandeld, Tommy en ik liepen 11 km, de volgende dag had ik spierpijn 😀 Ik vind het met lekker weer wel fijn, maar nu het weer natter en frisser word blijf ik liever binnen.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   11 km… zo, dat is een beste wandeling ook joh! Dan is spierpijn wel logisch. Wij lopen meestal tussen de 5 en 10 km. Dan ben ik er eigenlijk ook wel weer flauw van hoor.

   Beantwoorden

 14. Yova

  Wandelen doe ik ook met stevig schoenen aan. Anders krijg ik mijn knie. Ik heb knieband omheen gedaan. Dat hielp. Alleen als ik weg gaat. Lang wandelen doe ik omheen. Natuur wandelen kom bij ons niet in.Omdat geen auto hebt. Wel streekjes toe gaan. Mooie foto’s. Genieten!

  Beantwoorden

 15. Saskia

  Leuk dat je hem ook hebt ingevuld! Ik wandel weinig, dus heb hem aangepast naar het skaten wat ik graag doe. Genieten altijd, buiten in de natuur!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Sjaten deed ik vroeger wel vaak maar nu vind ik dat dood eng

   Beantwoorden

 16. Sabine

  Leuke tag! Vroeger vond ik wandelen ook maar niks haha 🙂 Maar nu wel! Ik wandel overal waar er wat te wandelen valt. Op dit moment in de stad, zo’n 1,5 a 2 uur per dag. Maar het liefst wandel ik in de natuur. Vandaag bijvoorbeeld wandel ik in een halfuurtje naar de Botanische Tuin, ga ik daar nog wandelen en dan weer een halfuur terug. Maar het liefst echte natuur dus, buiten de stad. Ik wandel alleen of met Jimmy, vind het allebei leuk. Heb diverse keren urenlange wandeltochten in mijn eentje gemaakt door prachtige natuur waar ik helemaal niemand tegen kwam. Dat werkt echt als een soort meditatie, heel fijn!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Maar ook alleen door de natuur? Gewoon in gebieden hier bij huis zou ik dat ook wel doen maar in het buitenland ben ik dan toch bang dat ik of verdwaal of bv val met alle gevolgen van dien.

   Beantwoorden

   1. Sabine

    Jazeker! Heb een keer een lange wandeling door de bergen in Hongkong gemaakt. Was wel even spannend want er was letterlijk helemaal niemand haha. Duurde iets van 3 of 4 uur. En ook in Oostenrijk in de winter. Ging iedereen skiën en ik gin in mijn eentje uren door de besneeuwde bergen wandelen. Ook in Griekenland heb ik alle natuurwandelingen alleen gedaan. Soms wel 4 of 5 uur wandelen. Ik zoek wel alles van tevoren goed uit. De route en hoe er weg te komen enzo. Als het iets is dat niet aangeraden wordt alleen of überhaupt zonder gids zou ik het niet doen hoor.

    Beantwoorden

    1. Wanda

     Dan nog vind ik het dapper van je hoor!

     Beantwoorden

 17. Marcella

  Leuk dat je ‘m ingevuld hebt! Die mooie gebieden waar jij graag wandelt, die wil ik ook wel eens ontdekken! Ik zet ze op mijn wandel wishlist!

  Beantwoorden

 18. ivonne

  Leuk om te lezen. Ik wandel veel en graag, zowel thuis als op vakantie. het liefst op onverharde wegen in de mooie natuur, maar een leuke stadswandeling sla ik ook niet af.

  Beantwoorden

 19. Leen

  Mijn vader sleurde het gezin mee op wandelvakanties nog voor mijn zus en ik goed konden stappen. Dus ja, het wandelen is me met de paplepel ingegeven. Er mag wat uitdaging inzitten voor mij: bergop, modder, wisselende landschappen en het liefst van al in de bergen!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.